Celebrity

17. dubna 2024 06:30

David Laštovka

Herečka Jitka Smutná opustila manžela kvůli ženě. Nepřekvapilo mě to, říká dcera Tereza

Herečka Jitka Smutná, která oslavila 72. narozeniny, se v Česku stala jednou z prvních veřejně známých žen, která učinila coming out, tedy zveřejnila, že žije se ženou. Učinila tak ve svých šedesáti letech po třicetiletém manželství s Jaromírem Nekudou, s nímž má dvě děti, syna Jakuba a dceru Terezu. Jak to přijali její nejbližší?

Herečce Jitce Smutné statečnost, odvaha a kuráž rozhodně nechybí. Vyšla s pravdou ven, přestože tušila, jaké nepříjemnosti si tím způsobí. Už v osmnácti letech se platonicky zamilovala do dívky, ale to ji ještě nenapadlo nahlížet na ženy jako na objekty intimního citu. Vdala se, měla dvě děti a krásné manželství. Svoji skutečnou sexuální orientaci si uvědomila až v době, kdy jí bylo padesát let. Jako první o tom informovala svého manžela, zároveň měla čas všechno v klidu probrat v rodině.

Veřejně svoje přiznání učinila až po deseti letech, kdy se zamilovala do své tehdejší partnerky, spisovatelky Petry Braunové. Od rodiny se Jitce dostalo jednoznačné podpory. „Vlastně mě to ani nepřekvapilo. My jsme vychovaní hodně liberálně, jsme schopni pochopit hodně věcí. Mně to nevadilo. My jsme rodina, která zvládá různé situace. Všichni spolu vycházíme krásně, máme se rádi, a tohle je ve finále jenom kosmetická změna,“ uvedla pro deník Blesk její dcera Tereza Nekudová, která je rovněž herečkou a zpěvačkou.

Odmalička měla klučičí zájmy

Krátce po svém coming outu učinila Jitka Smutná další zásadní životní rozhodnutí. Po šestnácti letech odešla z Národního divadla. „Bylo to docela legrační. Zavolala mi Věra Mašková, dramaturgyně Městských divadel pražských, a říká mi: ‚Když si změnila orientaci, nechceš změnit i angažmá?‘ A dodala, že se o mě postarají. Tomu nešlo odolat,“ prozradila s úsměvem Jitka Smutná v pořadu Show Jana Krause.

Herečka vyrůstala v rodině se třemi staršími bratry. Díky tomu měla odmalička spíše klučičí záliby. Patří mezi ně například rybaření, kterému se věnuje dodnes.

Mezi její další koníčky patří hudba. Má svoji folkovou kapelu, v níž hraje na kytaru a zpívá. „Vždycky jsem psala písničky. Na veřejnosti poprvé začala vystupovat v Ostravě někdy v sedmdesátých letech,“ přiblížila herečka, která si zahrála například v seriálech Cesty domů, Vinaři, Ohnivý kuře, Přístav nebo Hvězdy nad hlavou. Všechny seriály nyní najdete na platformě prima+.

Jitku Smutnou mohli diváci vídat v seriálu FTV Prima Hvězdy nad hlavou:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.