Několik myšlenek k cestě Fialy do USA

Zelenský už ve světě nepůsobí. Jeho turistické cesty za penězi a zbraněmi přestaly mít svůj smysl. Také ukrajinští lídři pochopili, že jeho výjezdy už nikam nevedou. Schyluje se totiž ke skutečně válce nebývalého rozsahu. Jenže ta válka nebude na Ukrajině, ale začne na Blízkém východě. Tam USA mají své prvořadé zájmy. Ukrajinci ovšem potřebují pomoc. Nějakého přímluvce, jenž by za ně mluvil a přesvědčil váhající svět o tom, že Rusko musí být poraženo a rozděleno mezi vítěze. Proto musí být na Ukrajinu dodány další zbraně. Dnes se říká ambasadora. Do té role se však dlouho nikdo nehnal. Je to totiž nevděčná funkce. Až nastoupila Fialova vláda a najednou tu byl někdo, kdo se sám nabídl.

Cestu premiéra Fialy do USA je nutno chápat pod tímto zorným úhlem. Dostane se mu nejen dalších instrukcí, ale také pochvaly za aktivitu jemu osobně. Biden to všechno potvrdil, když na pondělním jednání v Bílém domě, které je líčeno jako velké vyznamenání, prohlásil, že Česká republika má významné místo ve světovém dění. Malý špunt, tedy Česko, se tak dostalo mezi mocnosti. Jenže mocnost jedná obyčejně většinou jako samostatný subjekt a rozhoduje o svých záležitostech, teprve když z toho něco může vyzískat. Český trpaslík se do této role dostal, protože plní úkoly, které dostává ze Spojených států. Úkoly, jež jiní plnit nechtějí. Není to v jejich zájmu.

Tak Petr Fiala se dostal až do štábu CIA. To je nebývalé »vyznamenání«. Větší než sedět se stárnoucím Bidenem v Oválné pracovně Bílého domu, kde sedávali i jiní a téměř všichni ministerští předsedové českých vlád, kteří tu byli před Fialou. Fiala to pokládá za vyjádření nesmírné důvěry, ale je tu i jiný pohled. Otevřené sdělení světu, že Česko je naprostým satelitem Spojených států, který už nemá žádnou vůli, a že to, co činí anebo činit bude, je v zájmu USA a z jeho rozhodnutí. Ne všechno lze totiž prosadit přímo ve Spojených státech. Mohla by to využít tamní opozice. Proto je nutné leccos zajišťovat jinak. Příkladem jsou laboratoře zkoumající zakázané biologické zbraně, které si držela americká strana v několika zemích světa, vč. Ukrajiny.

Za svého »užitečného idiota« si vybrali Česko, tedy Fialovu vládu. Proto nás (Fialův tým) Biden prý několikrát pochválil. Jsme, podle něho »spolehlivým spojencem«. Jenže spojenec má jiná práva. Ve vztazích s ním je rovnost. Ve vztazích k nám, je úkolování. Za to bychom měli dostat např. levnější F-35, třeba v té ceně, v jaké je odkoupil Izrael. To se nestalo.

Co však tato role, kterou nám USA přiřkly, znamená nebo bude znamenat? Pokud jde o studenou válku, zhoršení vztahů se zeměmi, které myslí svým mozkem a to včetně Slovenska, jemuž jsme se už dokonce pokusili mistrovat. Nedivil bych se, kdyby antificovské akce byly organizovány z Prahy. Navíc mnohé země se od nás budou pokud možno držet co nejdál. Příkladem mohou být zrušené návštěvy českého premiéra v některých afrických státech.

Pokud dojde k válečnému, i když třeba jen lokálnímu střetnutí, ať již vyprovokovaném kýmkoli, střely protistrany, kvůli naší servilní angažovanosti na protiruské straně, k nám budou mířit nejdřív. Nedivme se, vždyť jsme kromě toho podepsali dohodu s Ukrajinou o vzájemné pomoci, v níž je dokonce závazek, budeme-li napadeni, tak nám Ukrajinci přijdou na pomoc. Asi namítnete, že to je hloupost, protože Ukrajina má málo sil na svou obranu, a tady je důvod, proč žebráme my za ní. Proto rakety zasáhnou především nás, kteří nemáme kryty hluboko pod zemí. Nikoli však premiéra a jeho vládu, ale nás, kteří jsme vtaženi do střetu neodpovědnými politiky, jimž jde víc o jejich osobní cíle a slávu, než o životy nás ostatních.

A Spojené státy? Myslíte, že ve své politice na nás někdy budou mít ohled? Vzpomeňte na jejich vietnamské spojence, když padl jihovietnamský režim, či afghánské, které v zemi zanechali na pospas Tálibánu.

Jiří Vábr

Související články

1 KOMENTÁŘ

  1. ⚠️ Válečný štváč a zločinec Fiala kupuje pro Ukrajinu zakázané granáty s bílým fosforem

    „Iniciativa zločinecké Fialovy vlády nákupu munice pro Ukrajinu v současné době zašla tak daleko, že Česká republika nakupuje od Řecka dělostřelecké granáty s bílým fosforem, který je na seznamu zakázaných konvenčních zbraní,“ prohlásil člen sněmovního bezpečnostního výboru Radek Koten (SPD).

    👉Sledujte @marsalMalinovskij a pošlete odkaz přátelům!

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy