Jizerské hory jsou lákavé i pro jarní výlety
Hory

Jizerské hory jsou nejsevernějším pohořím Česka. Hory jsou oblíbenou turistickou a rekreační sportovní oblastí.

Jizerské hory byly nazvány podle řeky Jizery. Ta pramení na svazích Smrku, což je nejvyšší hora české části hor. Jeho podstatná část se nachází v Polsku, kde také leží nejvyšší vrchol celých Jizerských hor, kterým je Wysoka Kopa.

Kolem hor se nacházejí města Liberec, Frýdlant, Nové Město pod Smrkem, Świeradów Zdrój, Szklarska Poręba, Desná, Tanvald a Jablonec nad Nisou.

Jizerské hory jsou oblíbenou turistickou oblastí

Na území hor se nacházejí následující chráněná území: Chráněná krajinná oblast Jizerské hory, Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny, Rašeliniště Jizery, Rašeliniště Jizerky, Přírodní rezervace Na Čihadle, Jedlový důl, Černá hora, Prales Jizera.

Jizerské hory jsou oblíbenou turistickou, rekreační a také sportovní oblastí. V létě jsou oblíbeným terénem pro turistické a cykloturistické výpravy. V zimě je v horách vedena síť běžkařských stop nazývaná Jizerská magistrála. Na české straně hor se odehrává závod v běhu na lyžích – Jizerská padesátka. Na straně polské je takovým závodem Bieg Piastów.

Zimní sporty v Jizerských horách: lyžování a běžkování

Zimní lyžařská střediska: Bedřichov, Severák, Tanvaldský Špičák.

Turistická střediska: Smědava, Jizerka, Nová Louka.

Hrady a zámky v okolí Jizerských hor

V okolí Jizerských horna najdeme i mnoho hradů a zámků. Frýdštejn – zřícenina hradu ze 14. století leží ve stejnojmenné obci.

Hamrštejn – zřícenina hradu postaveného na skalním hřebenu zvaném Zámecký kopec nad meandrem Lužické Nisy v katastrálním území liberecké čtvrti Machnín. Dále zámek Liberec – klasicistní stavba v centru Liberce.

Další tipy: Návarov – zřícenina hradu v okrese Jablonec nad Nisou. Lemberk – zámek leží nedaleko města Jablonné v Podještědí. Nová Louka – zámek se nachází na Jablonecku. Zámek Frýdlant – leží ve stejnojmenném městě. Zámek Sychrov – leží ve stejnojmenné obci.

Přihlásit přes Seznam

Doporučujeme

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama