Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hřbitovní anděl / foto: shutterstock

Na hřbitov chodíme vzpomínat, děkovat, plakat i odpouštět

Když nám zemře někdo blízký, stýská se nám a tato ztráta bolí. Každý se se smutkem vyrovnává jinak. Někdo truchlí tiše, hluboko uvnitř sebe, jiný nedokáže zastavit potoky slz.

Jak se říká, každá bolest přebolí a musí se jít dál. Někdo má ale nutkání chodit denně na hřbitov i několik týdnů po pohřbu a tam propadá pláči.

Je vhodné chodit často na hřbitov?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Každý člověk nese ztrátu blízkého člověka jinak a také se s ní jinak vyrovnává. Jinak neseme smrt starého člověka, jinak mladého. Se smrtí dítěte se vyrovnáváme nejhůře. Po pohřbu, když ostatky uložíme na hřbitov, zůstanou nám vzpomínky a možnost zajít na hřbitov. Zapálit svíčku, donést květiny a nad hrobem zavzpomínat. Na hřbitově, uprostřed toho až posvátného ticha, se často při vzpomínkách rozpláčeme. Někdo pokaždé. A právě pro ty lidi, kteří hřbitov opouštějí pokaždé s očima plných slz, patří rady typu : Ty na ten hřbitov nechoď, když ti to nedělá dobře. Nechoď na ten hřbitov, nech je v klidu spát. Většinou ale tyto rady vyjdou naprázdno.

Hřbitov
Hřbitov – Zdroj: shutterstock / Slatan

Ať už chodíte na hřbitov jednou denně, nebo každý týden, je to jen vaše volba

Hodně lidí zajde na hřbitov na jaře uklidit po zimě, v létě zalít kytky, na Dušičky rozsvítit a pak připravit hrob před zimou. A je to v pořádku. Někdo zajde na hřbitov jednou za rok, a pokud má výzdobu hrobu přizpůsobenou tak, aby vypadala dobře celoročně, nelze také nic vytknout. Najdou se i tací, kteří si zaplatí firmu, která se jim o hrob celoročně postará a sami tam nejdou. Nelze nic namítat ani v tomto případě. Pak jsou ale lidé, kteří mají nutkání hřbitov navštěvovat téměř denně. S mrtvými si nad hrobem povídají. Mají pocit, že něco nebylo za života vyřčeno nebo vyřešeno. Stesk, klid hřbitova a samota většinou spustí stavidla neudržitelného pláče. Tito lidé se vlastně sami trýzní a čas, který je třeba k tomu, aby bolest ze ztráty polevila, se prodlužuje. Bohužel nikdo nedokáže s určitostí říct, že se bolest zmírní, když na hřbitov chodit nebudou.

 

Zdroj:

https://www.poradte.cz/volna-diskuze/12782-chodit-ci-nechodit-na-hrbitov.html

 

 

 

Na hřbitov chodíme vzpomínat, děkovat, plakat i odpouštět

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!