Dnes Úterý - polojasno 13°C
Zítra Středa - skorojasno 14°C
Úterý 30. 4. 2024
Svátek má Blahoslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
U stanice metra Černý Most vzniká polyfunkční dům, bude v něm 65 bytů
Takto bude vypadat polyfunkční dům po dokončení. Zdroj vizualizace: MČ Praha 14

U stanice metra Černý Most vzniká polyfunkční dům, bude v něm 65 bytů

U konečné stanice Černý Most na lince B má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Byty budou určeny pro učitele, policisty a další lidi pracující v takzvaných společensky klíčových profesích. Stavbu ve středu slavnostně zahájili poklepáním základního kamene představitelé Prahy 14, magistrátu, stavební firmy Geosan nebo společnosti Dostupné bydlení Česká spořitelna (DBČS). Výstavba domu vyjde na 630 milionů korun. Na financování se podílejí radnice, magistrát a DBČS. Informovala o tom mluvčí Prahy 14 Veronika Berná.   

Od loňského podzimu probíhají u stanice metra Černý Most přípravné práce pro výstavbu polyfunkční budovy, která po svém dokončení nabídne pětašedesát bytů pro zaměstnance ve společensky klíčových profesích, nejmodernější pobočku Městské knihovny v Praze, kavárnu a kontaktní místo Úřadu městské části Praha 14. Jedná se o jeden z prvních projektů svého druhu, na jehož financování se podílí současně samospráva a bankovní sektor.

„V místě dnešní stavby stálo 30 let torzo nedokončeného administrativního objektu, jehož výstavbu zastavily restituce a nedořešené majetkoprávní záležitosti. Po jejich pozdějším vypořádání bylo třeba rozhodnout, jak s územím naložit. Jsem velmi rád, že se nám s vlastníkem území, Magistrátem hl. m. Prahy, podařilo domluvit svěření plochy do správy Prahy 14, a vytvořit podmínky pro další rozvoj této lokality. Vzniká zde jedinečný projekt. Jedinečný už jen tím, že nedostatek dostupného bydlení v Praze jeho prostřednictvím aktivně řeší přímo městská část,“ uvedl starosta Prahy 14 Jiří Zajac (ODS).

Zásadním krokem v přípravě projektu bylo uzavření smlouvy o výstavbě a financování budovy mezi Prahou 14 a DBČS) které loni v prosinci schválili místní zastupitelé. Rozhodnutí bylo přijato v návaznosti na úspěch společnosti v otevřeném koncesním řízení.

„Projekt výstavby nové polyfunkční budovy je jedním z prvních projektů svého druhu, jehož investory jsou současně samospráva, respektive městská část a bankovní sektor. Díky vizi, kterou jsme spolu se společností Dostupné bydlení České spořitelny dokázali realizovat, zahajujeme výstavbu komplexní budovy,“ podotkl starosta Zajac. 

„Polyfunkční budova na Černém Mostě není jediným projektem zaměřeným na dostupné bydlení, iniciovaným naší městskou částí. Připravujeme například i zcela novou výstavbu s byty a rodinnými domy v ulici Broumarská v Kyjích, jež bude částečně vedena v režimu družstevního bydlení,“ dodal. 

Celkové předpokládané náklady na výstavbu polyfunkční budovy činí 630 milionů korun. DBČS do ní investuje 200 milionů korun, čímž se stala spoluvlastníkem budoucí bytové plochy objektu. Zbytek zaplatí radnice a magistrát. Výše nájemného i samotné obsazování bytů nájemníky zůstane v celém domě v rukou zejména městské části.

„Projekt polyfunkční budovy na Černém Mostě má potenciál stát se návodem i pro ostatní radnice, jak přistoupit k řešení dostupného bydlení. V České spořitelně jsme připraveni je podporovat stejně, jako podporujeme radnici na Praze 14. Společnost Dostupné bydlení České spořitelny již iniciovala výstavbu téměř 700 cenově dostupných nájemních bytů a do jejich výstavby společnost investovala 4 miliardy korun. Díky garanci cenově výhodného nájemného zajistíme, že během deseti let ušetří nájemníci z řad zaměstnanců v klíčových profesích až 500 milionů korun na platbách za bydlení,“ zdůraznil Karel Mourek, místopředseda představenstva České spořitelny.

