Bezpilotní letouny „Baba Yaga“ zničily dva ruské sklady munice a vojenská vozidla

Přidat na Seznam.cz

Videozáznamy ukazují údery ukrajinských bezpilotních letounů „Baba Yaga“ proti ruským vojenským prostředkům, včetně dvou polních skladů munice a několika krytů používaných ruskými jednotkami.

Podle zprávy Státní pohraniční služby Ukrajiny v průběhu předchozího týdne pohraničníci použili útočné drony Baba Yaga ke zničení pěti ruských vojenských vozidel v Chersonském směru: Byla zničena tři nákladní auta, obrněné auto a osobní auto. Útočné bezpilotní letouny navíc vyhodily do vzduchu dva polní muniční sklady a několik krytů používaných ruskými jednotkami, píše server Censor.

Jeden z průzkumníků ukrajinské letecké rozvědky sdělil, že úderné drony údajně shodily na ruskou techniku a vojáky improvizovaná výbušná zařízení, která jsou ekvivalentem 82mm minometu, uvádí deník Kyiv Post.

Tyto útočné bezpilotní letouny jsou pozoruhodně hlasité, což jim u ruských vojáků vyneslo přezdívku „Baba Jaga“. Těžký úderný dron může nést až 20 kilogramů výbušnin a létá nízko, aby zvýšil přesnost. „Tyto multikoptéry se kvůli své hlučnosti a nízké operační výšce používají výhradně v noci, právě když ruská pěchota provádí rotace a evakuační manévry,“ řekl jeden z ukrajinských vojáků.

Podle něj mohou bezpilotní letouny nést celou řadu užitečných nákladů včetně minometných střel, improvizovaných výbušných zařízení, ručních granátů, dálkově odpalovaných zápalných směsí a protitankových min.

Zdroj: Censor, Kyiv Post