Odhoďte stud a stereotypní smýšlení

Majitelky silnějších postav se obvykle záměrně zahalují do volnějších střihů, ideálně takových, co jsou ještě o číslo větší, než je jejich reálná velikost. Důvod? Chtějí zamaskovat kilogramy navíc, zakrýt nejrůznější proporční neduhy. Svým způsobem jde o logický módní maskovací manévr, nicméně takový krok si paradoxně mohou dovolit jen útlé postavy, kterým nevadí případné optické rozšíření. Ženy “krev a mlíko” by naopak měly chytře zdůraznit své linie - přednosti.

Možná právě teď ve své mysli zpochybňujete slova napsaná výše, chápeme, ale opravdu je tomu tak, že i když nevlastníte ultra štíhlé a dlouhé nohy, ploché bříško, zadeček jako dva kmínky, stejně byste měla, dokonce musíte, dát na odiv své tvary. Klíčovým faktorem odívání pro ženy plus size je pak především důraz na pas, aby figura získala harmonii, jednotlivé části těla tvořily siluetu přesýpacích hodin.

Pět základních oděvních zásad nejen pro baculky

První pravidlo již bylo zmíněno, dbejte na střed těla. Noste kalhoty s vysokým pasem, svrchní část outfitu (top, košile, svetřík) zastrčte za lem pasu, v případě sukní a šatů zakomponujte do outfitu moderní doplněk v podobě opasku.

Vyhněte se celočerné kreaci. Tmavé barvy sice opticky zeštíhlují, ale v nesprávné souhře přinesou do vzhledu fádnost, zbytečně přidávají roky. A bohužel mnoho žen neumí monochromatický look uchopit, což zvláště pro plnější proporce může být na škodu. Módní monolit rozbijte buď odlišnou strukturou tkaniny, anebo jiným odstínem oblečení.

Noste hlubší výstřihy, ideálně ty do písmene V. Krk a paže se budou na oko zdát drobnější. Pokud navíc zvolíte dominantnější šperk, pozornost bude směřovat právě na tuto část těla, takže zbytku postavy bude věnován menší zájem okolí.

Nejlepší model obutí je pro vás ten na podpatku, ať už je větší či menší. Boty by měly být v minimalistickém duchu, pozor na masivní platformy a délku či zdobení kolem kotníků. Takové kousky zkracují a rozšiřují nohy.

Co se týče svršku, saka, džínové a kožené bundy, kardigany, ty vždy mějte rozepnuté. Jen tak docílíte zúžení siluety, celkového odlehčení. U materiálů zvolte tkaniny vzdušnější, jemnější, splývavější. Jakékoliv nabírání zrovna plnoštíhlé figuře velmi uškodí.

Důkaz místo slov

Nebyl by problém napsat celou řadu stylingových pravidel pro jednotlivé postavy, ale názorná ukázka je lepší alternativou. My si jako modelku vybraly ženu jménem Marcela Gaya Baccarim. Jedná se o dámu s váhou 100 kg, která se stává hvězdou sociálních sítí. A její počínání je opravdu skvělé, motivující. Pomocí vlastních videí názorně a trefně ukazuje obdobně stavěným ženám, jak sestavit vhodný look pro oblejší křivky a poukazuje na obvyklé chyby.

Jak vidíte, ani kilogramy navíc tak nejsou překážkou pro kratší šortky, nápadnější barvy, odhalenou pokožku. Jakmile se naučíte, co typu vaší postavy (ne)lichotí, máte vyhráno, nemusíte se již schovávat v neforemném a nelichotivém oblečení.

Líbí se vám outfity na videu, které jsou určené pro plnoštíhlou postavu?

Ano 80 %
Ne 20 %

Zdroj: iGlanc.cz, módní redaktorka Markéta Škaldová pracuje v oboru řadu let, digitální tvůrce Marcela Baccarim

Související články