Kolem černého bezu se od pradávna odehrávala magie. Vysazoval se poblíž chalup, protože se věřilo, že se v jeho blízkosti vyskytují dobří duchové a víly. A pokud jste se pod něj postavili o Svatojánské noci, údajně jste mohli spatřit samotného krále víl. Ponechme ale stranou kouzla a pojďme se podívat, co všechno nám černý bez nabízí. 

Před heřmánkem smekni a před bezem klekni

Z tohoto rčení je jasné, jak moc býval černý bez oblíbený při uzdravování. Nepochybně znáte jeho schopnost snižovat tělesnou teplotu. Proto se hodí při chřipkových onemocněních a nachlazeních. Nejenom že napomáhá léčbě zánětů, ale současně podporuje i vykašlávání.

Asi se shodneme na tom, že čas od času je třeba tělo zbavit různých odpadních látek, jako je například kyselina močová. Právě s tím vám může pomoci bezový čaj nebo sirup. Jeho pravidelné užívání tak může přispívat ke zmírnění dny, či fungovat jako prevence tohoto onemocnění.

Dejte si střeva do pořádku

Tak trochu v pozadí zůstává poměrně významná vlastnost černého bezu a tou je jeho pozitivní vliv na zdraví střev. V první řadě je ale třeba si říci, proč je zdraví střev klíčové. Kromě toho, že hrají zásadní roli při trávení a vstřebávání živin, obsahují i biliony bakterií, kvasinek a dalších mikroorganismů, které se souhrnně nazývají střevní mikrobiom.

Právě vyvážený střevní mikrobiom je nezbytný pro udržení zdravých střev. A proč je důležité, abychom měli střeva „v cajku“? Kromě toho, že tak předejdeme různým zažívacím problémům nebo zánětům, můžeme se zbavit i některých chronických onemocnění. A to není všechno.

V posledních dvaceti letech řada vědeckých studií prokázala souvislost mezi zdravím střev, imunitním systémem a také různými autoimunitními poruchami, stejně jako kožními problémy, nebo dokonce nádorovým onemocněním. Možná pro vás bude novinkou, že zdravá střeva pozitivně ovlivňují naše duševní zdraví a náladu. 

Střevo je druhý mozek

Ne, nespletli jsme se. Střeva skutečně fungují jako jakýsi druhý mozek. Ty ale za nás nemyslí, zato velmi intenzivně komunikují s mozkem v hlavě. Jinými slovy, propojují emoční a kognitivní centra mozku s periferními střevními funkcemi. Proto střeva souvisí nejenom s imunitou, ale i s duševním zdravím.

Pomocník při střevních potížích

Černý bez obsahuje přírodní protizánětlivé sloučeniny jako jsou antokyany a flavonoidy, které přispívají ke zmírnění zánětu ve střevech a likvidují hnilobné bakterie, které dělají ve střevech neplechu.

Popíjení například bezinkového čaje tak může ulevit například lidem se syndromem dráždivého tračníku nebo Crohnovou chorobou. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že se stále jedná pouze o doplňkovou pomoc a nenahrazuje klasickou léčbu.

Bezový koktejl zdraví

Pro konzumaci bezu svědčí i množství živin, které obsahuje. Zásadní je vitamin C, který pomáhá chránit buňky před oxidačním stresem a hraje významnou roli v syntéze kolagenu. Kromě toho v bezu najdete i řadu vitaminů B, konkrétně B1, B2, B3 a B6, které jsou nezbytné pro udržení zdravého nervového systému.

Tmavě fialová barva bezinek, tedy plodů bezu černého, prozrazuje vysoké množství antokyanů, které napomáhají ke snížení zánětů a zlepšení zdraví srdce. Do koktejlu zdraví patří i kvercetin a rutin, které podporují zdraví žil a cév.

Jak ho užívat?

Černý bez je malý zázrak a pomáhá mnoha způsoby. Zdraví svých střev podpoříte pravidelným popíjením bezového čaje a skvělým pomocníkem je i bezový sirup. Ten se vyrábí hlavně z bezových květů a jak počasí napovídá, letos pokvete obzvlášť brzy.

Vyrobte si sirup dle následujícího receptu:

Zdroj: Youtube

 Kromě sirupu se z bezu dá vyrobit ocet, z plodů pak marmeláda. Oblíbené jsou i bezové likéry. Květenství bezu se také obalují v těstíčku, ať už na slano nebo na sladko, což může být originální svačina nebo pohoštění.

A pokud vám zbydou bezové květy, rozhodně je nevyhazujte, ale naopak je umístěte do tvořítek na led, zalijte vodou a nechte zmrazit. Do letních limonád bude tahle dekorace jedinečná a zdravá.

Zdroje: www.brainmarket.cz, www.eccevita.cz, www.ordinace.cz