Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
17. dubna 2024 14:00
Čas čtení 4:25
Adéla Ježková

Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí

Intersex lidé nespadají do kategorií muž/žena. Pro společnost jsou neviditelní, přestože se jich rodí podobně jako zrzavých lidí
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
REFRESHER GENDEROVÁ ROVNOST LGBTQ+ LIDÉ
Uložit Uložené

Lidé často předpokládají, že svět je rozdělen do dvou skupin: na muže a ženy. Všichni se ale do těchto škatulek nevejdou.

„S počátkem puberty se u mě začaly projevovat tělesné změny. Byli jsme vyšší než ostatní dívky (ve čtrnácti letech jsme už měřili přes 180 cm), poklesl mi hlas, objevilo se ochlupení na těle včetně růstu vousů, které jsme se snažili skrývat pod dlouhými vlasy, ale nakonec jsme se začali každé ráno před školou tajně holit. Vyrostl mi klitoris a mohl se postavit. Prsa mi téměř nerostla. Zpočátku mi tyto změny připadaly zajímavé, dokud jsme si neuvědomili, že žádná jiná dívka takovými změnami neprošla,“ popisuje své zkušenosti 29letý anonym z Německa v publikaci #MyIntersexStory.

„Čekali jsme na menstruaci, která se nikdy nedostavila, a pak jsme se v 17 letech rozhodli vyhledat gynekologa. Řekl mi, že jsme se měli stát chlapcem a že jsme kvůli chybějící děloze nikdy nemohli otěhotnět, a odkázal mě na další vyšetření ke specialistům,“ dodává.

Doporučeno
„Incest je geneticky špinavý, ale přesto bych potrat vnímal jako neetický.“ Co si myslí lidé z Hnutí pro život? „Incest je geneticky špinavý, ale přesto bych potrat vnímal jako neetický.“ Co si myslí lidé z Hnutí pro život? 11. dubna 2024 9:00

Následovala medikalizace, operace, hormonální terapie – a hlavně také mlčení, absence vysvětlování a nevědomost. Až v dospělosti se tato osoba dozvěděla, že je intersex.

Někteří (ale ne všichni) intersex lidé mohou používat jiná zájmena než „on“ nebo „ona“, například „oni“. V případě příběhu z #MyIntersexStory nevíme, jaká zájmena osoba používá, proto jsme zvolili „oni“.

Být intersex

Lidé většinou vnímají pohlaví jako binární; dvojité, dvojčlenné, složené ze dvou. Na jedné straně jsou chromozomy XX, estrogen, děloha a prsa. Na té druhé zase chromozomy XY, testosteron, penis a varlata. Jednoduché, ne?

Ne. Ne všichni se totiž do těchto škatulek, na kterých jsme se jako společnost shodli, vejdou. Třeba 1,7 % populace, která se narodí jako intersex. To je mimochodem podobný počet, jako je obyvatel Japonska. Nebo počet zrzavých lidí na celém světě. Narodit se jako intersex – tedy „mezi pohlavími“ – je tak častější, než si většina lidí uvědomuje.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 157713 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Narodit se může člověk, který navenek vypadá jako žena, ale uvnitř má převážně mužskou anatomii.
  • Nebo se může narodit s genitáliemi, které se zdají být „někde mezi“ těmi obvyklými mužskými a ženskými – například dívka s nápadně velkým klitorisem nebo bez vaginálního otvoru.
  • Další zase mají kombinace chromozomů, které jsou jiné než XY a XX.
  • Nejde přitom o nějak nepřirozený nebo nezdravý stav. 
Domů
Sdílet
Diskuse