Známý vydavatel několika novin a webů Jan Čížek, který své doby byl hlavní vydavatelem novin SPD Tomia Okamury, si vymyslel další lež. Ondřej Vetchý byl prý nominován „do vládní komise o Ukrajině“. Aby tomu všemu dal na důrazu, vymyslel si i to, že Petr Pavel byl nominován na prezident CIA a další nesmysly.

Jak je to ve skutečnosti, uvádí prezident Ligy Libe a iniciátor petice “Nenechme je tam” vyzývající k exhumaci zavražděných hrdinů Pavel Černý. „Velmi stručně: s Jardou Čvančarou a Ondrou vetchým jsme na Vládě iniciovali tuto skupinu – ve které, mimo nás, sedí ti nevýznačnější archeologové, historici, archiváři, odborníci na identifikaci DNA, soudní lékaři, právníci a činovníci přes hřbitovnictví. A cíl našich aktivit je jasný – pátrat po tělech odbojářů, zahazovaných zde napřed Gestapem a pak i komunistickou státní bezpečností do zapomnění. Řeč je o vládní komisi pro otázky masových hrobů Ďáblického hřbitova. A co se stalo? Prostě, je to až k nevíře. Dotyčný manipulátor prostě vezme, jako základ svého “investigativního příspěvku”, můj původní fbookový příspěvek – a dá k němu to příšerné vysvětlení (viz zde skeny). Tedy rázem v jeho pojetí nejde o hledání hrdinů čs 2. a 3. odboje, ale podržte se, “o vládní komisi o Ukrajině”.

A navíc, tento až neuvěřitelně ulhaný pisálek zde navíc velmi přesně definuje, “jak právě tahle komise vznikla” (tedy v pozadí zamotán nepochopitelný mix, tj. gen. Pavel, americká DEA a FBI – a Soros…). A též následně “autor tohoto díla” uvádí co mělo jednání za cíl. Tedy “nastolit tu ukrajinské poměry” a “aby zde za svůj názor mohli mizet lidé” (viz opět ty skeny). Prostě, informovanost dotyčného “žurnalisty” je vskutku “obdivuhodná”…

Závěr toho slintu, připomínající protiimperialistickou bolševickou rétoriku novin 50. let (anebo spíše protektorátní článek známého kolaborantského, proněmeckého žurnalisty Krychtálka) to vše bizarně dotváří.

Nejhorší na tom je, že takto podloudně naservírovaný článek s takovýmto pozadím, vyvolává zájem a emoce (a o to panu Čížkovi zjevně jde…). O tom svědčí četné reakce tam pod příspěvkem – a to nejen ne zrovna bystrých jedinců, kteří udělají 5 hrubek v jedné větě, ale žel i zjevně lidí daleko inteligentnějších (žádný ale asi div, členy sekt se nejčastěji stávají vysokoškolsky vzdělaní lidé),“ píše Pavel Černý.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.