Hlavní obsah

Nezapomeňte chránit psa před parazity. Pomůže obojek nebo žvýkací tableta

Foto: alexei_tm, Shutterstock.com

Foto: alexei_tm, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naši čtyřnozí kamarádi rádi dovádějí v přírodě a žádné křoví nebo strom nezůstane bez povšimnutí. Bohužel si pes z procházky občas přinese domů nevítané hosty v podobě parazitů. Pak je třeba rychle zakročit. Někteří způsobují choroby, které jsou přenosné na člověka, a tak není v sázce jen zdraví vašeho psa, ale celé rodiny.

Článek

„To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou!“ Tato známá věta dědy Komárka z filmu Na samotě u lesa byla již mnohokrát vyvrácena, přesto se stává, že páníčci nevěnují prevenci parazitů dostatečnou pozornost a pak nevěřícně kroutí hlavou nad vlastními štípanci. Blechy a také klíšťata mohou potrápit psy stejně jako jejich páníčky. Proto je důležité vědět, na co se zaměřit a jak proti nim bojovat.

Základem je poznat svého nepřítele - jací jsou nejčastější paraziti, kteří vašeho psa ohrožují?

Blechy: nemoci, které přenášejí

Tento hmyz má vlastní malé brnění, které ho chrání před drápky jeho obětí, a dlouhé, silné zadní nohy, díky nimž přeskočí až 200násobek své délky. Podle druhu může mít blecha barvu hnědou nebo černou a velikost od 1 do 8 milimetrů. Problémy, který tento vnější parazit způsobuje, nejsou jen samotné kousance (svědí a mohou způsobovat alergickou reakci), ale také nemoci, byť velmi zřídka, jako je mor nebo tularemie.

Klíšťata: jak je odstranit

Klíšťata milují vysokou trávu a keře. V posledních desetiletích se jejich výskyt rapidně rozšířil také do městských parků. Pokud si říkáte, že ve městě není šance na chycení klíštěte tak vysoká, jste na omylu. Klíšťata přenáší mnohé infekční nemoci, jako je encefalitida, borrelióza nebo ehrlichióza, a tak je ochrana proti těmto parazitům již od prvních teplejších dnů zcela nezbytná.

I přes preventivní opatření a přípravky pes občas klíště chytí a to je pak třeba bezpečně odstranit. Navlhčete srst kolem klíštěte vodou nebo lihem, chlupy v těsné blízkosti klíštěte opatrně rozhrňte a prsty jedné ruky je přidržujte. Na pomoc si vezměte ideálně speciální kleštičky nebo háček na klíšťata, které na rozdíl od klasické pinzety zamezí přílišnému zmáčknutí přisátého parazita, a tak zamezí vytlačení infikovaných slin do krevního oběhu zvířete. Pomocí kleštiček, háčku nebo pinzety zachyťte klíště těsně při hlavičce a pomalým rovnoměrným tahem vytáhněte. Nezapomeňte ránu zkontrolovat, zda v ní nezůstala hlavička, a vydezinfikovat.

Klíště může na sobě pes přinést také nepřisáté a to pak snadno přeleze na člověka nebo jiného domácího mazlíčka. Proto vždy po procházce zvíře prohlédněte.

Foto: Iryna Kalamurza, Shutterstock.com

Pořiďte si háček na klíšťata, manipulace je snadnáFoto: Iryna Kalamurza, Shutterstock.com

Tasemnice, škrkavky a další

Vajíčka parazitů, jako jsou tasemnice, škrkavky, měchovci, bičovci, giardie či kokcidie, číhají na vašeho psa na každém rohu (cizí psi a jejich exkrementy nebo třeba hlodavci) a způsobují zvířeti řadu onemocnění, od svědění a zažívacích problémů až k růstovým problémům, neléčené začervení může vést až k úhynu psa. Někteří z těchto parazitů jsou přenosní na člověka, proto by mělo být pravidelné odčervení, alespoň jednou za půl roku, základem péče o psa.

Obojky proti parazitům

Nejlepším bojem proti všem druhům parazitů je prevence. Nejdelší účinnost mají antiparazitické obojky. Existují také obojky na přírodní bázi, což ocení především majitelé psů s různými kožními alergiemi. Oblíbené, díky snadné aplikaci za krk zvířete, jsou pipety (spot on), které většinou míří na dva a více parazitů zároveň (nejčastěji blechy a klíšťata), vydrží jeden až tři měsíce. Existují také speciální žvýkací tablety, které zabírají velmi rychle a chrání mazlíčka před parazity až 3 měsíce.

Načítám