Dnes Úterý - skorojasno 27°C
Zítra Středa - skorojasno 23°C
Úterý 30. 4. 2024
Svátek má Blahoslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Nad kolejištěm u hlavního nádraží by mohla být zástavba
Kolejiště u hlavního nádraží. Foto: archiv

Nad kolejištěm u hlavního nádraží by mohla být zástavba

Radní Prahy 2 podpořili podnět týkající se projednání změny územního plánu, která by umožnila zastřešit kolejiště u hlavního nádraží a postavit tu domy. Cílem radnice je zahájit diskusi o případné výstavbě, nejde však o její souhlas s konkrétní výstavbou. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí městské části Andrea Zoulová. Žádost podaly společnosti CR-City, ve které jsou zastoupeny mj. České dráhy a Penta, která s tímto záměrem přišla již před několika lety. Na ploše o rozloze asi 135.000 metrů čtverečních mají vzniknout bytové či administrativní domy. Jednu z možností je ale také stavba nové budovy Národní knihovny.

„Mohu potvrdit, že rada městské části na svém pondělním jednání záměr podpořit změnu územního plánu schválila a umožnila tak další debatu směrem k případné výstavbě v lokalitě nad kolejištěm hlavního nádraží," uvedla Zoulová.

Záměr radnici investor představil loni v listopadu a poté jej několikrát projednala komise rozvoje, která radním doporučila záměr podpořit. „Nutno dodat, že se v žádném případě nejedná o souhlas městské části s výstavbou konkrétního projektu. Bude realizována otevřená mezinárodní urbanistická soutěž a řada architektonických soutěží na jednotlivé objekty. Zadání těchto soutěží se Praha 2 aktivně zúčastní," uvedla Zoulová. V následné veřejné debatě chce podle ní radnice plnit roli moderátora.

Podle mluvčího společnosti Martina Lánského by Penta tuto lokalitu v budoucnu chtěla rozvíjet. Zvážit by se zde podle něj měla také možnost stavby nové budovy Národní knihovny. „Jsme rádi, že se město a městské části budou touto otázkou (změnou územního plánu) zabývat. Lokalita hlavního nádraží je jednou z posledních v centru města, kde může vzniknout nějaká velká veřejná budova," dodal dnes Lánský pro ČTK.

Postup naopak kritizují opoziční Piráti z Prahy 2, podle nichž nebyl podnět projednán s magistrátem, památkáři či Institutem plánování a rozvoje (IPR). Nesouhlasí proto „s tímto netransparentním a narychlo ušitým postupem" a požadují participaci s veřejností. Každé obdobně zásadní změně musí předcházet odborná i veřejná diskuse se všemi aktéry, uvedli ve svém vyjádření.

Komise rozvoje podle opozičního zastupitele Radka Zykana (Piráti) totiž záměr projednala s tím, že jde pouze o koncepční studii, která má iniciovat veřejnou debatu. „Byli jsme překvapení, když ve velmi krátkém časovém odstupu proběhlo další jednání již o zahájení procesu pořízení změny územního plánu, a to navíc zkráceným postupem," uvedl.

Společnost Penta v současné době staví domy v okolí nedalekého Masaryková nádraží. Zde již stojí například dům podle návrhu architektonického ateliéru architekty Zahy Hadid a Penta v rámci rekonstrukce Masarykova nádraží nad ním vybuduje platformu, která překlene kolejiště. Lidem umožní přejít z Florence do Hybernské ulice a z Masarykova na hlavní nádraží.


Autor: ČTK

Podezřelé zavazadlo vyklidilo halu hlavního nádraží, v kufru bylo oblečení

Včera v 18:33

Kvůli nálezu podezřelého zavazadla byla v pondělí dopoledne před jedenáctou hodinou evakuována hlavní hala hlavního nádraží. Nakonec se ukázalo, že se ve velkém kufru ukrývalo oblečení. Cestující se v poledne na nádraží mohli vrátit bez omezení.  

V Praze na Harfě jsou high-tech laboratoře pro vývoj nových léků

28. dubna 2024 ve 23:28

Objevy z ÚOCHB mají od středy větší šanci, že se dostanou do praxe, a pacienti s dosud neléčitelnými nemocemi mají zase silnější naději, že se dočkají účinné terapie. Fungovat totiž začíná na české poměry unikátní translační centrum spojující vědu a její komerční využití –...

Při požáru bytu v Záběhlicích zemřel člověk

28. dubna 2024 v 16:31

Nedělní ranní požár bytového domu v Záběhlické ulici v desáté městské části měl bohužel tragické následky. 

Další články
Nahoru