Na obřad včas a vhodně oděni 

Svatební hosté by se měli slavnostně obléci a zvolit oblečení přiměřené ke stylu svatby. Měli by zvolit vhodný dress code nejlépe semi formal, tzn. oblečení nesmí být moc ležérní, ale ani přehnaně slavnostní. Vynechte bílou, ta je vyhrazena pro nevěstu. A dejte pozor, co je napsáno na svatební pozvánce. Novomanželé mohou zvolit netradiční dress code a vy nechcete být středem pozornosti špatnou volbou. Když už jsou všichni svatební hosté pěkně oblečeni a učesaní, mohou se začít shromažďovat na místě konání sňatku. Hosté by se v žádném případě neměli opozdit. Před kostelem či obřadní síní by se měli začít scházet v dostatečném časovém předstihu.  

Gratulace

Po skončení obřadu většinou následují gratulace. Jako první by měli novomanželům gratulovat oddávající, pak svědci, následováni rodiči a nejbližšími příbuznými. Přátelé, kolegové a známí by měli nevěstě i ženichovi gratulovat jako poslední. 

Představme se

V případě, že se svatební hosté neznají, měli by se navzájem představit a seznámit. Představování by mělo probíhat vždy vestoje, přičemž platí, že společensky méně významný pár se představuje výše postavenému páru, přednost mají ženy, starší lidé. V praxi to znamená, že se muži představují ženám a mladší se představují starším. Při představování si podáváme ruku, přičemž žena muži, starší mladšímu.       

Zasedací pořádek

Při usazování svatebních hostů během obřadu platí, že v předních řadách sedí rodiče, sourozenci a prarodiče nevěsty a ženicha, za nimi sedí nejbližší rodina, pak vzdálenější rodina a na konci přátelé. Většinou platí, že na straně nevěsty je nevěstina rodina a na straně ženicha zase jeho. 

U svatební tabule 

Jsme na velmi mimořádné události, tzn. důležitý už je samotný zasedací pořádek, který má u svatební hostiny pevná pravidla – nejčestnější místa jsou v čele stolu. V čele sedí novomanželé, nevěsta po pravici ženicha. Rodiče nevěsty sedí na straně ženicha, rodiče ženicha sedí na straně nevěsty. Po stranách sedí svědci a následují další hosté. Nejdříve rodina, pak přátele. Svatební oběd by měl být zahájen přípitkem, obvykle se ho ujme některý z otců nebo svědků. Vybídnutím ke slavnostnímu přípitku na zdraví novomanželů pak zahájí svatební hostinu. Poté, co se do jídla pustí nevěsta a ženich, mohou začít jíst ostatní.  

Polévka se nesrká

I zde platí pravidla jako pro jakékoliv jiné stolování. Patrně s tím rozdílem, že na svatbě máme několik chodů. Jakmile správně sedíme u stolu, odebíráme příbor ke každému chodu z vnější strany a používáme ubrousek. Při jídle bychom neměli srkat polévku, foukat jídlo či nekoordinovaně ho míchat. V případě, že vám kousek jídla nebo část příboru spadne na zem, neshýbejte se a nezvedejte ho, ale požádejte o nový kus příboru. I když se nějaké faux pas určitě objeví, měli bychom ho diplomaticky přehlížet. Aby se chybující necítil trapně.    

Čeho se dál vyvarovat

Pozor ještě na zouvání lodiček, moc dlouhý přípitek a příliš kontaktů s mobilním telefonem. A to zvláště během obřadu, kdy by měli mít hosté mobilní telefony vypnuté. Vyhněte se tomu, abyste již po zahájení svatby působili jako společensky unavení. Nezouváme boty ani nepovolujeme jiné svršky oblečení. Jestliže se necítíte pohodlně, vyčkejte, až skončí oficiální část svatby. 

Svatební přípitek by rozhodně neměl být příliš zdlouhavý. Svatebčané, ženich i nevěsta pak mohou být znudění a celou atmosféru to může naopak pokazit. Proto si na jeho délku dejte opravdu pozor. Rozhodně by při něm neměli být zmiňováni ex-partneři nebo chyby z předchozích vztahů. Nevytahujeme ani trapné dětské příhody, které by mohly vyvolávat rozpaky.  Se svým mobilním telefonem trávíme co nejméně času a rozhodně neprojevujeme přílišnou náklonnost cizím partnerům.

Iva Pluháčková

Vystudovala mediální studia a diplomacii. O etiketě současné, ale také o její historii se od ní můžete více dozvědět na kurzech v pražském Obecním domě. Více se dozvíte na www.ivapluhackova.cz.

Zdroj: časopis Glanc, autorka je odbornice na etiketu

Související články