Proč inzerovat právě u nás? I vy můžete inzerovat na největším zpravodajském webu v západních Čechách
Foto Video

Druhá Horváthova vražda, tentokrát umlátil ženu železnou tyčí kvůli pervitinu za dvě stovky

Již po prvním pokusu o vraždu znalci u pachatele konstatovali, že jeho šance na resocializaci jsou minimální

Autor: Petr Novák středa 17. dubna 12:29 , aktualizace 12:36

Drogy Vražda Zadržení pachatele

Partner článku – Advokátní kancelář CINK a partneři


      U krajského soudu v Plzni dnes padl rozsudek ve velice sledovaném případu devětačtyřicetiletého Bartolomeje Horvátha, recidivisty souzeného již za druhou vraždu, první ve stádiu pokusu, druhou dokonanou.

První vražda ve stádiu pokusu

     Několikanásobný recidivista Bartolomej Horváth byl za pokus vraždy odsouzen již jednou, když v roce 2001 v Chodově na Sokolovsku kvůli několika tisícům korun brutálně zaútočil na devětasedmdesátiletou seniorku Anežku S., se kterou se znal. Starší ženu neváhal škrtit a na zemi po ní dupat, přičemž si žena život zachránila pouze tím, že předstírala smrt.
      Horvátha plzeňský krajský soud za tento čin v roce 2002 poslal na čtrnáct let do vězení a znalci konstatovali, že šance na jeho resocializaci jsou minimální.


Druhá vražda, bohužel již dokonaná

      Na další ženu, dvaačtyřicetiletou Lucii H., Horváth zaútočil 3. února 2023, když si k ní přišel pro pervitin a ona mu dávku nechtěla dát na dluh. "Dvojice měla mít slovní rozepři ohledně získání omamných a psychotropních látek. Po tomto slovním konfliktu měl osmačtyřicetiletý muž ženu fyzicky napadnout několika údery do horní poloviny těla, konkrétně zejména do oblasti hlavy, přičemž měl jednat s úmyslem ženu usmrtit a pro sebe získat majetkový prospěch," popsal nám tehdy tiskový mluvčí policie.

      "Chtěl jsem po ní dvě čáry za dvě stě na dluh," upřesnil dnes před soudem Horváth.

     Podle obžaloby Horváth ženu nejméně pětkrát udeřil do hlavy kovovou tyčí a tím jí způsobil mimo jiné mnohačetná tržná zranění hlavy i rozsáhlé zlomeniny klenby lební v oblasti temenní a týlní kosti. 

     Po útoku Horváth odcizil pervitin a telefon ženy bezvládné tělo přikryl v bytě nalezenou přikrývkou a odešel, aniž se zajímal o její zdravotní stav. Tělo ženy kolem šesté hodiny ráno při příchodu z práce našel ženin přítel, který se jí sice snažil poskytnout první pomoc, ale v tu dobu již žena nejevila známky života. Bezprostřední příčinou smrti ženy pak podle výsledků pitvy bylo vdechnutí žaludečního obsahu při selhávání dechových a oběhových funkcí v důsledku poranění mozku.

     Horvátha v neděli 5. února v šest hodin večer, tedy necelé dva dny po vraždě, kriminalisté ve spolupráci se Zásahovou jednotkou Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje zadrželi v jeho bytě.

Soud a rozsudek

     Krajský soud již v lednu zamítl dohodu o vině a trestu, kterou Horváth se státním zástupcem uzavřel, protože mu osmnáctiletý trest přišel mírný.

     Dnes byl Horváth odsouzen ke dvaadvaceti letům odnětí svobody ve věznici se zvýšenou ostrahou a pozůstalým po zemřelé by měl vyplatit odškodné v celkové výši 4,5 milionu korun.

Advokátní kancelář CINK a partneři

Advokáti sídlící v centru Plzně specializující se mj. na rodinné právo, trestní právo, občanské právo a řadu dalších oblastí. Rádi Vám poradíme s řešením Vašeho problému, připravíme či zkontrolujeme dokumenty, zastoupíme Vás v soudních sporech či řízeních před správními orgány.