Český ráj jsou skály a tajemné hrady s tvrzemi
Český ráj

Český ráj je název pro území ve středním Pojizeří. Vyniká vysokou koncentrací přírodních i historických památek.

Název Český ráj pochází pravděpodobně od lázeňských hostů. Ti v 19. století navštěvovali lázně Sedmihorky.

Území CHKO Český ráj leží zhruba 90 km severovýchodně od Prahy a rozprostírá se ve třech krajích. Konkrétně v Libereckém kraji, Středočeském kraji a Královéhradeckém kraji.

Přibližně ohraničeno městy Sobotka, Mnichovo Hradiště, Sychrov, Frýdštejn. Dále Železný Brod, Semily, Lomnice nad Popelkou, Železnice a Jičín. Za srdce Českého ráje je tradičně považován Turnov. Hlavními dominantami kraje je hora Kozákov a zřícenina hradu Trosky. Významnou lokalitou jsou také Prachovské skály.

Český ráj má mnoho fenoménů krajiny

Český ráj je také názvem chráněné krajinné oblasti, nejstarší v Česku. Existuje již od roku 1955. Český ráj byl v roce 2005 vyhlášen Geoparkem UNESCO. Stalo se tak právě díky mnoha fenoménům krajiny. Nalézají se zde drahé kameny a další výjimečné nerosty, jsou tu zaniklé sopky a podmanivá zákoutí, kde se snoubí dávná historie s naší současností.

Jsou tu hluboká údolí, rybníky, ve kterých se zrcadlí věže několika skalních měst, ale i místa dalekých rozhledů z vrcholů okolních kopců a rozhleden. Český ráj je také domovem chráněných rostlin a živočichů. Ve volné přírodě běžně potkáte volavky, výra velkého, rorýse, či krkavce, v jeskyních sídlí netopýři, v potocích narazíte na raky, v lesích na mufl ony, srny nebo ježky.

Skalní města jako Prachovské skály či Hruboskalsko

Z přírodních krás by se při turistice neměli vynechat skalní města – Hruboskalské skalní město, Prachovské skály, Klokočské a Betlémské skály, Příhrazské skály, Suché skály atd.

Při svém putování Českým rájem byste neměli zapomenout navštívit symbol této krajiny, hrad Trosky vydejte se ale i na Kost, na Valdštejn či na Hrubý Rohozec na Turnovsku, na Humprecht na Sobotecku, či na majestátní zámky Sychrov a Mnichovo Hradiště a pohádkový hrad a zámek Staré Hrady u Jičína.

Český ráj odedávna charakterizují i romantické zříceniny hradů Frýdštejn, Kumburk a Bradlec, Valečov, Veliš nebo Rotštejn atd.

Přihlásit přes Seznam

Doporučujeme

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama