Rusko čelí poklesu objemu odvodů mužů do války. Putinův režim vyslal agitační vlaky jako za bolševické éry

Přidat na Seznam.cz

Rusko v současné době zaznamenává pokles objemu jarních odvodů branců do války proti Ukrajině. Kvůli stupňování propagandy byly vyslány speciální agitační vlaky, uvádí servery UNIAN a RBC-Ukrajina.

Ukrajinská rozvědka informovala, že Rusko zintenzivňuje své kampaňové aktivity v regionech, aby zastavilo pokles počtu lidí ochotných jít do armády. Proto Kreml nařídil zástupcům v regionech, aby byl splněn počet branců mužů a nedošlo k poklesu.

Rusko údajně říší informaci, že branná povinnost nezaručuje neúčast v nepřátelských akcích proti Ukrajině. Kampaně se účastní také ruská železnice. Podle ukrajinské rozvědky jsou vagóny osobních vlaků a elektrických vlaků pomalovány militaristickými potisky, které mají oslavovat vojenskou službu, ruské zbraně a techniku, píše server RBC-Ukrajina.

,,Putinovo Rusko ve skutečnosti kopíruje metody bolševické propagandistické mašinérie z doby před sto lety se svými propagandistickými vlaky,“ tvrdí rozvědka na sociálních sítí.

Jarní mobilizace v Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin v březnu podepsal dekret o jarních odvodech 150 tisíc branců do ruské armády. Tato povinnost započala 1. dubna 2024 a má trvat až do 15. července. Naverbováni mají být muži ve věku 18-30 let, kteří by měli sloužit ve všech složkách ruských ozbrojených sil po dobu 12 měsíců, informuje server UNIAN. Podle zprávy britské rozvědky má Rusko v plánu letos mobilizovat na podporu války proti Ukrajině až 400 tisíc vojáků z povolání.

Zdroj: UNIAN, RBC-Ukrajina