Praha moderní i chráněná. Sdružení se s developery přou, co ve městě stavět

  10:35
Umínění Pražané, anebo architekti bez fantazie? Levitující dům, kostka popřípadě kvádr na Náměstí Miloše Formana, obří pergola, která má korunovat rekonstruovanou halu hlavního nádraží anebo třeba úporná bitva o rozsah obnovy železničního mostu pod Vyšehradem. Stává se tradicí, že v metropoli valná část nových stavebních záměrů narazí na odpor ochranářů památek.
Návrh obsahuje také věže a pasáž, která objekt sjednocuje se sousedním...

Návrh obsahuje také věže a pasáž, která objekt sjednocuje se sousedním historickým barokním objektem. | foto: Vizualizace Revoluční 30

Například sdružení Arnika aktuálně podalo podnět na Institut plánování a rozvoje (IPR) kvůli náměstí Miloše Formana. IPR totiž ve svých podkladech označuje náměstí Miloše Formana jako proluku. Arnika považuje označení náměstí jako proluku za nesprávné, a dokonce nezákonné. Jde o to, že na tomto místě investoři prosazují výstavbu nového objektu, původně kostky, nyní kvádru.

„Ve skutečnosti kauza náměstí Miloše Formana ukazuje, že IPR není nezávislým odborným pracovištěm, ale že podléhá politickému a developerskému tlaku,“ tvrdí Anna Vinklárková z Arniky.

Moderna pro město

„Soudobá architektura do metropole patří, pokud není zjevně nepřiměřená anebo předimenzovaná,“ domnívá se Petr Hlaváček (STAN), náměstek primátora pro územní rozvoj. Ten v této souvislosti nemá problém s dalším diskutovaným projektem tzv. levitujícího domu.

V Revoluční se spojí staré s novým, nad barokním domem budou levitovat byty

S touto novostavbou pro luxusní byty a pasáž developeři počítají v Revoluční ulici 30 na okraji Starého Města u Vltavy naproti Letné. „Toto levitující lego je vyšší než veškerá okolní zástavba a v zásadě se jedná jen o sadu kostek slepených k sobě,“ tvrdí odpůrci.

Architekti nabízejí jiný pohled. „Revoluční ulice a pásmo někdejších staroměstských hradeb představuje prostor, jež svým významem dosahuje korza u Národního divadla. Funkcionalistický palác Merkur mu dal laťku kvality. Bohužel dnes jde o nejzanedbanější prostor, kde dříve stály třeba mlýny anebo chudinská čtvrť. Mělo by ale jít o pěknou velkoměstskou třídu zakončenou novým náměstím,“ domnívá se architekt Ondřej Ciesler.

Petrská čtvrť jako další centrum Prahy? Z ulice Na Poříčí má být bulvár

Zmíněnou výstavbu na adrese v Revoluční 30 plánuje investiční skupina RSJ, jež nedávno představila mezinárodní porotu a vítěze výběrového řízení – pařížsko-brněnské sdružení architektů Peer collective a Studio Muoto. Podobně jako v kauze kostky ale stále nejde o definitivní rozhodnutí o výstavbě.

„Jednání spojená se stavebním povolením se rozebíhají. Před povolovacím procesem máme v plánu diskutovat se zástupci městské části a hlavního města, památkáři a obyvateli sousedního domu,“ slíbil Jakub Mikulášek z RSJ k aktuální situaci o dalších osudech budovy.

Zastánci nové výstavby argumentují, že to není poprvé, kdy moderní tvůrci v těchto místech realizovali své vize. „V sousedství v Revoluční vznikla ve 30. letech funkcionalistická stavba paláce Merkur Jaroslava Fragnera,“ upozornil Petr Hlaváček.

Na konci 20. let v této části Starého Města začalo růst dnešní sídlo ministerstva průmyslu a obchodu. Plány budovy na základním půdorysu o rozměrech 107 x 49 metrů vytvořil jeden z nejvýznamnějších českých architektů, Josef Fanta.

Vedení Prahy podpořilo stavbu „skleněné kostky“ u Pařížské, projekt čelí kritice

„Nejen pozdně románské a gotické kostely, ale i moderní architekturu lze nalézt v sousední Petrské čtvrti,“ říká Petr Hlaváček. Zde v roce 2011 vznikl bytový dům od studia DAM, oceněný hlavní cenou na Grand Prix Obce architektů.

Předimenzované stavění

I když to tak vypadá, není metropole údajně nepřátelskou zónou současné výstavby. „Nemyslím, že je Praha v tomhle ohledu mimořádně konzervativní, anebo že jsou to architekti, kdo neumějí vytvářet zajímavé projekty,“ domnívá se Josef Štulc, památkář, architekt a čestný předseda organizace ICOMOS (Mezinárodní rady pro památky a sídla) při UNESCO. U sporných a kritizovaných plánů na výstavbu či přestavbu v památkové zóně či jejím sousedství jde prý o něco jiného.

Přezdívali mu maršmeloun, budil emoce. Kritizovaný dům u Anežského kláštera už stojí

„Jde o tlak developerů, kteří usilují o výstavbu nových předimenzovaných budov v centru města a jeho nárazníkové zóně,“ domnívá se Štulc. Jako příklad ochranáři památek dávají třeba kauzu okolo navyšování Masaryk Centra o desáté patro, demolici Kozákova domu na Václavském náměstí, ale i kritizované demolice brutalistních budov z 60. a 70. let 20. století.

„Developeři neustále hledají cestu, jak by se vklínili do pražské zástavby, našli zde „slabé kusy“. Dříve to bývaly klasicistní domy, nyní to vypadá, že hledají domy, které nejsou památkově chráněné a dají se snadno vyklidit,“ uvedla Kateřina Bečková z Klubu Za starou Prahu.

Proti kontroverzním zásahům se pravidelně bouří odborníci a občanské iniciativy. Výrazně například v otázce proměny železničního mostu pod Vyšehradem. „Obrovský benefit současnosti vidím právě v tom, že veřejnost v naprosté většině kontroverzních sporů a kauz je na straně památek,“ řekl k tomu Josef Štulc.

Autor:

U Votic se srazila tři auta, ženu transportoval vrtulník

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili kvůli nevracení záloh za kelímky

28. dubna 2024  19:10,  aktualizováno  19:34

Sobotní studentský festival Majáles v pražských Letňanech probíhal zprvu hladce. Samotný závěr...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Vzniká unikátní prostor. Nová Spirála na Výstavišti přivítá diváky už na podzim

30. dubna 2024  14:56

Hudební show Spirála Vzkříšení, činohra Madisonské mosty nebo třeba varietní představení The Saturn...

Jsou tu falešní policisté, volali lidé na 158. Zmátli je studenti v kostýmech

30. dubna 2024  13:42

Studenti se zbraněmi oblečení v černých stejnokrojích znepokojili dopoledne lidi v obchodním centru...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...