Úterý, 30 dubna, 2024

Turnaj národů

Turnaj se koná u příležitosti uctění památky obětí holocaustu

Akademie fotbalového klubu FC Baník Ostrava pořádá v Ostravě v termínu 18. – 21. 4. 2024 pátý ročník mezinárodního turnaje juniorských týmů U15. 

Turnaj národů se v letošním roce koná u příležitosti uctění památky obětí holocaustu a patronát nad ním převzal prezident České republiky, pan Petr Pavel.

“Je důležité se k těmto tragédiím vracet, především s ohledem na naši budoucnost. A o to více nás těší, že hráči naší akademie se tohoto neformálního vzdělávání, sportovního a společenského setkání mohou zúčastnit.”
Roman Holiš, předseda Akademie FC Baník Ostrava

Turnaje se účastní týmy Manchesteru United, Herty Berlín, 1.FC Koln, AC Sparty Praha, SK Slavia Praha, Dukly Praha, MŠK Žiliny, Slovanu Bratislava, Gorniku Zabrze, Honvedu Budapešť, MTK Budapešť a FC Baníku Ostrava.

Rozpis turnajů naleznete ZDE.

V rámci doprovodného programu proběhne 19. 4. 2024 od 19. 00 hod. v kongresovém sálu Horského hotelu Sepetná na Ostravici za účasti Idy Šimonové, ředitelky Paměti národa Moravskoslezský kraj z neziskové organizace Post Bellum a Martina Lokaje, historika a předsedy Československé jednoty legionářské, odborná přednáška a následná debata na téma holocaust a 2. světová válka pro týmy Manchesteru United, 1.FC Koln, MTK Budapešť a FC Baníku Ostrava.

“S Akademií FC Baník Ostrava dlouhodobě spolupracujeme a je nám ctí opět po roce v našem hotelu v samém srdci Beskyd hostit týmy Manchesteru United, 1.FC Koln, Herty Berlín a MTK Budapešť. Letos jsme se navíc zapojili do společenského programu turnaje a ve spolupráci s Pamětí národa připravili pro ubytované týmy besedu na téma holacaust a druhá světová válka, což je v dnešní době více než aktuální téma a je potřeba nastupující generaci v tomto ohledu vzdělávat a informovat.”
Lubomír Hapl, ředitel Horského hotelu Sepetná

Jsme potěšeni že se můžeme pod hlavičkou FC Baníku Ostrava zúčastnit mezinárodní sportovní události se vzdělávacím přesahem. Akademii sportovců představíme, jak dokumentujeme pamětníky, přeživší holocaustu, ale i další, jejichž svědectví zůstanou zachována pro budoucí generace. Sport není jen zábava a soutěžení, má schopnost lidi spojovat a přinášet důležitá poselství pro budoucnost.“ Mgr. Ing. Ida Šimonová, ředitelky pobočky Paměť národa Moravskoslezský kraj

Po ukončení turnaje, jehož myšlenka se opírá o uctění památky obětí holocaustu, se všichni účastníci sejdou a jednotlivé týmy si pro toto setkání připraví prezentaci o tom, jak hluboce zasáhla problematika holocaustu jednotlivé země a dalšími společnými aktivitami ucti památku obětí holocaustu. Vyvrcholením je společná prohlídka koncentračního tábora v Osvětimi.

www.turnaj-narodu.cz

Zdroj: TZ Akademie FC Baník Ostrava a Paměť národa

Ilustrační foto a leták: FB profil Akademie FC Baník Ostrava

RELATED ARTICLES