Budova bude mít dvě podzemní a osm nadzemních podlaží. V podzemí budou převážně garáže a sklepní kóje. V prvním a druhém podlaží bude knihovna, informační kancelář městské části, restaurace a příslušenství k těmto nebytovým prostorám. Ve třetím až osmém patře budou byty. Celkem vznikne 65 bytů o velikosti od 1+kk až po 4+kk. Část jich bude vlastnit městská část a část DBČS. O tom, komu budou byty přiděleny, bude rozhodovat radnice, která je obsadí nájemníky podle svých pravidel.

Vedle externího partnera projekt radnici pomůže financovat také Magistrát hl. m. Prahy. Usnesením Zastupitelstva hl. m. Prahy byla stanovena podpora ve výši 120 milionů korun. „Černý Most je důkazem, že pojem sídliště už dávno ztratilo svůj pejorativní podtón. Nová polyfunkční budova, kterou právě začínáme stavět, zvelebí a zatraktivní toto místo. Těším se na vše, co nám nabídne,“ řekl primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Byty v polyfunkční budově budou primárně určeny zástupcům tzv. preferovaných profesí. Tedy například záchranářům, policistům, hasičům, učitelům a podobně.

„Každý byt se počítá a tady jich už brzy přibude šedesát pět. Podobnou spolupráci městských částí s magistrátem považuji za klíčovou. Stejně tak jako hledání možných modelů spolupráce mezi samosprávou a soukromým sektorem tak, aby bylo bydlení pro Pražany dostupnější. Potřebujeme byty pro mladé rodiny, sociálně potřebné i pro klíčové profese, které Praha potřebuje. A tak jsme šlápli na plyn. Na dobré cestě je i několik dalších projektů. Věřím, že to dáme, složitým stavebním zákonům navzdory,“ řekla Alexandra Udženija (ODS), náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí a bydlení.

Součástí polyfunkční budovy bude mimo jiné i nejmodernější pobočka Městské knihovny v Praze, příspěvkové organizace hl. m. Prahy. „Oblast Prahy 14 je knihovnou dlouhodobě vnímána jako místo, které má potenciál k rozvoji dalších knihovních služeb. Jsem proto rád, že záměr výstavby polyfunkční budovy bude realizován a že v něm má knihovna své místo. Nová knihovna u dopravního uzlu a v blízkosti sídliště nabídne širokou otevírací dobu a příjemný prostor k relaxaci, studiu i setkávání místních,“ uzavřel Tomáš Řehák, ředitel Městské knihovny v Praze.

Polyfunkční budova má být dle harmonogramu dokončena za dva roky. Dodavatelem stavby je společnost Geosan Group, projektantem architektonická kancelář Loxia a. s. a správcem specialista na komplexní řízení stavebních projektů společnost Fetters management.


Autor: Jan Puci

Sobota: Street food na Smíchově

Dnes ve 14:21

Street food na náplavce se koná v sobotu 4. května od 10 hodin.

První Pivní Máj u Břevnovského kláštera

Dnes ve 14:13

Ve středu 1. května se koná u Břevnovského kláštera v Praze 6 devátý ročník akce První Pivní Máj, který představí produkci českých a moravských minipivovarů. Návštěvníci mají jedinečnou příležitost ochutnat výrobky od dvaceti vybraných minipivovarů.

Výhledy z pražských věží. Série vycházek odstartuje na Petříně

Dnes v 11:40

Návštěvníci Prahy se mohou první květnový večer těšit na jedinečný zážitek sledování západu slunce z Petřínské rozhledny. Romantická prohlídka z dílny Pragensia viva zahájí sérii komentovaných vycházek „Výhledy z pražských věží,“ která zájemcům představí hlavní město...

Podezřelé zavazadlo vyklidilo halu hlavního nádraží, v kufru bylo oblečení

Včera v 18:33

Kvůli nálezu podezřelého zavazadla byla v pondělí dopoledne před jedenáctou hodinou evakuována hlavní hala hlavního nádraží. Nakonec se ukázalo, že se ve velkém kufru ukrývalo oblečení. Cestující se v poledne na nádraží mohli vrátit bez omezení.  

Trhy na Budějovickém náměstí nově každé úterý a čtvrtek

Včera ve 12:57

Od 30. dubna se rozšiřuje možnost nákupu na Farmářských a potravinových trzích na Budějovickém náměstí. Nově zde najdete prodejce každé úterý a čtvrtek.

Další články
Nahoru