Pomůže správné jméno vydělávat velké peníze?

Dáte na horoskopy, numerologii, auru nebo třeba jméno, které bylo každému dané do vínku? O tom, že jména jsou důležitá, a nejen proto jak zní nebo se píšou, byli přesvědčeni lidé po celém světě už od nepaměti.

Hlasujte v anketě Receptáře a vyhrajte!

Tradiční čtenářská anketa je zpátky. Dejte hlas své oblíbené firmě a zařadíme vás do slosování o hodnotné ceny.

Chci se zapojit

V arabské, japonské, indické i čínské kultuře, stejně tak jako západní, se mělo za to, že jméno zmůže mnohé. Zatímco v Římě nebo Řecku šlo často o jména, která měla prozradit vlastnosti či talent jedince, v dalších koncích světa se mělo za to, že správné jméno přiláká i štěstěnu a bohatství nejen v podobě ušlechtilého charakteru, ale i opravdických peněz a majetku.

Ve jménu bohatství, peněz a majetku

V čínštině prý zajistí konec strádání a všehodostatek jména, která obsahují „fu“ či „kai“. První znamená štěstí, druhé bohatství. U Japonců je to „kou“ a „ju“ ve jméně. Velmi zvláštních a exotických jmen, která doslova v překladu znamenají bohatství, prosperitu, štěstí či obdobu těchto všech, je napříč světovými jazyky na pět set.

Některá tato jména pocházejí i z jazyků, které již dávno zanikly. Najdou se ale i mezinárodní a také v češtině použitelná a zvučná jména, která by měla přinést svým majitelům dostatek či možnosti velkého výdělku a jsou to tato.

Například je to Darian nebo Darius, případně Eduard, Edgar a Otis či Otto. Z ženských jmen u nás nezvyklá Elodie, ale už praktičtější Edita, ale také Darena či Darina nebo Florence tedy Florentýna, Otýlie a Odeta.

Pokud byste toužili po něčem šťavnatějším z antiky, pak lukrativní nabídky a příležitosti mohou čekat na Lukrécia či Lukrécii, opulentní majetky vás nezaskočí u Opulencie, stejně tak jako štěstí u Fortuny či prosperita u Prospera.

Typicky česká je snad jen Zlatuše, tak jako u židů často bývala Golda. Z mužských českých jmen na peníze poukazuje snad jen Drahoš.

Jména dětí boháčů

Pokud byste to vzali podle toho, jaká jména dávají dětem bohatí, pak vám nejlépe poradí časopis People. Podle něj se v miliardářských rodinách nejčastěji objevují jména, která by zněla česky Jan či Jonatán, David, Tomáš, Karel, Michal či Robert. Holčičky miliardářů se nejčastěji jmenují Marie, Judita, Sofie, Anna, Viktorie, Alžběta či Kirsten.

Zdá se tedy, že bohatí na jména nehrají a své majetky se snaží množit a zvětšovat pomocí jiných fíglů než jsou křestní jména jejich rodinných příslušníků.

Související články

Zdroje: people.com, extrafit.cz, nameberry.com