Zatímco suchý šampon tu vždycky nebyl, mastné a zpocené vlasy bohužel ano. Ženy tedy musely experimentovat, jak své mastné kořínky zamaskovat. Proto nepropadejte panice a inspirujte se alternativami suchého šamponu, které tu jsou už dlouho a v případech nejvyšší nouze si je snadno můžete připravit samy. 

Kukuřičný škrob

Na zahuštění omáček, na pečení i na vlasy. Kukuřičný škrob máme většinou po ruce v kuchyni a netušíme, jakým všestranným pomocníkem může být. Podle dermatologa Dendyho Engelmana je kukuřičný škrob bezpečnou alternativou suchého šamponu. „Malé množství můžete nanést ručně nebo konturovacím štětcem na vlasovou linii. Pokud máte tmavé vlasy, můžete ho navíc smíchat s kakaovým práškem,” říká Engelman. 

Jedlá soda

Jedlá soda je právem považována za levný domácí poklad. Kadeřník Adam Campell ji radí smíchat  s dalšími přísadami pro ještě lepší účinek. „V misce smíchejte stejné díly jedlé sody a kukuřičného škrobu s několika kapkami esenciálního oleje, například z levandule, máty nebo tea tree,” navrhuje. Zhruba polévkovou lžíci směsi pak nejlépe nasypejte do prázdné slánky, následně posypejte pokožku hlavy, nechejte pár minut účinkovat a přebytky směsi z vlasů vytřepejte. Kadeřník připouští, že na tmavších vlasech může směs zanechat bělavé zbytky a dodává, že je to opravdu pouze nouzové řešení. 

Dětský pudr

Dětský pudr je kosmetická vychytávka, která se nehodí jenom pro miminka. Může být i dobrou náhradou suchého šamponu. „Nanesením lžičky dětského pudru a následným pročesáním vlasů, absorbuje přebytečný maz a vlasy budou vypadat svěžejší,” radí dermatolog Engelman. Podle kadeřnice Kelly Harrison je důležité při nanášení rozdělit vlasy a pudr nanášet mezi prameny, ne jen na povrch. Zároveň dodává, že méně je v tomto případě více. „Nejlépe funguje na blond a silnější vlasy, protože pokud ho nanesete příliš mnoho, mohou jemné vlasy vypadat mdlé a bez života,” doplňuje kadeřnice.

Arrowroot

Prášek z kořene maranty třtinovité se používá už tisíce let a slouží jako náhražka zmiňovaného kukuřičného škrobu. „Jedná se o přírodní škrob, který se používá jako zahušťovadlo v potravinách, takže je skvělý pro absorpci mastnoty. Je navíc opravdu lehký a zanechává na vlasech příjemný pocit,” popisuje dermatolog Engelman. 

Jablečný ocet

Je to zázračný všestranný pomocník, který nejen chuťově ladí pokrmy. Je také oblíbenou složkou péče o pleť a díky tomu pomáhá regulovat produkci mazu. Podle dermatologa Dendyho Engelmana proto může fungovat i na mastné vlasy. „Smíchání pár kapek jablečného octa v rozprašovači s vodou a nastříkání na vlasy udělá zázraky. Tento trik navíc nezanechává žádné stopy, jako obvykle jiné suché šampony a jeho alternativy,” dodává. 

Alternativy suchého šamponu sice nejsou srovnatelné s dostupnými produkty na trhu, ale aspoň budete mít jistotu, že si na hlavu nenanášíte neznámé složky včetně karcinogenního benzenu, který americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv před nedávnem objevil v některých suchých šamponech ve spreji. Pokud ovšem máte jakékoliv problémy s pokožkou hlavy, mohly by být pro vás tyto kosmetické triky dráždivé a raději se o nich nejdříve poraďte s dermatologem. 

Zdroj: iGlanc.cz, Healthcare, Byrdie, USA Today, dermatolog Dendy Engelman, kadeřník Adam Campell, kadeřnice Kelly Harrison

Související články