Smíšené přeháňky a mrazivá noc. Na horách napadne 30 centimetrů sněhu, kdy se vrátí jaro?

Ilustrační foto.

Počasí 17.4.2024 (6:49)

Do soboty se může na hřebenech nejvyšších hor objevit nový sníh, uvedli odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nejsilnější sněhové srážky mají přijít během pátku. Ve středu se mohou místy objevit přeháňky, které budou k večeru ustávat. Teploty mohou v noci na čtvrtek klesnout i pod nulu.

„Do sobotní půlnoci by mělo, zejména během srážkové epizody v pátek, napadnout na hřebenech nejvyšších hor i několik desítek cm nového sněhu,“ informovali experti z ČHMÚ na sociální síti X.

K TÉMATU: Svátek zamilovaných letos Čechům zhořkne. Třešně už budou odkvetlé, čekají se ale i výjimky

Nejtlustší sněhovou pokrývku očekávají především na Šumavě a v Krkonoších. Místy může napadnout až 30 centimetrů. „V sobotu navíc bude během dne sněžit i dál,“ stojí v příspěvku.

Během středy očekáváme podle předpovědi proměnlivou oblačnost, místy se mohou vyskytnout přeháňky. Večer bude od jihozápadu ubývat srážek, částečně i oblačnosti. V polohách nad 700 metrů může dojít ke smíšeným či sněhovým přeháňkám.

„Nejvyšší teploty se budou pohybovat v rozmezí 7 až 11 stupňů Celsia, nejtepleji bude na jižní Moravě, kde bude až 13 stupňů Celsia,“ uvedla meteoroložka ČHMÚ Iveta Kodádková ve vysílání CNN Prima NEWS.

V noci ze středy na čtvrtek bude oblačno až polojasno. Na jihozápadě našeho území mohou místy překvapit i přeháňky, které v polohách nad 700 metrů přejdou ve smíšené či sněhové. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat okolo 3 až -1 °C.

Proměnlivou oblačnost doprovázenou ojedinělými přeháňkami předpovídají meteorologové i pro čtvrtek. Ve vyšších polohách se opět může vyskytnout smíšené sněžení. Ve večerních hodinách bude ustávat srážek a protrhá se i oblačnost. Během dne naměří teploměry kolem 7 až 11 stupňů Celsia.

Během pátku bude nebe polojasné až oblačné, místy se vyskytnou i přeháňky. Od severozápadu se bude obloha postupně zatahovat, což přinese i déšť na většině území. Denní maxima se budou pohybovat okolo 8 až 12 °C. „Chladnější počasí vydrží minimálně do konce příštího týdne,“ doplnila Kodádková.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejhorší katastrofa za 80 let. Kvůli povodním v Kazachstánu bylo evakuováno sto tisíc lidí

Tagy: