Stigma oddělených ložnic neumožňuje lidem být otevřenější. Nechtějí ostatním vysvětlovat, že i když má každý z páru svoji místnost, neznamená to, že se ti dva hádají. To, co platilo například před 40 lety, je dnes už pasé. Lidé nebyli tak majetní, takže si nemohli dovolit mít každý své soukromí. Navíc v jejich hlavách přetrvávalo, že manželé mají sdílet společné lože i tehdy, kdy spolu třeba již intimně nežijí. Doba se však změnila. V Americe takto podle průzkumů žije 25,8 % párů.

Mohou za to rozchody, single život i střídání partnerů

Zatímco dříve se lidé brali ve dvaceti a vydrželi spolu celý život, dnes je tomu jinak. Vztahy nejsou tak pevné, tudíž se rozcházíme a nacházíme nové protějšky, s nimiž se musíme sžít. Což samozřejmě, čím jsme starší, bývá problematičtější. Ovlivňuje to i trend singles, kdy adaptovat se na životní styl někoho jiného, je rovněž komplikované. V počáteční fázi zamilovanosti spolu lidé tráví veškerý čas, pak si ale hledají nějaké zázemí pro své soukromí. Je to špatně? Ne, naopak.

Roli hraje chrápání i estetika

Říkáte si, proč dělit ložnice? Asi vás jako první důvod napadne chrápání. Když má dvojice možnost v klidu se vyspat, proč toho nevyužít? Chrápání je však intimní záležitostí a lidé se tím nechlubí, tudíž ani nepřiznají, proč například žena spí v ložnici a muž má rozkládací pohovku v obývacím pokoji. Dalším důvodem oddělených ložnic je i krása. Bude to znít možná trochu podivně, když se nad tím ale zamyslíte, něco na tom je. Pokud se pár dá dohromady ve vyšším věku, ženy nechtějí, aby je partner viděl ráno opuchlé, rozcuchané, a tak se vyhýbají společnému vstávání. Muži toto tedy nepřiznají, jako důvod oddělené ložnice uvádí, že mají už nějaký svůj stereotyp.

Každý má jiný režim

Další faktor, jenž se vyskytuje u lidí, kteří se seznámí v pozdějším věku. Neměli možnost se přizpůsobit tomu druhému. Takže když se sejdou ranní ptáče a noční sova, těžko synchronizují svůj pobyt v posteli. Stejně tak lidé, kteří mají nastavený jiný pracovní režim. A nemusí jít jen o zaměstnání. Mnozí mají své postelové rituály. Někdo třeba neusne bez televize, zatímco jiného to ruší. Dokonce jsou tací, kteří by v posteli nesnesli protějšek, jenž si do peřin donese něco na zub. Tak proč to lámat přes koleno, když to jde řešit?

Nejen dělené ložnice, ale i domácnosti

Taktéž toto souvisí s trendy rozvodů a singles. Někdo je rozchody tak zlomený, že se už nechce vzdát svých jistot a drží si své bydlo jen pro sebe. Lásku však k životu potřebuje, proto se stýká s někým, s kým mu je dobře, ale přitom každý žije ve svém bytě. Tam si může dělat co chce. Uklízet, či neuklízet, dámy se producírují v maskách na obličeji, zatímco jejich muži si ve svém bytečku zahrají něco na playstationu a nikdo je nepéruje, že ještě nepřidělali poličku. I to je řešení.

Je dobré žít odděleně?

Oddělené ložnice nebo i domácnosti mohou vztahu prospět. Jelikož spolu netrávíte veškerý čas, jste si vzácnější a těšíte se na sebe. Pokud se pohádáte, nemusíte žít v dusnu, což také ovlivní psychiku a váš vztah. V případě oddělených domácností můžete být stále jako na začátku. Chodit na rande, překvapovat se. Jistým problémem mohou být děti. Pokud každý z rodičů bydlí ve svém, může to dítko vnímat negativně, jelikož takových párů je mnohonásobně méně než rodin žijících v jedné domácnosti. Ratolesti to pak vidí u svých spolužáků a mohou cítit, že něco v jejich rodině je špatně. Záleží pak na rodičích, zda to dětem vysvětlí, nebo jestli uznají za vhodnější domácnosti přece jen spojit.  

V každém případě samozřejmě platí, že i na tomto vztahu se musí pracovat. Na jednu stranu můžete dýchat, máte volnost, ale tím, že vedle sebe nemáte partnera, lehce sklouznete k laxnosti. Zatímco ve společné domácnosti toho druhého snáze donutíte něco udělat, nahánět jej na dálku je složitější. Jestli je ale pro vás oddělené lože řešením, jak se vypořádat třeba s chrápáním, směle do toho. Někdy spolu můžete spát až do rána, jindy si vlezete do svého koutku.

Budete se možná divit, ale spousta párů praktikuje zvyk, který jsme viděli ve filmu Sex ve městě, kdy Božský navrhl Carrie, že pár dní v týdnu bude mít každý pro sebe ve svém bytě. Je jen na vás, jak chcete žít, nepřemýšlejte nad tím, jestli to je divné. Jak jsme zmínili, takto žije více jak čtvrtina Američanů a i u nás takových lidí není málo. Jen se o tom ještě moc nemluví.

Zdroj: iGlanc.cz, Howstuffworks, Choosing Therapy, Nature pedic

Související články