Dnes Úterý - skorojasno 27°C
Zítra Středa - skorojasno 23°C
Úterý 30. 4. 2024
Svátek má Blahoslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha 1 chce sjednotit podmínky pro užívání veřejných prostranství
Malá Strana. Foto: archiv

Praha 1 chce sjednotit podmínky pro užívání veřejných prostranství

Zjednodušením a sjednocením podmínek užívání veřejných prostranství se na svém zasedání v úterý 16. dubna zabývalo zastupitelstvo Prahy 1. Přijaté usnesení má podle starostky Terezie Radoměřské (TOP 09), jedné z předkladatelek přijatého usnesení, vést k větší transparentnosti a nastavení sjednocených podmínek ve věci užívání veřejného prostranství v centru hlavního města.  

„Naším cílem jsou spravedlivá a transparentní pravidla pro pronajímání veřejných prostranství jako jsou například restaurační předzahrádky. Chceme stejná pravidla ze strany městské části i hlavního města tak, aby bylo zajištěno rovné podnikatelské prostředí. Jedná se o pronájmy veřejného prostoru, proto by měly být také veřejně kontrolovatelné. K tomu bude sloužit větší digitalizace,” uvedla Radoměřská. 

„Pro zlepšení a sjednocení podmínek podnikání, ale i pro naši městskou část by bylo vhodné nastavit změny nájemních smluv na úrovni městské části a hlavního města tak, aby v rámci požadavků pro uzavření soukromoprávních vztahů došlo na základě souhlasu nájemce ke zveřejnění informací ohledně potvrzení o ohlášení a úhradě místního poplatku. Tento postup by se mohl týkat i dalších zákonných požadavků a vedl by k plné transparentnosti celého systému,“ doplnil ji druhý z předkladatelů usnesení, předseda Finančního výboru ZMČ P1 Giancarlo Lamberti (TOP 09) s tím, že tyto informace by se mohly stát například přílohou nájemních smluv zveřejněných v registru smluv. 

Rámcový návrh vhodných opatření, která povedou k nastavení, sjednocení a zpřehlednění požadavků městské části Praha 1 a Magistrátu Hlavního města Prahy z pozice pronajímatele, bude po projednání se všemi příslušnými aktéry předložen zastupitelstvu Prahy 1 do 18. června, uvedla mluvčí první městské části Karolína Šnejdarová.

 

 


Autor: TZ, red

Podezřelé zavazadlo vyklidilo halu hlavního nádraží, v kufru bylo oblečení

Včera v 18:33

Kvůli nálezu podezřelého zavazadla byla v pondělí dopoledne před jedenáctou hodinou evakuována hlavní hala hlavního nádraží. Nakonec se ukázalo, že se ve velkém kufru ukrývalo oblečení. Cestující se v poledne na nádraží mohli vrátit bez omezení.  

V Praze na Harfě jsou high-tech laboratoře pro vývoj nových léků

28. dubna 2024 ve 23:28

Objevy z ÚOCHB mají od středy větší šanci, že se dostanou do praxe, a pacienti s dosud neléčitelnými nemocemi mají zase silnější naději, že se dočkají účinné terapie. Fungovat totiž začíná na české poměry unikátní translační centrum spojující vědu a její komerční využití –...

Další články
Nahoru