Zprávy z tisku

V Rokycanech jsou ekologické veřejné toalety, nevyužívají elektřinu,ani chemii

Rokycany 17. dubna (ČTK) - V Rokycanech dnes otevřeli kompostovací veřejnou toaletu finské technologie u skateparku a cesty na rozhlednu Kotel. Toaleta je bez zápachu, nezávislá na chemii a elektřině, řekla ČTK Adriana Jarošová, mluvčí třetího největšího města v Plzeňském kraji.

 
Foto: anncapictures@Pixabay.com
 

"Náklady města činily 85.000 korun, krajská dotace z programu na podporu karavanových stání pak 300.000 korun. Toaleta je u skateparku, kde teď město rozšiřuje sportovní infrastrukturu o nový pumptrack a v budoucnosti discgolf. Toaletu jsme svěřili místnímu klubu Roboys využívajícímu skatepark, pokreslil ji umělec Chaozzline z Brna," řekl starosta Tomáš Rada (Rokycanští patrioti).

Toaleta ze dřeva a recyklovaných materiálů se solárním osvětlením podle mluvčí využívá ověřenou finskou technologii Green Toilet s více než třicetiletou tradicí. "Provoz bez zápachu je zajišťován dvojicí velkokapacitních nádrží a ventilačním systémem ukončeným větrným ventilátorem nad střechou kabiny," uvedla mluvčí. Podle jednatele sušické firmy Biocultus Jana Šmatery funguje jednoduše a ekologicky, bez použití chemikálií a nutnosti napojení na sítě. "Proto míříme do přírody a všude tam, kde se pohybuje hodně lidí. Toaleta je vhodná například i na chaty a chalupy. Splachuje se posypáním pilinami, nikoliv zalitím pěti litry pitné vody," uvedl.

Působením přirozeně se vyskytujících bakterií a drobných organismů se podle mluvčí organický materiál mění v čistý humus. "Nehrozí tak byť jen sebemenší riziko pro zdraví člověka. Vše se odehrává v oddělené, v dostatečně prostorné nádobě, která umožní materiálu projít správným zúrodňovacím procesem," uvedla. Kompostem lze hnojit okrasnou zeleň.

Zdroj: Tisková zpráva ČTK 17. 4. 2024

 


Datum uveřejnění: 17.4.24
Poslední změna: 17.4.2024
Počet shlédnutí: 473