Italská města chrání nekuřáky. Škoda, že to se o Česku říct nedá

0
800
nekuraky
Ilustrační foto: Freepik.com

V italském Turínu platí zákaz kouření tabákových produktů na veřejnosti, pokud je v pěti metrech další osoba. Opatření chrání nekuřáky a posiluje zdravotní prevenci. Podobnou cestu jdou i další italská města. V ČR taková opatření nejsou.

Nařízení o zákazu kouření na veřejnosti v Turíně dovoluje opatření porušit v případě, že s tím osoby v blízkosti do pěti metrů od kuřáka vysloveně souhlasí. Kouření v pětimetrové blízkosti těhotných žen a nezletilých je zakázáno úplně. Tedy i v případě, že s tím tyto osoby vyslovily souhlas. O opatření chránící nekuřáky a podporující zdravotní prevenci informuje italská zpravodajská agentura ANSA.

„Je to rozhodnutí zdravého rozumu,” okomentoval novou místní vyhlášku starosta Turína Stefano Lo Russo.

Za porušení vyhlášky hrozí lidem pokuta do výše 100 eur [cca 2 500 Kč]. Zákaz kouření v pětimetrové blízkosti jiné osoby se vztahuje na cigarety, doutníky, dýmky i elektronické cigarety a další podobné tabákové produkty.

„Je důležité, abychom respektovali ty, kteří nekouří. A abychom tímto způsobem podpořili kulturu vzájemného respektu mezi lidmi,” zdůvodnil přijetí zákazu kouření v blízkosti jiných osob Lo Russo.

Italská města se staví za nekuřáky

Turín ale není prvním italským městem, které omezuje kouření na veřejnosti. Od roku 2021 platí například v Miláně zákaz kouření na zastávkách veřejné dopravy, na stadionech, ale také v parcích a na stanovištích taxislužby. A dokonce i na hřbitovech, píše agentura.

Kouření tabákových výrobků italská vláda postupně omezuje od roku 2003, kdy zprvu jen v přechodném období zakázala kouřit ve všech veřejných budovách, kancelářích, barech, restauracích, klubech a hotelech. To, pokud neexistovaly speciální kuřácké místnosti a  odvětrávací systémy.

K rozvoji demence a deprese přispívá kouření cigaret

Od roku 2005 pak platí zákon zakazující kouření ve veřejných budovách plošně po celé zemi. Za porušení zákazu, tedy kouření cigarety či jiného tabákového produktu, hrozí pokuta 27 eur [cca 680 Kč]. Podstatně vyšší finanční trest hrozí za porušení zákazu kouření v přítomnosti dítěte či těhotné ženy. Za takové porušení zákona úřady udělují pokutu do výše 600 eur [cca 15 tisíc korun].

Italové prevenci berou vážně, v ČR se o ní jen hodně mluví

Zatímco v Itálii se kroky vedoucí ke skutečné prevenci nemocí a ochraně zdraví lidí opravdu dělají a dějí, v Česku se o prevenci hlavně hodně a dlouho mluví.

„Prevence, půl zdraví! To jako lékař podepisuji a jako ministr dodávám, že i ušetřené peníze,“ napsal nedávno na sociální síti X ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

A pokračoval: „Kdo si nehuntuje tělo cigaretami, alkoholem a nezdravou stravou a pravidelně navštěvuje preventivní prohlídky, ten sobě přidává čas, který může strávit tím, co ho baví a českému zdravotnictví šetří ohromné peníze.“

Jakékoli kouření zabíjí, varuje lékařka s odkazem na nádory na plicích

O tom, že kouření, alkohol a tučná a sladká jídla nikomu neprospívají ale vědí už dlouho i malé děti. Přesto Česko patří dlouhodobě k unijním zemím s nejvyšším podílem dětí a dospělých s nadváhou a obezitou navíc s růstovým trendem. Stejně tak patříme k největším spotřebitelům alkoholických nápojů v zemích EU.

Podle Národního výzkumu užívání tabáku a alkoholu v ČR u nás průměrně připadá 8,3 litru čistého alkoholu na osobu za rok při nezahrnutí abstinentů. A přibližně 25 procent populace starší 15 let v Česku kouří tabákové výrobky.

Možná je načase se zastat i nekuřáků v Česku

Nabízí se proto otázka, co stojí za vysokou spotřebou tabáku a alkoholu v Česku, když o jejich škodlivosti denně slyšíme, a tedy dobře víme. Odborníci často tvrdí, že alkohol i tabák jsou v Česku velmi tolerované a společensky akceptovatelné. A zřejmě mají pravdu. S alkoholem se lidé včetně dětí a mládeže denně setkávají ve veřejné dopravě, v parcích a na dalších veřejných místech, kde lidé běžně popíjejí z plechovek třeba pivo nebo víno.

Hvězdy září v reklamách na alkohol. Lékaři kroutí hlavou

Ve městech se takřka všude bez omezení s výjimkou vnitřních prostor kouří. Kuřáci postávají na chodnících před restauracemi, jídelnami, úřady, před nemocnicemi i poliklinikami. Kouření cigaret a dalších tabákových produktů se postupně i přes platné zákazy stalo docela běžnou věcí na vlakových nástupištích a před budovami železničních stanic. Kde se ale pohybují i děti, mládež a obecně lidé, kteří nekouří, pečují o své zdraví, ale přesto se škodlivému kouři denně vystavují. Což ukazuje na to, že pouhá slova o tom, že alkohol a tabák poškozují zdraví už zřejmě nestačí. Je načase se postavit i za ty, kteří jim neholdují? Třeba tak, jako to udělala městská rada v italskému Turíně.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here