Legální strategie obchodníků, kvůli kterým utrácíme více peněz. Znáte je?

Žena si čte obal produktu v obchodě Drazen Zigic / Shutterstock.com

Ve své praxi často pozorujeme, že se někteří prodejci uchylují k nekalým praktikám při prodeji svých produktů nebo služeb. Tyto postupy jsou v mnoha případech přímo zakázány legislativou, avšak existují i etické a zákonné přístupy k prodeji, které jsou pro zákazníky atraktivní a zároveň nevstupují do konfliktu s právními normami. Často se dokonce stává, že si zákazníci nejsou ani vědomi, že jsou tyto techniky využívány.

Přečtěte si také

Čím nahradit mulčovací kůru a textilní folie na zahradě?

Úprava prostoru prodejny

Jedním z efektivních přístupů je design samotné prodejny, kde u vstupu bývá umístěno lákavé zboží, které má za úkol přitáhnout zákazníky dovnitř. Kupující jsou následně vedeni k procházení celé prodejní plochy, aby našli to, co původně hledali, což zvyšuje pravděpodobnost nákupu dalšího zboží.

Umístění drobných sladkostí v blízkosti pokladen je další chytrou taktikou, zvláště pokud jsou zákazníci ve společnosti dětí, což ztěžuje odolat impulzivnímu nákupu.

Mladý pár s malou holčičkou nakupují v obchodě Drazen Zigic / Shutterstock.com

Osvětlení ovlivňuje nákupní zážitek

Důležitým prvkem, který ovlivňuje nákupní zážitek, je osvětlení prodejny. Jasné a čisté prostory působí na zákazníky pozitivně a zvýrazňují kvalitu nabízeného zboží, ať už se jedná o potraviny či oblečení. Správné nasvícení může podstatně zvýšit atraktivitu produktů.

Reklama využívá výrazných prvků

Reklama je oblastí, kde je větší míra regulace, ale zároveň je to prostor, kde obchodníci hledají cesty, jak upoutat pozornost zákazníků. I když reklama může být kontroverzní a často využívá vizuálně stimulujících prvků, důležité je, aby se soustředila na kvality produktu, nikoli na povrchní stimulace. Zákony v České republice reklamu regulují a její dodržování monitoruje Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Chcete-li se bránit těmto atraktivním, ale zcela legálním praktikám, je užitečné držet se nákupního seznamu a mít jasný přehled o ceně plánovaných nákupů, případně si s sebou vzít jen omezené množství hotovosti.

Zboží z reklam v úrovni očí

Potraviny z televizních reklam a značkové zboží se často umísťují na regálech ve výšce očí, aby byly neustále v zorném úhlu zákazníků. Tato strategie využívá skutečnosti, že pokud spotřebitelé nevědí o levnějších alternativách s potenciálně vyšší kvalitou, nebo jsou pod časovým tlakem, pravděpodobně sáhnou po těchto produktech. Výrobci dokonce platí obchodům za umístění svých produktů na těchto strategických místech, což je praxe známá jako regálné.

Muž vyskládává čerstvé pečivo RossHelen / Shutterstock.com

Hudba v kabinkách a vůně u pečiva

Obchody s oblečením se snaží zvýšit prodej přes hravou a lákavou hudbu, která například připomíná soundtracky z populárních filmů o nakupování, evokující pocit, že nakupování je příjemná a bezproblémová činnost. Supermarkety na druhou stranu využívají sílu vůní, zejména v oddělení pečiva, kde často uměle zesilují vůni čerstvého pečiva prostřednictvím klimatizace, i když nemají vlastní pekárnu. Toto zesílení vůní, včetně ovoce a zeleniny, vede u zákazníků k ještě větší chuti k nákupu.

Velké nákupní vozíky

Dalším marketingovým trikem jsou velké nákupní vozíky, které jsou navrženy tak, abyste nakoupili co nejvíce zboží. Velikost vozíku psychologicky motivuje k naplnění větším množstvím zboží, což vede k vyšším výdajům.

Zdroj: Kupi, dTest