Nejlepší domácí housky od Josefa Maršálka: Přidejte navíc 2 suroviny ze spíže a už nebudete dělat jiné

2 housky, posypané mákem Aleksandrs Samuilovs / Shutterstock.com

Domácí pečivo má tu výhodu, že si hned po upečení můžeme vychutnat jeho křupavost, a když ho ještě namažeme máslem, tak je to pořádná mňamka. Pokud už vás omrzely běžné recepty a chcete vyzkoušet něco méně tradičního, upečte si s námi domácí housky podle Josefa Maršálka. Ten do nich dává navíc 2 suroviny a chutnají naprosto luxusně. Tak jdeme péct!

Přečtěte si také

Jako z Itálie: Připravte si rychlé a báječné špagety carbonara podle známého italského kuchaře

Houska, nebo pletýnka?

Je to totéž, ovšem záleží na místě vašeho bydliště. Označení pletýnka je typické především pro Moravu a název je odvozen od zaplétání tohoto pečiva.

V Čechách je naopak rozšířený hlavně pojem houska a původně se používal pro vánočku. Zajímavý je i samotný původ slova. Je totiž odvozeno od slova husa. Proč? Naše prababičky viděly podobu mezi vánočkou a pečenou husou. A tak vymyslely zdrobnělinu pro pletené pečivo – začaly mu říkat houska.

Možná se ještě ptáte, jaký je rozdíl mezi houskou a raženkou? Houska se plete, raženka je lisovaná.

Domácí rohlíky
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Domácí rohlíky

Máme pro vás recept na domácí rohlíky, které budete mít hotové do 40 minut a zvládne je i pekař-začátečník. Uvidíte, že jak je jednou vyzkoušíte, ty kupované už nebudete chtít.

Domácí rohlíky
Kmínový chleba
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Kmínový chleba

Připravte si domácí kmínový chleba. Bude čerstvý a křupavý a navíc víte, co do něj dáváte. V tomto receptu nenajdete žádné složité postupy. Stačí pouze promíchat a nechat vykynout. Pustíte se do pečení chleba?

Kmínový chleba

Jak na dokonalé domácí housky? Tipy od porotkyně Peče celé země

  • Základem je dobře vypracované a nakynuté těsto. Správně vypracované kynuté těsto je hladké, pružné, nemělo by se lepit a nesmí v něm být žádné kousky a hrbolky.
  • Jak poznáte správně nakynuté těsto? Existuje na to jednoduchý trik – když do těsta píchnete prstem, mělo by se vám pomalu vracet zpátky.
  • Domácí pečivo před pečením postříkejte vodou – k tomuto účelu se skvěle hodí klasický rozprašovač na květiny. Voda ulehčí další kynutí těsta na plechu.
  • Při pečení dejte dolů do vyhřáté trouby plech s troškou vody a hned zavřete – tím vám vznikne v troubě pára. Pára těsto zvlhčuje, bude tak kypřejší.
  • Po upečení pečivo opět postříkejte vodou – zachová si svůj lesk.
Ženské ruce, které pletou housku New Africa / Shutterstock.com

Domácí housky – recept

Ingredience na 8 housek:

  • 500 g hladké mouky
  • 270 g vlažné vody
  • 45 g sádla
  • 20 g droždí
  • 12 g soli
  • 50 g karamelizované cibulky
  • 100 g strouhaného sýra
  • 1/2 lžičky tymiánu

Na dokončení:

  • sezamová semínka nebo mák

Postup:

  1. Do mísy dejte vlažnou vodu (asi 30 °C), hladkou mouku, rozdrobené droždí, sůl a tymián. Vše promíchejte v kuchyňském robotu (asi 30 minut), vypněte robota a přidejte sádlo. Robota opět zapněte a nechte těsto hníst asi 10–12 minut. Když budete těsto hníst v ruce, bude to trvat cca 20 minut.
  2. Uhnětené těsto přendejte do jiné mísy a přidejte strouhaný sýr a karamelizovanou cibulku. Lehce je zapracujte do těsta. Zakryjte potravinovou folií a nechte kynout. Během kynutí těsto ještě prohněťte.
  3. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na 8 stejných dílků. Každý dílek vyválejte asi na 30 cm dlouhý pramen a zapleťte. Hotové housky dejte na plech, vyložený pečicím papírem. Postříkejte je vodou, zakryjte utěrkou a nechte ještě kynout.
  4. Po vykynutí znovu housky pokropte vodou a posypte sezamovým semínkem nebo mákem. Pečte v předehřáté troubě na 230 °C asi 12–15 minut. Čím déle budete housky péct, tím budou křupavější.

Zdroje: Čas na TE.BE, Reflex, Peče celá země