Hrášek patří mezi oblíbenou jarní zeleninu, která je ceněna nejen pro svou chuť, ale i výživovou hodnotu. Obsahuje mnoho důležitých živin jako jsou vitamíny skupiny B, vitamin C, E, minerály a bílkoviny. Pokud máte zájem o vlastní sklizeň hrachu, je důležité zvolit správnou taktiku a postarat se o jeho optimální růstové podmínky.

Na video od Balkónových truhlíků o tom, jak pěstovat hrášek v truhlíku, se podívejte na YouTube:

Zdroj: Youtube

Výběr vhodných odrůd a čas výsevu je zásadní

Je důležité vybrat odrůdy hrachu, které budou vyhovovat vašim potřebám a podmínkám pěstování. Velmi rané a rané odrůdy jsou vhodné pro rychlou sklizeň, zatímco polorané a pozdní odrůdy nabízejí vyšší výnosy, ačkoli jsou náchylnější k chorobám a škůdcům. Výsev probíhá od konce března do konce května, s ohledem na teplotu půdy a počasí.

Hrášek není náročný na půdu, ale upřednostňuje lehčí, nevyhnojenou půdu. Nejlepší výsledky dosáhnete, pokud hrách vysadíte vedle okurek, mrkve nebo hlávkového salátu. K ochraně před škůdci můžete v jeho blízkosti vysadit saturejku nebo lichořeřišnici.

Kombinace s jinými rostlinami růstu hrášku velmi prospěje

Hrášek má schopnost fixovat dusík získávající živiny pro okolní rostliny a pomáhá při obohacování půdy.

Doporučené osvědčené kombinace oceňují především velmi rané odrůdy jako je Oskar® nebo Junos, polorané odrůdy jako je Johan nebo Radovan a pozdní odrůdy jako je Cedrik nebo Radim.

Pravidelná péče ovlivňuje velikost úrody

Při výsevu hrachu je důležité udržovat správnou hloubku výsevu, optimální rozestupy mezi rostlinami a poskytnout jim oporu pro růst. Pravidelná péče spočívá v odplevelování, zalévání a ochraně před škůdci.

Pěstování hrachu je příjemnou a odměňující záležitostí, pokud dodržíte správné postupy a vyberete vhodné odrůdy pro vaše podmínky. S péčí a pozorností se pak brzy můžete těšit na svou vlastní sklizeň čerstvého a chutného hrachu.

Související články

Zdroj: www.yutube.com, www.iprima.cz