fbpx

Jak se zotavit z traumatu? Buďte jako antilopa a dejte průchod přirozenému odchodu stresu 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pokud jste zažili trauma, k jeho vyléčení nestačí o něm mluvit. Je třeba dostat starou energii z těla.

Zveřejněno: 17. 4. 2024

Psychologie se dlouhá léta zajímala hlavně o to, jak trauma negativně dopadá na psychiku člověka. Až podrobné zkoumání traumatizovaných lidí, zejména válečných veteránů, ukázalo, že aby bylo zotavení z traumatu zcela úspěšné, musí nemocní zaměřit pozornost nejen na mysl, ale i na své tělo.

Peter Levin, celosvětově uznávaný lékař, biologický fyzik a psycholog, sledoval zotavení z traumatických symptomů u domorodých kmenů a zvířat. „Na rozdíl od západní kultury ty domorodé považují trauma za problém celé komunity, a nikoli pouze jedince nebo jedinců, u kterých se projevují příznaky,“ vysvětluje lékař ve své knize s názvem Probouzení tygra.

Inspirujte se antilopou

I když každý domorodý kmen používá rozdílné obřadní rituály, výsledek je vždy podobný. Člověk se na konci léčivého ceremoniálu téměř vždy chvěje a třese. Stejným procesem prochází i divoká zvířata při napadnutí predátorem. Levin ve své knize popisuje jako dobrý příklad dramatickou scénu, ve které antilopa zamrzne ve chvíli, kdy na ni skočí gepard.

Zvíře upadne do změněného stavu vědomí ze dvou důvodů. Tím první je možnost blížící se smrti, která díky zamrznutí bude z hlediska bolesti mnohem milosrdnější. Tím druhým je možnost, že ve chvíli, kdy se predátor snaží odtáhnout kořist do bezpečí, antilopa zamrznutí povolí a v nestřežené chvíli uteče do bezpečí. Tam se chvěje a třese, dokud z ní stres plně neopadne, a je schopná vrátit se ke svému stádu.

Významný badatel v oblasti šamanismu Mircea Eliade zjistil, že domorodé kultury vnímají trauma jako částečnou ztrátu či znásilnění duše. Věřili, že pokud lidem chybí tyto důležité části, bloudí a jsou ztraceni ve stavech spirituálního zmatení.

Uvolnit starou energii

Při léčbě traumatu je tak nutné upřít pozornost nejen na léčbu duševního stavu, ale i těla. Podle Levina není posttraumatická stresová porucha patologií, kterou je potřeba zvládnout pouze za pomoci léků, nebo ji dokonce potlačovat. Jde totiž o následek toho, že v těle neproběhl přirozený proces tak, jak měl. „Za léta bádání a zkoumání jsem došel k názoru, že do instinktivní výbavy lidského organismu patří hluboká biologická moudrost, která, když dostane šanci, bude proces léčení traumatu vést,“ myslí si dle knihy Levin.

Prožívání traumatu na somatické úrovni je tak novým přístupem u léčby traumatu. Zbytková energie, kterou nemohl jedinec během náročné situace projevit, totiž dělá v nervové soustavě neplechu. Symptomy posttraumatické stresové poruchy se tak mohou snadno stát dlouhodobými, děsivými a zcela ochromit život jedince.

Obnovení zdravé agresivity je podstatnou součástí procesu léčení traumatu.

Lidé pak většinou nevědomě a opakovaně vytváří situace, ve kterých by mohli nahromaděnou energii uvolnit. Nezřídka tak u obětí traumatu dochází například k emočním výbuchům, nebo k situacím, které jim trauma připomínají.

Návrat ke zdravé agresivitě

Levin také uvádí, že jedním z nejčastějších problémů léčby traumatu je, že se lidé příliš zaměřují na obsah události, která jim tolik ublížila. „Aby se člověk mohl plně uzdravit a osvobodit se od ochromujících následků traumatu, musí začít naslouchat své zvířecí přirozenosti,“ vysvětluje lékař a psycholog.

Související…

Pro tělo i duši: Cílem somatického cvičení je posílit svaly a uvolnit traumata
Dominika Glaserová

Léčba traumatu tedy vyžaduje několik věcí. První z nich je čas a druhou nezbytné spojení právě se zmiňovanou agresivitou. „Ve stavu zmrazení, které se podobá smrti, nemáme k těmto průbojným energiím přístup,“ doplňuje Levin. Obnovení zdravé agresivity je tak podstatnou součástí procesu léčení traumatu.

Somatické cvičení i ketamin

Co pro sebe tedy mohou lidé, kteří se potýkají se symptomy traumatu, udělat? Vedle tradiční terapie se doporučuje zaměřit pozornost i na tělo. Skrze somatická cvičení se mohou aktivovat staré šrámy, které se energeticky do těla uložily.

Instinktivní reakce savců na hrozbu

Plazi a savci, včetně lidí, využívají v situacích, které jsou pro ně ohrožující hned několik reakcí, které probíhají na nevědomé úrovni. První z nich je již zmiňované zmrazení, kdy se dotyčný nemůže hýbat a někdy ani mluvit. Druhý je útěk a třetí boj. Ve chvíli, kdy je organismus schopen vybít energii například sebeobranou nebo útěkem, obvykle trauma nevzniká.

Domorodé kmeny při ozdravných rituálech také používají různé výtažky z rostlin i další farmakologické podpůrné prostředky. Západní společnost se od nich inspirovala a do popředí se tak dostala léčba za pomoci ketaminu či psycilobinu, která zažívá po celém světě renesanci a má skvělé výsledky v léčbě traumatických symptomů. Dokázala totiž pomoci i lidem, na které nefunguje tradičnější léčba pomocí antidepresiv.

Tyto látky fungují jako vhodný prostředek k tomu, aby se tělo i mysl dostaly do změněného stavu vědomí, a energie v podobě emocí se tak mohla z těla lépe uvolnit. Levin také zmiňuje další důležitou věc, která je v léčbě nesmírně důležitá – podpora a přijetí přátel, příbuzných, rodiny, ale i celé komunity či společnosti. Dobrá sociální síť totiž může působit ozdravným prvkem sama o sobě.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...