Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Evropská unie, ilustrační fotografie.
Evropská unie, ilustrační fotografie.
Foto: Pixabay

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Českou republiku bude zastupovat premiér Petr Fiala, který po cestě ze Spojených států rovnou míří do Bruselu. Summit odstartuje večeří a lídři se předtím sejdou na slavnostní recepci s belgickým králem Philippem.

Premiér Fiala má v plánu před tímto setkáním jednat v sídle NATO se šéfem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem, nizozemským premiérem Markem Ruttem a dánskou předsedkyní vlády Mette Frederiksenovou.

Na pracovní večeři by se na summitu měla probírat veškerá témata týkající se vnějších vztahů. Předpokládá se, že evropští lídři opět vyjádří podporu Ukrajině a ostře odsoudí pokračující ruské útoky.

Zástupci členských států by měli řešit i situaci na Blízkém východě a odsoudit íránský útok na Izrael. V případě Ukrajiny ani Izraele mezi zeměmi EU nejsou výraznější spory.

Nejasný je postoj lídrů k Turecku. Většina členských států podporuje posílení vztahů vzhledem ke stabilitě v oblasti, Kypr ale má s Tureckem dlouhodobé spory. 

Témata:  EU Summit EU

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 13:30

Vláda schválila navyšování věku odchodu do důchodu

Premiér Petr Fiala oznámil, že vláda schválila návrh zákona obsahující reformu penzí. Tato reforma má za cíl udržet schodek rozpočtu na úrovni jednoho procenta HDP.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy