Obsah článku

Od útlého věku se věnuje aktivně sportu, začínaje tancem, a nyní se zaměřuje na hraní volejbalu za lokální ženský tým. Velkou část svého volného času tráví v přírodě, sportem, cestování a starostí o zdravý životní styl. V rámci práce využívá svou hlavní přednost, kterou je kreativita, a to jak v oblasti ilustratorství, tak v marketingu.

Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Infračervené světlo: Jak používat infralampy a panely?

3 dubna, 2024

Uložit článek

Zobrazit obsah článku

Ve světě, kde moderní medicína hledá stále sofistikovanější způsoby, jak léčit a zlepšovat naše zdraví, získává infračervená terapie pozornost jako jedna z přelomových metod pro podporu tělesného a duševního zdraví. Toto neviditelné záření, které proniká hluboko do tkání a nabízí úlevu bez nutnosti fyzického kontaktu, otevírá nové obzory v léčbě bolesti, relaxaci svalů a detoxikaci těla. Od domácích aplikací až po profesionální terapeutické využití, infračervené lampy a panely přinášejí úlevu. V tomto článku se podíváme na to, jak tyto nástroje fungují, prozkoumáme jejich typy a nabídneme rady pro bezpečné použití, abychom odhalili jak jejich potenciální přínosy, tak i možné rizika.

Co je infračervené záření?

Infračervené záření je forma elektromagnetické energie, která je neviditelná pro lidské oko, ale můžeme ji cítit jako teplo. Má větší vlnové délky než viditelné světlo, což znamená, že se nachází za červeným koncem viditelného spektra světla – odtud název „infračervené“. Toto záření vyzařují všechny objekty, jejichž teplota je vyšší než absolutní nula, přičemž množství vyzařovaného záření se zvyšuje s rostoucí teplotou objektu.

Infračervené záření má širokou škálu využití v různých oblastech, od lékařství a meteorologie po telekomunikace a bezpečnostní technologie. Je využíváno v termografických kamerách pro detekci teplotních rozdílů, v nočním vidění pro zlepšení viditelnosti ve tmě, a také v dálkovém ovládání pro ovládání elektronických zařízení. Jeho vlastnosti umožňují přenos tepla bez nutnosti materiálního kontaktu, což nachází využití v různých průmyslových a vědeckých oblastech.

Infračervené světlo
Infračervené světlo

Vlastnosti infračerveného záření:

  1. Vlnové délky: Infračervené záření zahrnuje širokou škálu vlnových délek od přibližně 700 nanometrů (nm) do 1 milimetru (mm).
  1. Tepelné záření: Veškeré objekty s teplotou nad absolutní nulou vyzařují infračervené záření. Množství a vlnová délka záření závisí na teplotě objektu. Čím je objekt teplejší, tím více infračerveného záření vyzařuje.
  1. Přenos tepla: Infračervené záření je jedním z hlavních mechanismů přenosu tepla ve vesmíru, vedle vedení a konvekce. Přenos tepla infračerveným zářením nevyžaduje žádné médium (tj. může probíhat i ve vakuu).
  1. Aplikace: Infračervené záření má mnoho praktických využití, včetně nočního vidění, termografie (tepelno citlivé kamery), telekomunikací, meteorologie a lékařství. 
  1. Atmosférická absorpce: Zemská atmosféra absorbuje většinu infračerveného záření od Slunce, ale některé vlnové délky prochází a hrají klíčovou roli v teplotní rovnováze planety. Tento jev je také základem pro skleníkový efekt, kde plyny v atmosféře zachycují teplo.

Doporučené produkty

Infračervený LED panel inSPORTline Tugare 19
Infračervený LED panel inSPORTline Tugare 19
Infracervena lampa inSPORTline Dewalo 08
Infračervená lampa inSPORTline Dewalo
DSCF7094 2 kopie 3 01.jpeg
Infračervený LED panel inSPORTline Supetar – bílá

Účinky infračerveného záření 

Infračervené záření (IR) má různé účinky na lidské zdraví, které mohou nabízet potenciální přínosy při správném využití. Jedním z hlavních pozitivních účinků infračerveného záření je jeho schopnost prohřát tkáně, což může podporovat relaxaci svalů, zlepšit cirkulaci krve a pomáhat v procesu hojení. Teplo generované infračervenými lampami nebo saunami proniká hlouběji do těla než teplo z tradičních zdrojů, což může vést k efektivnější relaxaci a detoxikaci těla.

Dalším významným přínosem infračerveného záření je jeho potenciál v terapii různých zdravotních stavů. Studie naznačují, že pravidelné vystavení infračervené sauně může přinést úlevu lidem trpícím chronickou bolestí. Infračervená terapie také ukázala slibné výsledky v zlepšování stavu kůže a v podpoře srdečního zdraví tím, že pomáhá snižovat krevní tlak a zlepšuje funkci endotelu.

Bolest zad
Bolest zad

Přestože tyto pozitivní účinky naznačují potenciál infračerveného záření jako nástroje pro zlepšení zdraví, je důležité si uvědomit, že výzkum je stále v raných fázích a další studie jsou nutné k plnému pochopení jeho účinků. 

Typy infračervených lamp a panelů

Infračervené lampy a panely fungují na principu vydávání infračerveného záření, které je schopné proniknout hluboko do tkání těla a předat jim teplo. Toto záření působí přímo na tělo, což umožňuje efektivní a cílenou terapii. Uživatelé těchto zařízení tak mohou získat terapeutické účinky, jako je zlepšení cirkulace, uvolnění svalů, snížení bolesti a podpora celkového uvolnění.

Typy infračervených zařízení

Infračervené lampy a panely se liší podle svého designu, výkonu a specifického využití. Každý typ nabízí specifické výhody a je vhodný pro různé účely a podmínky použití. Výběr závisí na individuálních potřebách, preferencích a cílech léčby. Zde jsou hlavní typy dostupné na trhu:

1. Domácí infračervené lampy

Tyto infralampy jsou určeny pro osobní použití v domácnostech. Jsou relativně lehké, snadno přenosné a obvykle mají jednoduché ovládání. Účinky infračerveného lampy nabízejí cílenou terapii, jako je uvolnění svalů, zmírnění bolesti nebo zlepšení cirkulace v konkrétních oblastech. 

infralampa
infralampa

2. Profesionální infračervené lampy

Profi infralapmy jsou navrženy pro použití ve zdravotnických zařízeních, rehabilitačních centrech nebo wellness studiích. Tyto lampy bývají robustnější, dražší, s vyšším výkonem a nabízejí více nastavení, jako je regulace intenzity záření nebo časovače. Slouží pro intenzivnější terapeutické procedury, včetně hlubokého prohřátí tkání a podpory regenerace.

3. Infračervené saunové panely

Jsou součástí infračervených saun, kde poskytují celotělovou expozici infračervenému záření. Tyto panely jsou obvykle umístěny po stranách a na zadní stěně sauny a vydávají záření, které proniká hluboko do těla. Využití infračerveného záření v saunách zahrnuje nejen relaxaci a uvolnění svalů, ale také podporu odstraňování toxinů skrze pot.

TIP: Pokud se chcete dozvědět více o výhodách sauny, můžete si přečíst náš článek „Zdravotní výhody pravidelného chození do sauny“.
infrasauna
infrasauna

4. Infračervené vyhřívací panely

Tyto panely jsou designovány pro vytápění místností. Nejenže poskytují teplo, ale také mohou příznivě působit na zdraví obyvatel domu díky vlastnostem infračerveného záření. Mohou také pomáhat v boji proti plísním díky své schopnosti snižování vlhkosti a zlepšit tak celkově kvalitu vzduchu

5. Přenosné infračervené lampy

Přenosné infračervené lampy jsou navrženy pro snadnou manipulaci a použití v různých polohách. Bývají kompaktní a snadno přenosné. Tyto lampy se často zaměřují na specifické části těla, jako jsou klouby nebo svaly, a jsou ideální pro domácí terapii.

Infra lokální lampa
Infra lokální lampa

Bezpečné používání infračervených lamp a panelů

Bezpečné používání infračervených lamp a panelů je klíčové pro maximalizaci jejich terapeutických přínosů a minimalizaci potenciálních rizik. Důležitým aspektem bezpečnosti je ochrana očí, jelikož přímá expozice očí infračervenému záření může způsobit poškození sítnice nebo jiné oční problémy. Při používání jakýchkoli infračervených zařízení je tedy doporučeno nosit ochranné brýle, které jsou speciálně navrženy pro filtraci infračerveného záření. Tyto brýle pomáhají chránit oči a zároveň umožňují uživatelům pohodlně využívat terapeutické přínosy infračerveného záření.

Kromě ochrany očí je důležité dodržovat všeobecné bezpečnostní pokyny pro používání infračervených zařízení. To zahrnuje dodržování doporučené doby expozice, udržování bezpečné vzdálenosti od zdroje záření a vyhýbání se přímému kontaktu s povrchy lamp nebo panelů, které se mohou zahřát. Těhotné ženy, osoby s určitými zdravotními stavy nebo ti, kteří mají kůži citlivou na světlo, by měli použití konzultovat s lékařem. 

Jak dlouho používat infračervenou lampu?

Doba použití infračervené lampy se může lišit v závislosti na typu zařízení a cílené terapii. Obecně se doporučuje začít s krátkými seancemi (10-15 minut) a postupně čas zvyšovat podle potřeby

Pro začátek je vhodné používat infračervenou lampu 2-3krát týdně. Po zjištění, jak na léčbu tělo reaguje, lze frekvenci upravit. Některé léčebné protokoly mohou doporučovat denní použití, zatímco v jiných případech může být vhodné použití méně časté.

Jak dlouho užívat infra
Jak dlouho užívat infra

(Jak dlouho přesně používat infračervenou lampu by mělo být konzultováno s lékařem nebo terapeutem, zejména v případě léčby specifických zdravotních stavů.)

Existují negativní účinky?

Ano, infračervené lampy a panely mohou mít při nesprávném použití negativní účinky. Přehřátí pokožky, popáleniny a dehydratace jsou nejčastější rizika, zejména pokud je vystavování světlu příliš dlouhé nebo příliš časté. Také existuje potenciál poškození očí v důsledku přímé expozice infračervenému záření. Proto je důležité si oči krýt speciálními brýlemi. Další možné negativní účinky zahrnují dočasné zarudnutí pokožky a u lidí s určitými zdravotními stavy, jako jsou problémy s krevním oběhem, může dojít k nežádoucím reakcím. Je důležité dodržovat doporučené pokyny pro použití a v případě jakýchkoli pochybností konzultovat použití s lékařem.

Doporučené produkty

Infračervený LED panel inSPORTline Tugare 19
Infračervený LED panel inSPORTline Tugare 19
Infracervena lampa inSPORTline Dewalo 08
Infračervená lampa inSPORTline Dewalo
DSCF7094 2 kopie 3 01.jpeg
Infračervený LED panel inSPORTline Supetar – bílá

Infračervená terapie, s její schopností proniknout hluboko do našich tkání a podpořit procesy hojení, představuje vzrušující léčebné možnosti. Ať už se jedná o zmírnění bolesti, uvolnění svalů, zlepšení cirkulace, nebo podporu celkového zdraví, infračervené lampy a panely nabízí širokou paletu aplikací, které mohou zlepšit kvalitu našeho života. Přestože s sebou nesou určité riziko, při správném používání podle doporučených pokynů mohou být tyto nástroje bezpečným a efektivním doplňkem péče o zdraví.

Zdroje

(1) Barolet D. Near-Infrared Light and Skin: Why Intensity Matters. Curr Probl Dermatol. 2021;55:374-384. doi: 10.1159/000517645. Epub 2021 Oct 25. PMID: 34698043. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34698043/ 

(2) Cristiano L, et al. (2019). Use of infrared-based devices in aesthetic medicine and for beauty and wellness treatment.
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1350449519301756

(3) What Are the Benefits of an Infrared Sauna for Rheumatoid Arthritis? Medically reviewed by Nancy Carteron, M.D., FACR, Rheumatology – Immunology — By Tim Jewell on October 20, 2023 https://www.healthline.com/health/rheumatoid-arthritis/infrared-sauna-for-rheumatoid-arthritis 

(4) Zhao J, Shu Q, Jia SH, Tian J. [Research progress of infrared light promoting wound healing]. Zhonghua Shao Shang Yu Chuang Mian Xiu Fu Za Zhi. 2022 Sep 20;38(9):870-873. Chinese. doi: 10.3760/cma.j.cn501120-20211028-00371. PMID: 36177593. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36177593/

(5) Obrázky: https://www.canva.com/ , https://www.pexels.com/cs-cz/

5/5 - (1 hodnocení)
Sdílejte článek s ostatními

Komentáře

Další články
Pitný režim po cvičení

⭐Nejlepší keto dieta podle Poznej své zdraví⭐ Keto dieta KetoMix nás zaujala nejen množstvím pozitivních recenzí, ale také…

Toužíte po plnějším a pevnějším poprsí, ale nechce se vám „pod kudlu“? Na následujících řádcích si posvítíme na…

Nordic walking

Chcete zkusit Nordic Walking, ale nejste si jistí, co všechno potřebujete? Přečtěte si náš stručný přehled pro začátečníky!…

Možná tento scénář znáte: Blíží se důležitá událost a vy naráz zjistíte, že nemůžete dopnout vaše oblíbené kalhoty,…

Plné rty jsou symbolem smyslnosti, plodnosti a bývají považovány za nejerotičtější část obličeje. Není tedy divu, že mnoho…

Nerostou vám vousy tak, jak byste si přáli? Ať už vás trápí malá holá místa, nebo to, že…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma