V Praze opět narůstá počet Airbnb

Novela živnostenského zákona hlavnímu městu umožní jeho regulaci.

Dle analýzy pražského Institutu plánování a rozvoje v hlavním městě po pandemii covidu opět přibývá nemovitostí, které jsou pronajímány ke krátkodobému ubytování.

Celosvětově rozšířený trend je vzhledem k četným negativním dopadům na místní obyvatele i běžné ubytovací služby regulován v mnoha evropských městech. Díky připravované novele živnostenského zákona budou o regulaci těchto pronájmů moci rozhodovat i česká města a obce.

Institut plánování a rozvoje vypracoval první analýzu krátkodobých pronájmů v soukromí v roce 2018, její současná podoba je třetí aktualizací, ve které doplňuje data za roky 2022 a 2023. Dle čísel z minulého roku je patrný rostoucí trend pronajímaných nemovitostí způsobený postupným obnovením turistického ruchu po pandemických letech. Vzhledem k trendu růstu v hlavním městě pravděpodobně dojde k vyrovnání objemu nabídek s hodnotami před pandemií.

„Pro správný rozvoj města potřebujeme přesná data. Proto na IPR monitorujeme a vyhodnocujeme stav a vývoj různých témat a jevů a fenomén krátkodobého ubytování není výjimkou. Díky tomu můžeme zvolit vhodný přístup k rozvoji tohoto odvětví, k jeho regulaci, a tedy i ke zmírnění jeho negativních dopadů na město,“ doplňuje ředitel Institutu plánování a rozvoje Ondřej Boháč.

Analýza institutu zkoumá fenomén krátkodobých pronájmů v soukromí na příkladu platformy Airbnb, která je v hlavním městě jedním z největších poskytovatelů této služby. Kromě vývoje v čase se věnuje také prostorovému rozmístění a struktuře nabídek. Jejím cílem je vyhodnotit postavení Airbnb ve vztahu k obyvatelstvu, bytovému fondu a tradičním ubytovacím službám, vytvoření přehledu legislativy ovlivňující Airbnb v Praze a zároveň popsání fungujících přístupů k regulaci ve vybraných evropských městech.

9. 4. 2024; TZ: IPR Praha

Komentáře

K článku bylo přidáno 0 komentářů.


Ochrana proti spamu. Napište prosím součet (dva + dva):

Tento článek neobsahuje žádné komentáře.

V pátek 3. května se opět roztočí Letenský kolotoč

Letenský kolotoč/NTM

Národní technické muzeum v pátek 3. května roztočí na další sezónu opravený Letenský kolotoč.

Černých odběrů bylo loni více, ale za méně peněz

Foto: černé odběry/PVK

Pražské vodovody a kanalizace v loňském roce zákazníkům nafakturovaly za nelegální odběr pitné vody a černou...

Rozšířené bus pruhy s neomezenou platností

Jednání o dopravě/ ÚMČ Praha 6

Praha 6 chce dostat cestující do MHD a kolony posunout před své hranice.

Labutě v nesnázích

Zachráněné labutě, vodní léčebna/Lesy hl. m. Prahy

Od začátku roku jsme pomohli už 13 labutím.

reklama
reklama
reklama