InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

V měsíci únoru nevyhovělo pět kontrolovaných vzorků pohonných hmot

17.04.2024
Česká obchodní inspekce monitorovala kvalitu pohonných hmot v měsíci únoru 2024. Odebrala 171 vzorků, 5 vzorků nevyhovělo stanoveným jakostním požadavkům. V celkovém hodnocení to představuje 2,9 % nevyhovujících vzorků.
Ilustrační snímek | Foto: picjumbo.com
Česká obchodní inspekce pokračovala v pravidelných kontrolách jakosti pohonných hmot. Na čerpacích stanicích v ČR odebrala v únoru 2024 celkem 171 vzorků pohonných hmot. Z toho 5 odebraných a kontrolovaných vzorků nevyhovělo stanoveným jakostním požadavkům, což v celkovém hodnocení představuje 2,9 % nevyhovujících vzorků. Jednalo se o dva vzorky motorových benzinů, které nevyhověly jeden v jakostním parametru "ethanol" a druhý v jakostním parametru "ethanol" a v jakostním parametru "celkový obsah kyslíku". Dále o jeden vzorek motorové nafty, který nevyhověl v jakostním parametru "bod vzplanutí". Jakostní požadavky příslušné technické normy dále nesplnily dva vzorky LPG, které nevyhověly v jakostním parametru "síra".

Motorové benziny


Českou obchodní inspekcí bylo v únoru 2024 odebráno a kontrolováno celkem 64 vzorků motorových benzinů. Z tohoto počtu odebraných vzorků nesplnily 2 vzorky jakostní požadavky příslušné technické normy. Jeden vzorek nevyhověl v jakostním parametru "ethanol", kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 6,48 % V/V (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření je 5,21 % V/V), jednalo se o ověřovací rozbor po předchozím zjištění neshody.

Druhý vzorek nevyhověl v jakostním parametru "ethanol", kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 6,5 % V/V (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření je 5,21 % V/V) a v jakostním parametru "celkový obsah kyslíku", kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 2,90 % m/m (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření je 2,81 % m/m). Ostatní kontrolované a analyzované vzorky motorových benzinů splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 228+A1/Z2:2024 - Motorová paliva - Bezolovnaté automobilové benziny - Technické požadavky a metody zkoušení v souvislosti s požadavky vyhlášky č. 516/2020 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty a provedení některých dalších ustanovení zákona o pohonných hmotách.

Motorové nafty


V únoru 2024 ČOI odebrala a kontrolovala celkem 85 vzorků motorové nafty. Z tohoto počtu nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek motorové nafty nevyhověl v jakostním parametru "bod vzplanutí", kdy naměřená hodnota byla 48,0 °C (minimální hodnota při zahrnutí nejistoty měření je 53,0 °C), jednalo se o ověřovací rozbor po předchozím zjištění neshody v předešlém měsíci. Ostatní kontrolované a analyzované vzorky motorové nafty splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 590/O1:2023 - Motorová paliva - Motorové nafty - Technické požadavky a metody zkoušení v souvislosti s požadavky vyhlášky č. 516/2020 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty a provedení některých dalších ustanovení zákona o pohonných hmotách.

LPG


V únoru 2024 ČOI odebrala a kontrolovala celkem 19 vzorků LPG. Z tohoto počtu nesplnily 2 vzorky jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolované vzorky LPG nevyhověly v jakostním parametru "síra", kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla v jednom případě 60,3 mg/kg a v druhém případě 50,1 mg/kg, (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření je 31,1 mg/kg). Ve druhém případě se jednalo o ověřovací rozbor po předchozím zjištění neshody. Zbývající kontrolované a analyzované vzorky LPG splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 589+A1:2022 - Motorová paliva - Zkapalněné ropné plyny (LPG) - Technické požadavky a metody zkoušení v souvislosti s požadavky vyhlášky č. 516/2020 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty a provedení některých dalších ustanovení zákona o pohonných hmotách.

Biopaliva v pohonných hmotách


Ve sledovaném období byl kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 84 vzorků
motorové nafty z 85 odebraných (u 1 vzorku se jednalo o opakovaný odběr na téže čerpací stanici, u kterého nebyl obsah methylesterů mastných kyselin kontrolován). Obsah ethanolu v motorových benzinech byl zkontrolován u 64 vzorků. Laboratorními rozbory bylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu ethanolu u 2 vzorků motorového benzinu.

Opatření


Podle ustanovení § 7 odst. 1, písm. a) zákona č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci ve znění pozdějších předpisů, uložila ČOI v únoru 2024 ve 2 případech opatření spočívající v zákazu prodeje pohonných hmot, které nesplňovaly požadavky na jakost a složení stanovené prováděcím právním předpisem, zvláštními právními předpisy a českými technickými normami. Opatření bylo vydáno na:

- 11 112,00 l motorové nafty v hodnotě 405 588,00Kč,

-1 141,00 l LPG v hodnotě 17 685,50Kč,

vše v celkovém množství 12 253,00 l pohonných hmot a celkové hodnotě 423 273,50 Kč.

Závěr
V únoru 2024 podobně jako v lednu 2024 nevyhověly 2 odebrané a kontrolované vzorky motorových benzinů a 1 odebraný a kontrolovaný vzorek motorové nafty. Oproti lednu bylo v únoru zaznamenáno zhoršení u odebraných a kontrolovaných vzorků LPG z 0,0 % na 10,5 %. Vzorky FAME, směsné motorové nafty, motorové nafty B10, motorové nafty s vysokým obsahem FAME, parafinické motorové nafty, bio-CNG, LNG, bio-LNG a ethanolu E85, nebyly vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami v měsíci únoru 2024 odebrány. V celkovém hodnocení a porovnání jakosti odebraných vzorků pohonných hmot v únoru oproti lednu bylo zaznamenáno zhoršení z 1,1 % na 2,9 % v počtu nevyhovujících vzorků.

Zdroj: ČOI

Další články z rubriky Domácí

Ústav organické chemie a biochemie AV ČR zakládá pobočku za oceánem

Jedna z nejúspěšnějších českých výzkumných institucí zakládá laboratoř ve Spojených státech amerických. Ústav organické chemie a biochemie AV ČR expanduje do samotného srdce biomedicínského výzkumu, do blízkosti světoznámých akademických institucí, ...

Česko je již 20 let součástí Evropské unie. Co dělá ombudsman pro občany EU?

Ombudsman pomáhá občanům EU, ať už jsou znevýhodnění v práci, když žádají o rodičovský příspěvek nebo důchod, případně řeší jiné záležitosti s úřady n ...

ČSOP: Hlavní jarní úklidový termín je úspěšně za námi, ale přírodu a svět uklízíme dál!

Právě uběhl měsíc plný úklidových akcí kampaně Ukliďme svět, kterou zaštiťuje Český svaz ochránců přírody. V České republice jde již o 32. ročník dobr ...

Rok spolupráce Mendelovy univerzity s Lesy ČR

Memorandum o pětileté spolupráci podepsal Školní lesní podnik Masaryků les Křtiny (ŠLP Křtiny) se státním podnikem Lesy České republiky (Lesy ČR) loni ...

Ministerstvo pro místní rozvoj už nabídlo obcím miliardu na přípravu bytových projektů

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo výzvu, která obcím a krajům pomůže financovat přípravu projektové dokumentace na výstavbu nebo rekonstrukci b ...

Doporučujeme



Středa 1.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »