Vladislava Mašková

17. 4. 2024

Česko patří za posledních několik let mezi země s nízkou nezaměstnaností. Najít vhodného kandidáta pro obsazení manažerské pozice trvá podle personálních agentur někdy i měsíce. Překážkou je nízká kvalifikace i neochota nést zodpovědnost za chod firmy.

Firmy si často najímají specialisty z personálních agentur, takzvané headhuntery, aby je pro ně našli. Headhunteři hledají mimo jiné i na síti LinkedIn nebo v konkurenčních firmách.

„V České republice je velký nedostatek schopných vrcholových manažerů způsoben především rychlým růstem některých odvětví, demografickými změnami, jako je stárnutí pracovní síly, nebo specifickými požadavky na dovednosti a zkušenosti, které jsou nutné pro vrcholové manažery. Zároveň se na nízkém počtu podílí také odliv talentů do zahraničí, kde manažeři hledají atraktivnější pracovní nabídky. Pracovní trh trpí jejich akutním nedostatkem, což vede k situaci, kdy často jedinou možností, jak sehnat schopného šéfa, je jeho přetažení od konkurenční firmy,“ uvedla Gabriela Hansliková, obchodní ředitelka personální agentury Advantage Consulting.

Vrcholoví manažeři nesou často velkou zodpovědnost a musí být ochotni trávit v práci mnohdy dlouhé hodiny.

„Už ráno, když jedu do práce autem, tak přemítám, co všechno musím stihnout. Jednám s našimi obchodními zástupci, s úřady, s tiskem, řeším výsledky prodeje,“ říká v magazínu e15 Alena Sojková, manažerka ostravské pobočky firmy Ryor.

Umění naslouchat podřízeným

Dalšími schopnostmi, které jsou pro post manažera důležité, je umět naslouchat podřízeným, týmovost, dobře vést lidi a objektivita.

„Zkrátka musí být dobrý kouč. To buď v sobě máte, anebo ne. To se jen tak naučit nedá,“ míní regionální ředitel Raiffeisen stavební spořitelny Josef Horváth ve výše zmíněném magazínu.

Odvětví, která jsou nejvíce nedostatkem vrcholových manažerů zasažena, jsou převážně v oblastech, jako je IT, technologie, finance, zdravotnictví a výroba, kde je potřeba vysoké míry odbornosti.

„Je velmi složité získat kvalifikovaného manažera a zároveň odborníka v oboru, právě nedostatečná kvalifikace je totiž jedním z problémů, na které firmy během obsazování vyšších postů narážejí. Obsadit takovou pozici trvá v průměru čtyři měsíce,“ sdělil Petr Hykel, majitel a ředitel headhunterské společnosti Theones, která se zaměřuje na obsazování vrcholových manažerských pozic.

Lákavé nabídky

Pokud firma už takového schopného manažera má, měla by ho hýčkat nejen finančně, míní agentury. Nabídky konkurenčních firem jsou totiž často lákavé, a i loajální šéfové jim často neodolají.

„Vedle nadstandardního finančního ohodnocení a nejrůznějších finančních bonusů patří k běžným benefitům služební telefony, počítače, auta, výjimkou nejsou ani byty či domy. Špičkový manažeři si své působiště vybírají ale také podle atmosféry v týmu, firemní kultury a možnosti kariérního růstu či dalšího vzdělávání. V poslední době kladou velký důraz na vyváženost pracovního a volného času. Ač velmi často pracují přesčas a jsou k dispozici i po pracovní době, chtějí trávit čas s rodinou, přáteli, sportovat nebo mít kulturní vyžití. Ceněným benefitem je tak dovolená navíc,“ vyjmenovala Marcela Vyskoková, marketingová manažerka personální agentury Advantage Consulting.

Jakým způsobem řeší nedostatek manažerů jedna z největších firem v Česku, ČEZ, sdělila redakci Epoch Times mluvčí ČEZ Alice Horáková:

„ČEZ se stabilně umisťuje na předních příčkách nejlépe hodnocených zaměstnavatelů v České republice a vzhledem ke své velikosti a významu pro českou energetiku je hodnocen vysoko i z pohledu prestiže. Z pravidelných interních průzkumů navíc stabilně vyplývá, že zaměstnanci včetně vrcholových pozic cítí k firmě velkou loajalitu. Řada našich zaměstnanců u nás pracuje desítky let a v top managementu nejsou výjimečné příběhy těch, kdo se na svou současnou pozici vypracovali postupně.

Protože je energetika poměrně specifické odvětví, kde jsou zejména technické zkušenosti velmi ceněny, interní kariérní růst našich zaměstnanců podporujeme. V rámci ČEZ tak máme vypracovaný komplexní rozvojový program zaměřený jak na prohlubování a rozšiřování odborné kvalifikace, tak na získávání manažerských kompetencí. Zaměstnancům, kteří chtějí kariérně růst, nabízíme řadu podpůrných školení, mentoringový nebo koučinkový program, tak aby byli na novou roli adekvátně připraveni.“

Platy vrcholových manažerů ročně rostou v průměru zhruba o deset procent. Podle průzkumu společnosti Executivejob.cz a Vissto při zohlednění mezd mužů i žen se průměrná manažerská mzda za rok 2023 pohybovala okolo 130 tisíc Kč měsíčně.

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.