Jan Rosák se narodil 24. srpna 1947 v Ivanovicích na Hané. Začínal v Československém rozhlase v roce 1971, odkud pak v roce 1976 přešel pracovat do Československé televize.

Většinu své úspěšné kariéry se Rosák věnoval moderování zábavných pořadů pro kdysi Československou, později Českou televizi.

Do srdcí diváků se ovšem nesmazatelně zapsal díky pořadu Magion z roku 1984, na který tehdejší generace diváků vzpomíná i dnes po mnoha letech.

O rok později dostal Rosák nabídku moderovat Videostop, ve němž soutěžící odpovídali na dotazy spojené s československou kinematografií.

Dalším významným počinem byl pořad Riskuj. Ten běžel na obrazovkách od roku 1994. O rok později moderoval soutěž Bingo, která se stala zároveň jeho posledním pořadem podobného žánru.

Filmy s ním byly propadáky

Jan Rosák si vyzkoušel i roli herce a zúčastnil se natáčení celkem tří filmů, které se ovšem příliš nechytily u širší veřejnosti.

Šlo o Hodinu modrých slonů, Takmer ružový príbeh a Hořké léto. Poslední zmíněný titul se dokonce díky velmi negativní kritice nedostal po uvedení do kin ani na televizní obrazovky.

Zatímco ve filmu příliš nezazářil, mezi moderátory nemá Rosák konkurenci a je považován za špičku ve svém oboru, což dokazují i tři ceny TýTý.

K Rosákovi bezesporu patří jeho masivní knír, bez kterého už si ho dnes nikdo neumí ani představit. Původně přitom šlo o pouhý experiment.

„Mému kníru je už přes 40 let, nechal jsem si ho narůst původně z hecu a zalíbilo se mi ho nosit. Sundal jsem ho jen jednou, taky z hecu, ale už bych to nikdy neudělal. Tehdy jsem sklidil doma velmi nemilé reakce. Třeba mladší dcera Marie se na mne ráno u snídaně znechuceně podívala a prohlásila: „Tak zatím TOMU tatínek nebudeme říkat. Až mu zase naroste,“ svěřil se umělec webu ahaonline.cz.

Ačkoliv letos oslaví 77. narozeniny, herec je stále velice aktivní a to nejen po pracovní stránce, ale i v soukromí, kde se věnuje hned několika sportům.

„Hraju nejen tenis, ale i golf. Až skončíme rozhovor, jedeme si se ženou zahrát do Líšnice se známými, kteří přijeli z Ameriky. Sport je můj největší koníček. A potom také divadlo - jak do něj chodit, tak ho i hrát. V divadle Radka Brzobohatého hraju vlastně profesionálně ve dvou představeních a pak tady s Dobřichovickými, což je taková poloprofesionální scéna. S nimi hraju, když mám čas, jsou to šikovní amatéři, ale je mezi nimi i pár profíků, třeba Vašek Vydra. Šikovná parta, která vozí ceny z amatérských festivalů. Teď hrajeme Řeči od Neila Simona,“ prozradil Jan Rosák v rozhovoru pro Deník.

Související články