Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
17. dubna 2024 15:11
Čas čtení 0:36

Máme seznam 10 nejmocnějších armád světa. Podívej se, jak si stojí Česko

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Máme seznam 10 nejmocnějších armád světa. Podívej se, jak si stojí Česko
Zdroj: Armáda ČR

Portál Global Firepower zveřejnil informace o síle armád jednotlivých států. Česko se umístilo v první třetině.

Nejsilnější armádu mají podle žebříčku Spojené státy americké. Následuje Rusko a Čína. Na čtvrté příčce se umístila Indie a nejmocnější pětici uzavírá Jižní Korea. Nejslabší armádu má Bhútán, Moldavsko a Surinam.

17. dubna 2024 12:12 Čas čtení 0:33 Speed Marathon 2024: V těchto místech plánuje policie ve velkém měřit rychlost Speed Marathon 2024: V těchto místech plánuje policie ve velkém měřit rychlost

Česko si oproti minulému roku polepšilo, umístilo se na 46. místě ze 145 zemí. Srovnatelně silné armády má například Chile, Rumunsko nebo Etiopie.

Všechny české sousední země se umístily v první polovině žebříčku. Nejlépe na tom je Německo, které má 19. nejsilnější armádu světa. Jen o dvě příčky za ním se umístilo Polsko. Slovensko obsadilo 69. místo a Rakousko 71.

Deset nejmocnějších armád světa

1. Spojené státy americké
2. Rusko
3. Čína
4. Indie
5. Jižní Korea
6. Velká Británie
7. Japonsko
8. Turecko
9. Pákistán
10. Itálie

Žebříček bere v potaz 60 rozdílných faktorů. Patří mezi ně například rozpočet státu na obranu, geografické podmínky, celkový počet příslušníků armády nebo bohatství na nerostných surovinách. Armády navíc získávají plusové body za členství v NATO nebo za vlastnictví jaderných zbraní. Kompletní znění žebříčku najdeš tady.

Zpět
Sdílet
Diskuse