Jak často chodit na preventivní prohlídky: pohlídej si návštěvu praktika i dermatologii

Shutterstock
|
17. 04. 2024
|
Štěstí přeje připraveným. A tohle úsloví se dá do jisté míry použít i v souvislosti s preventivkami. Ty totiž můžou snadno a včas odhalit nejrůznější zdravotní problémy. Kdy kam zajít?

Zdraví je bezpochyby tím nejcennějším, co máme, a péče o něj by tak pochopitelně měla vždycky být naší prioritou. Vedle toho, že se budeme dostatečně hýbat, poctivě odpočívat, nebudeme podceňovat péči o své psychické zdraví a budeme dbát na vyvážený jídelníček, můžeme dělat ještě jednu velmi zásadní věc. Chodit poctivě na preventivní prohlídky tak, jak se má.

Proč jsou preventivní prohlídky důležité?

Pravidelné návštěvy lékařů za účelem preventivní prohlídky jsou klíčové, když jde o zdraví a prevenci závažných onemocnění. Pomáhají odhalit potenciální problémy v rané fázi, což zvyšuje šance na úspěšnou léčbu.

Díky pravidelné péči o zdraví v podobě preventivních prohlídek můžeme dosáhnout nejen lepší kvality života a snížit riziko vzniku chronických onemocnění, ale můžeme si dopřát i ten luxus čistého svědomí. Budeme totiž vědět, že jsme se v tomhle ohledu nezanedbávali.

Určitě je tak dobré mít vždycky na paměti, že prevence je rozhodně lepší než samotná léčba. A to jak v otázce času, psychické zátěže, bolesti, tak mnohdy i financí. Do jakých ordinací bychom tak preventivně měli všichni zavítat?

Obvodní lékař

Obvodní nebo taky praktický lékař je takovou první linií v boji o naše zdraví. Je často úplně tím prvním kontaktem pacientů s primární péčí. Role praktika je pro prevenci zásadní a diagnostika různých onemocnění mnohdy bývá právě na něm.

Pravidelné návštěvy obvodního lékaře, které by měly proběhnout každé 2 roky, umožňují náš zdravotní stav sledovat průběžně. Případné změny a předvoje různých onemocnění se tak dají odhalit během poměrně krátké doby.

Preventivní vyšetření, jako je například kontrola krevního tlaku, hladiny cholesterolu a cukru v krvi, nejsou ničím zdlouhavým. Výmluvy na čas jsou tak v tomhle směru poměrně mimo mísu. Stejně jako výmluva na peněženku. Preventivní prohlídka u obvodního lékaře je plně hrazená ze zdravotního pojištění. Pozor ale na termín. Obvodní lékař nám totiž neposílá žádnou pozvánku. To si musíme pohlídat sami.

Zubní ordinace

Pravidelné návštěvy zubaře nejsou žádoucí jen proto, abychom svět mohli oblažovat tím nejkrásnějším úsměvem od ucha k uchu, ale jsou zásadní pro udržení zdraví našich zubů a dásní. Zubaři nejenže provádějí rutinní kontroly, kdy se doslova podívají na zoubek, ale taky se často pouštějí do preventivního čištění, odstraňování zubního plaku a zubního kamene.

Je pravdou, že zažíváme dobu, kdy situace kolem zubních lékařů není úplně růžová. Mnoho lidí má problém zubaře sehnat, a než reálně usedneme do křesla, může to být i dlouhý maraton hledání. S pomocí pojišťovny by se to ale nakonec mělo vždycky podařit.

Zvyknout si pak na to, že některé výkony jsou u některých lékařů hrazeny plně, některé jen z části a některé vůbec, nám taky možná ještě nějakou chvíli potrvá. Pořád ale platí, že kontrolu a základní ošetření u zubního lékaře máme hrazenou ze zdravotního pojištění 2x za rok. Byť ani ta nemusí být hrazena plně a záleží na spolupráci tvého zubaře s pojišťovnou.

Preventivky na očním

V rámci klasické preventivní prohlídky u praktického lékaře nám doktor provádí i orientační vyšetření zraku a může nám k návštěvě oftalmologa (očního lékaře) dát doporučení. Ten nás samozřejmě ale vyšetří i bez něj. Poslední 2 roky pak běžnou praxí bývá doporučení k návštěvě oftalmologa u pacientů ve věku od 45 do 61 let.

Preventivní prohlídky na očním legislativně stanovené nejsou, ale zkušení oftalmologové v souvislosti s prevencí doporučují dojít 1x za 2–3 roky. Majitelé brýlí nebo kontaktních čoček pravděpodobně do ordinace očního lékaře podle potřeby zavítají častěji.

Dermatologie

Přestože je pokožka často opomíjena, je největším orgánem našeho těla a zaslouží si zvláštní péči. Návštěva dermatologa umožňuje odhalit příznaky kožních onemocnění, jako jsou bradavice, akné, ekzém a kožní nádory v počátcích. To znovu zvyšuje šance na úspěšné léčení a ani závažné kožní choroby nemusí končit tragicky, když se k návštěvě přimějeme včas.

Stejně jako je tomu u očí, i kožní vyšetření je součástí klasické preventivní prohlídky u všeobecného praktického lékaře. V případě nálezu nás nasměruje na další případná vyšetření, mezi které spadá i vyšetření u dermatologa. Toho můžeme, stejně jako očního, navštívit preventivně bez žádanky a vyšetření je plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Gynekolog

Pravidelné návštěvy gynekologa jsou zásadní pro péči o reprodukční zdraví žen. Tyhle prohlídky umožňují odhalit potenciální problémy, jako jsou infekce močových cest, cysty vaječníků, endometrióza a rakovina pohlavních orgánů.

Preventivní prohlídka u gynekologa je pro dívky od 15 let bezplatná a měla by se uskutečnit 1x ročně. Totéž platí i pro dospělé ženy. I u nich se lékař zaměřuje na rodinnou anamnézu a posvítí si na rizikové faktory.

Součástí prohlídky je i screening karcinomu děložního hrdla, při němž se odebírá vzorek tkáně z děložního čípku. Nově od roku 2021 a 2024 se provádí také screening na přítomnost viru HPV. Gynekolog má za určitých podmínek povinnost zajistit taky doporučení k vyšetření na mamografii a screeningu karcinomu tlustého střeva a konečníku.

Další možnosti

Kromě výš uvedených specialistů jsou dalšími lékaři, ke kterým je vhodné pravidelně chodit na (preventivní) prohlídky, například:

  • Kardiolog: lékař zaměřující se na diagnostiku a léčbu onemocnění srdce a cév.
  • Internista: zabývá se diagnostikou a převážně nechirurgickou léčbou onemocnění vnitřních orgánů.
  • Urolog: diagnostikuje a léčí onemocnění močového ústrojí.
  • Gastroenterolog: specializuje se na prevenci a léčbu nemocí trávicího traktu, jako jsou žaludeční vředy, refluxní choroba jícnu nebo střevní polypy. Preventivní prohlídky mohou zahrnovat kolonoskopii nebo gastroskopii.
  • Neurolog: neurologické vyšetření si posvítí na náš centrální nervový systém. Jeho specialitou jsou třeba migrény.
  • Ortoped: toho můžeme navštívit při zranění končetin, tak i v rámci prevence (například s osteoartrózou).
  • Endokrinolog: specializuje se na hormonální poruchy a odhaluje například onemocnění štítné žlázy.
  • Alergolog: pro alergiky jasná volba; lékař si tě pozve v intervalu podle svého uvážení, nejčastěji se kontroly konají 1x ročně.

K návštěvám těchhle ordinací ale většinou potřebujeme žádanku od našeho praktického lékaře. Lépe řečeno, není nezbytná, ale vždycky je lepší se svým praktikem poradit.

Výhody preventivních prohlídek

Pravidelné prohlídky hrají v prevenci klíčovou roli, která (nejen) pacientům poskytuje i spoustu doprovodných výhod. Od zvyšování úspěšnosti léčby přes snížení nákladů až po podporu zdravého životního stylu. Které další to jsou?

  • Studie ukazují, že preventivní prohlídky mají vysokou míru úspěšnosti v identifikaci zdravotních problémů a významně přispívají k prodloužení a zlepšení kvality života.
  • Mnoho lidí podceňuje rizika spojená se zanedbáváním preventivních prohlídek. Často různé příznaky buď nevnímají, nebo ignorují a lékaře navštíví až ve chvíli, kdy se problémy zhorší.
  • Vědomá péče o naše zdraví blahodárně působí i na naši psychiku.
  • Mohou být nenásilnou motivací k různým životním změnám a k lepším návykům.
  • Preventivní prohlídky poskytují příležitost i pro lékaře. Ti mohou s pacienty diskutovat o důležitosti zdravého životního stylu, včetně vyvážené stravy, pravidelné fyzické aktivity a omezení škodlivých návyků, jako je kouření nebo nadměrná konzumace alkoholu.

Kolem a kolem je zkrátka nad slunce jasné, že s preventivkou nikdy nemůžeme šlápnout vedle. Vždycky je totiž lepší přijít dvakrát dřív než jednou pozdě.

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

  • vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky-tydne/vysetreni-u-kozniho-lekare
  • vzp.cz/pojistenci/prevence/preventivni-prohlidky/gynekologicka-preventivni-prohlidka
  • mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/preventivni-prohlidky-jak-casto-a-kdy-byste-na-ne-meli-jit-4067.html
  • vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky-tydne/je-testovani-na-pritomnost-hpv-uz-soucasti-preventivni-gynekologicke-prohlidky-a-je-hrazene
  • mzd.gov.cz/vyhlaska-c-45-2021-sb-kterou-se-meni-vyhlaska-c-70-2012-sb-o-preventivnich-prohlidkach-ve-zneni-pozdejsich-predpisu/
  • czechtechnology.cz/zdravotnictvi/s-cim-se-chodi-na-neurologii-a-jak-probiha-vysetreni
Související články