Záludnost matematiky

Obecně platí, že matematika je věda. Zabývá se čísly a hledáním spojitosti mezi nimi. Právě v tom tkví záludnost tohoto oboru. 

Základ pro matematiku jako samostatný obor se položil již ve starověkém Řecku. Stál za tím Pythagoras a jeho učedníci, kteří tehdy propojili matematiku, hudbu a mystiku ve škole, kde byla znalost čísel a geometrie základní.

Stalo se tak přibližně v 6. století před naším letopočtem. Matematika se od té doby stala nedílnou součástí každodenního světa.

Nejstarší matematické texty, které známe, pocházejí ze starověké Mezopotámie z doby kolem roku 1800 př. n. l. a ze starověkého Egypta od roku 1650 př. n. l. Také v Indii se nalezly staré matematické texty.

Ty pocházejí přibližně z let 800 až 500 př. n. l. Pojednávají o problémech a metodách aritmetiky a geometrie. 

Pokud jde o matematiku, je třeba zmínit pojem Pythagorova věta. Ta popisuje vztah, který platí mezi délkami stran pravoúhlých trojúhelníků v euklidovské rovině. 

Jak dobře ji znáte? 

Umožňuje dopočítat délku třetí strany trojúhelníku, pokud jsou známé délky dvou zbývajících stran. Přesné znění Pythagorovy věty zní: Obsah čtverce sestrojeného nad přeponou libovolného pravoúhlého trojúhelníku je roven součtu obsahů čtverců nad oběma jeho odvěsnami (dvěma kratšími stranami).

PŘIJÍMAČKY 2024: 

Zdroj: Youtube

Vývoj matematiky jako samostatného oboru byl v evropském středověku poměrně pomalý. V tomto ohledu rozvoji matematiky nejvíce pomohlo založení prvních univerzit. 

Vyhlášení pak byli evropští matematici, kteří v 15. století studovali nekonečné důsledky a posloupnosti. V té době se hojně rozvíjela také trigonometrie, která se stala důležitou součástí matematiky. 

Důvodem byla stále naléhavější potřeba navigace ve světě, která se bez znalosti matematiky neobešla. Důležitou osobností matematické světa byl François Viète, který představil použití písmen v rovnicích a položil základ moderní matematické notaci.

K rozvoji matematiky přispělo také mnoho přírodovědců, byli jimi například Galileo Galilei (1564–1642) či Johannes Kepler (1571–1630).

Americký historik matematiky Morris Kline pak v knize Matematika ztráta určitosti z roku 1980 uvedl: „Hlavní příčinou rozvoje matematiky je její použití ke studiu přírody. Matematické pojmy i matematické metody poznání, jsou nejúčinnějším prostředkem výzkumu a vysvětlení nebeských těles, pohybu těles na Zemi a v její blízkosti, světelných, zvukových, tepelných a elektrických jevů, elektromagnetických vln, stavby hmoty, chemických reakcí, stavby oka, ucha i jiných orgánů lidského těla a mnoha set jiných důležitých jevů.“

Kvíz: Přijímačky z matematiky na čtyřletá gymnázia. Zvládli byste je?

Opomenout nelze ani významné české matematiky. Patří sem například Vavřinec Benedikt z Nudožer, Stanislav Vydra či Bernard Bolzano, který jako první poskytl čistě analytický důkaz základní věty algebry a Bolzanovy věty.

Kvíz: Přijímačky z matematiky na čtyřletá gymnázia. Zvládli byste je?

math.fel.cvut.cz, is.muni.cz, cojeto.superia.cz