Český miliardář Daniel Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty Royal Mail. Uvádějí to zdroje agentury Reuters a deníku Financial Times (FT). Český investor už vlastní ve firmě International Distributions Services (IDS), která je mateřskou společností Royal Mail, 27 procent prostřednictvím svého podniku VESA Equity Investment. V posledních měsících neformálně spolupracoval s poradci na možném převzetí celé společnosti, uvádějí zdroje agentury i respektovaného deníku.

Tržní hodnota Royal Mail činí podle Reuters 2,1 miliardy liber (62 miliard korun). Společnost IDS zahrnuje dva podniky, a to mezinárodní balíkovou síť General Logistics Systems (GLS) se sídlem v Amsterdamu a Royal Mail v Británii.

Společnost Royal Mail se v posledních několika letech potýkala s problémy. Poškodily ji stávky zaměstnanců, incident v oblasti kybernetické bezpečnosti, pokuty od regulačního orgánu Ofcom za nesplnění cílů v oblasti doručování a také ztráta 360letého monopolu na doručování balíků z poštovních poboček.

Jednání jsou v počátečním stadiu, uvedl zdroj Reuters. Upozornil také, že není jisté, zda se Křetínský rozhodne nabídku skutečně předložit.

List Sunday Times v květnu 2023 uvedl, že mu Křetínský sdělil, že nemá v úmyslu se o Royal Mail ucházet. Pro společnost je podle jeho tehdejšího vyjádření výhodné zůstat na burze.

Do případné transakce by se podle Reuters mohla vložit britská vláda. Zákon o národní bezpečnosti a investicích totiž dává ministrům větší pravomoc rozhodovat o transakcích týkajících se kritické infrastruktury.

Chcete vědět, co se děje v české a světové ekonomice? Co si o aktuálních trendech myslí lidé z byznysu, majitelé firem a jejich šéfové? Každý týden v pátek vám naši top autoři přinášejí výběr toho nejlepšího a pohled z byznysové strany. Odebírejte Byznys newsletter.