Křivoklátsko s hrady Točník, Žebrák i zámkem Zbiroh láká na výlety
Točník, hrad

Rakovnicko a Křivoklátsko jsou dvě velké oblasti západně od Prahy. Jsou součástí středních Čech u Berouna blízko Českého Krasu.

Jen 25 km od Prahy či Kladna se nachází Beroun. Okresní město s průmyslovým charakterem, se zhruba 21 tisíci obyvateli.

Beroun představuje vstupní bránu do turistického regionu, který se rozkládá v jihozápadní části středních Čech.

Hranici tohoto přirozeného regionu tvoří souvislý komplex brdského pohoří a křivoklátských lesů. Největší řekou území je Berounka. Ta vytváří osu celého regionu.

Královské město Beroun, ležící na soutoku řek Berounky a Litavky, láká k návštěvě nejen svými historickými památkami a bohatou kulturní a sportovní nabídkou, nýbrž i svým překrásným okolím. Je východiskem do dvou chráněných krajinných oblastí – Českého krasu a Křivoklátska.

A právě Křivoklátsko je samostatnou velkou oblastí, která je vhodná zejména k pěším a cykloturistickým výletům. Magnetem je zejména hrad Křivoklát, k návštěvě ale láká i Točník u obce Žebrák, rovněž se svým hradem.

Území se vyznačuje pestrou geologickou a geomorfologickou stavbou. Jeho střední část tvoří velmi pozoruhodná krajina listnatých lesů – chráněná krajinná oblast Křivoklátsko.

Je rájem turistů, kteří chtějí využit bohatou síť turistických cest a naučných stezek (Křivoklát/školní/Brtka a další) a vodáckou stezku Berounka (od Zvíkovce do Zadní Třebáně o délce 60 km).

Milovníkům přírody CHKO Křivoklátsko nabízí přitažlivé zajímavosti: naučné stezky, vybudované na svazích vyhaslých sopečných vulkánů Slánské a Vinařské hory, přírodní parky Jesenice a Džbán, chráněná naleziště vzácných rostlin Vůznice, Markův mlýn, Čičovický kamýk a ojedinělou ornitologickou lokalitu Záplavy.

Křivoklát

Na soutoku Berounky a Rakovnického potoka se v hlubokém údolí nachází impozantní Křivoklát. Jeden z nejstarších a nejvýznamnějších hradů českých knížat a králů. Jeho počátky sahají do 12. století.

Přemysl Otakar II. zde vybudoval velkolepý hrad, výrazná přestavba byla provedena za panování Václava IV. a následně byl hrad dobudován za Vladislava Jagellonského. Několikrát byl poškozen požáry a jeho význam později poklesl.

Točník a Žebrák

Směrem na Rokycany, u plzeňské dálnice D5, na samém okraji CHKO Křivoklátsko, najdeme obec Žebrák. Ta je výchozím bodem do ještě menší obce Točník.

Není mnoho hradů, které by byly tak nerozlučně spjaty jako Točník a Žebrák. Vyslovíme-li jméno jednoho, musíme dodat i název druhého. V krajině, stejně jako na pohlednicích a v myslích lidí, dlí stále vedle sebe – menší a starší Žebrák na nízkém ostrohu dole a nad ním, na kopci, královský Točník.

Majestátní hrad Točník byl založen králem Václavem IV. a s jeho jménem je dodnes neoddělitelně spjat. Václav je hlavní figurou mnoha místních pověstí a jeho jméno nese i vyhlášený hostinec dole ve vsi.

Hrad, opuštěný přibližně od 17. století, byl v poslední době rozsáhle rekonstruován a stal se centrem šermířů z širokého okolí. Každoročně se zde konají historické slavnosti a v podhradí se odehrávají středověké bitvy. Místo ovšem stojí za návštěvu, i když zde zrovna nezvoní meče.

Město a zámek Zbiroh

Na samém okraji bývalého rokycanského okresu, na pomezí Plzeňského a Středočeského kraje se nachází Zbiroh. Romantické letovisko na rozhraní brdských lesů a chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko, jen 10 km od obce Žebrák.

Právě tady se najdou příležitosti k odpočinku a načerpání nových sil. Turistické a cykloturistické stezky jsou vedené půvabnými lesy kolem skal, pastvin, rybníků i bystřin.

Město Zbiroh je rodištěm básníků Josefa Václava Sládka a Josefa Palivce. Rádi se sem vraceli Fráňa Šrámek, Alfons Mucha, Václav Vačkář či Adolf Branald.

Zbiroh je v současné době pozoruhodný zejména zámkem. Ten se otevřel veřejnosti až v roce 2005, do té doby byl zničený, neboť od 2. světové války patřil ministerstvu obrany. Na konci 20. století připadl městu Zbiroh, které je v roce 2004 prodalo soukromé firmě. Ta provedla celkovou rekonstrukci a zámek se opět může pyšnit krásou.

A přece býval kdysi sídlem vyhlášeným a zvyklým na ty nejurozenější obyvatele. Ne nadarmo se o něm dnes hovoří jako o zámku tří císařů. Vždyť jeho majiteli se na čas stali Karel IV., Zikmund Lucemburský a Rudolf II.

Zámek Zbiroh vyniká i tím, že byl nejtajnějším špiónským pracovištěm v Československu, má největší zámecký krajinářský park na Rokycansku nebo je místem, kde Alfons Mucha vytvořil svá největší plátna.

Přihlásit přes Seznam

Doporučujeme

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama