Obsah článku
Michaela Moricová

Od mládí aktivně sleduje koňské dostihy, ve kterých se jakožto autorka rozborů angažuje dodnes. Kromě toho sleduje pečlivě politiku, zajímá se o literaturu jako čtenář i spisovatel a také o videohry. Cizí jí nejsou ani témata jako cestování a zdravý životní styl, o kterém se ráda dozvídá nové věci. Miluje být kreativní.

Získejte náš e-book 6 tipů, jak rychle zhubnout
Stačí, že budete odebírat naše novinky. E-book vám okamžitě zašleme na e-mail.

Nordic Walking: Jak začít se severskou chůzí?

17 dubna, 2024

Nordic walking

Uložit článek

Zobrazit obsah článku

Chcete zkusit Nordic Walking, ale nejste si jistí, co všechno potřebujete? Přečtěte si náš stručný přehled pro začátečníky! Zjistíte, co severská chůze je, dozvíte se o technice Nordic Walkingu a také od nás získáte tipy, jak si vybrat hůlky pro Nordic Walking. Tato aktivita totiž roste v poslední letech na popularitě, a to díky tomu, že dokáže zapojit až o 90 % více svalů než běžná chůze. Navíc je vhodná pro kardio trénink i pro trénování síly.

Co je Nordic Walking?

Nordic Walking neboli severská chůze má původ ve Finsku. Původním názvem sauvakävely byla tato aktivita poprvé oficiálně popsána v roce 1979, byť samozřejmě její koncept využívali lidé celé dekády. Principem je chůze za užívání speciálních hůlek, jež jsou podobné těm lyžařským, a byli to právě lyžaři a běžkaři, díky nimž Nordic Walking spatřilo světlo světa. Mimo sezónu se totiž lyžaři tímto způsobem udržovali v kondici. 

Od nich poté aktivitu přebrali první nadšenci, na konci osmdesátých let byly vyrobeny první profesionální hůlky a v roce 1999 se oficiálně začal používat termín Nordic Walking. Za pomocí hůlek sice už dlouhou dobu zdolávali kopce někteří turisté, nicméně tehdy tomuto způsobu chůze chybělo souhrnné označení. Hůlky navíc používali především kvůli stabilitě.

V rámci severské chůze však hůlky slouží jako prodloužené paže, které člověk nechává mírně za sebou, aby do pohybu byla zapojena i horní polovina těla. Cílem je se hůlkami odrážet kupředu, jít tedy rychleji než běžně a procvičovat rovnoměrně svaly po celém těle.

Norská příroda
Norská příroda

Pro koho je Nordic Walking vhodný?

Pro koho je Nordic Walking vhodný? Odpověď je jednoduchá – pro každého, kdo rád chodí, protože se jedná o aktivitu méně fyzicky náročnou než třeba běh. Mohou ji provozovat také ti, kteří trpí bolestmi kloubů či artritidou, jelikož díky hůlkám se váha celého těla hezky rozloží nejen na nohy, ale také na ruce. Pokud tedy člověk nemůže běhat, respektive je pro něj nevhodná krátkodobá intenzivní zátěž, je severská chůze ideální.

Ovšem v případě, že máte problémy se srdcem, doporučujeme konzultaci s lékařem.

Zhubnete s Nordic Walking?

Pokud jde o vliv Nordic Walking na hubnutí, je vědecky dokázané, že severská chůze pomáhá pálit kalorie efektivněji než běžná chůze, a to až o 20 %. Existuje ale spousta dalších benefitů, které Nordic Walking má:

  • Posilování celého těla
    • Jednou z hlavních výhod Nordic Walkingu je, že kromě nohou člověk zapojuje také svaly horní poloviny těla, a sice cvičí ramena, paže a střed těla. 
  • Posilování srdce
    • Jelikož člověk zapojuje celé tělo, srdce musí pumpovat krev rychleji než při běžné chůzi, čímž se přispívá ke zdraví kardiovaskulárního systému.
  • Úleva od bolesti kloubů
    • Artritida se nedá úplně vyléčit, určité druhy pohybů mohou však bolest kloubů zmírnit. Nordic Walking je přesně ten typ aktivity, který klouby rozhýbe, ale nikdy na ně nevynakládá velkou zátěž.
Bolest kloubů
Bolest kloubů
  • Zlepšení stability
    • Díky užívání hůlek se člověk lépe koordinuje, což mu může pomoci v dalších aktivitách, jež vykonává, a také samozřejmě v běžném životě.
  • Pohyb v přírodě
    • Ačkoliv i domácí cvičení může člověku s výše zmíněnými problémy pomoci, na snížení stresu prokazatelně zabírá pobyt v přírodě. Nordic Walking je ideální pro ty, kteří jsou většinu týdne zavření v kanceláři a potřebují nenáročnou venkovní aktivitu, jež je přivede na jiné myšlenky a významně přispěje jejich zdraví.

Doporučené produkty

Nordic Walking hole FERRINO Step in SS23
Nordic Walking hole FERRINO Step-in SS23
Nordic Walking hole LEKI Speed Pacer Vario
Nordic Walking hole LEKI Speed Pacer Vario
Nordic Walking hole inSPORTline Hiker 13
Nordic Walking hole inSPORTline Hiker

Jak začít s Nordic Walking?

Co se týče oblečení, stačí si vybrat cokoliv, co je vám pohodlné a umožňuje volný pohyb paží. Poté se zamyslete nad tím, kudy byste se severskou chůzí rádi toulali, a zvažte, zda budete potřebovat pevnější obuv či vhodnou láhev na vodu. Hydratace je i při této aktivitě velmi důležitá.

U hůlek je pak nutné mít na paměti, že chcete ty na Nordic Walking, nikoliv určené přímo na výšlapy, tedy trekové hole. Hůlky na Nordic Walking jsou lehčí, užší a mají speciální poutko, které umožňuje specifický pohyb při chůzi.

Nordic walking hůlky
Nordic Walking hůlky

Jak vybrat hůlky na Nordic Walking?

Nejprve si udělejte představu o ceně, respektive si řekněte, kolik jste za ně ochotni zaplatit. Dále je třeba se rozhodnout, zda chcete teleskopické hůlky, jejichž délku si můžete dle potřeby upravit, třeba je zkrátit při chůzi do kopce a naopak. Pokud plánujete chůzi jen po nenáročném terénu, teleskopické nejsou nutné. 

Nejdůležitějším aspektem hůlek je samozřejmě jejich výška. Zde je nutné mít na paměti, že při vzpřímené poloze by vaše ruka měla svírat pravý úhel. Tak poznáte ideální výšku hole, leč pokud příležitost zkoušky nemáte, vynásobte svou výšku číslem 0,68 a získáte ideální výšku hole. Vybrat si lze také podle hmotnosti a materiálu.

Jak nastavit hůlky na Nordic Walking?

Nastavit hůlky na Nordic Walking není nic složitého. Při chůzi po rovném terénu se stačí řídit tím, že loket musí svírat pravý úhel a musí být člověku pohodlné za sebou při odrazu pustit, a pak je zase chytit. Právě ono puštění a odrazy odlišují severskou chůzi od trekové, kde speciální hůlky slouží spíše k opoře, přitahování a mají usnadnit pohyb po složitém terénu. 

Pokud však chce chodit ve svižnějším tempu, je podstatné si výši hůlek upravit, a sice je o jeden stupeň zvýšit. Lépe se vám bude odrážet. Při chůzi do kopce a z kopce si naopak hůlky zkraťte a dávejte pozor na případnou bolest ramen, která značí, že máte hůlky příliš vysoké.

Norská chůze
Norská chůze

Ovládněte Nordic Walking: Technika je klíčová

Než ostře vyrazíte vpřed, doporučujeme se trošku protáhnout a ujistit se, že máte hůlky v ideální výšce. Důležité je chodit správně, tedy následovat některou z populárních technik Nordic Walkingu. Tou stěžejní je následovat rukama pohyb nohou, tedy využívat hůlky jednu po druhé stylem noha + opačná ruka. Zde se hůlkami odrážíme, přičemž musíme vypustit madlo, což ale nevadí, protože hůlky na Nordic Walking jsou opatřené poutkem.

Pokud hůlky nepustíme, riskujeme natažení svalu, a především vůbec nevyužíváme odraz tak, jako bychom měli. Že používáte hůlky správně, zjistíte i podle toho, že vám pohyb kupředu bude připadat energičtější, svižnější a zapojíte celé tělo

Nordic Walking technika
Nordic Walking technika

Vyvarujte se také běžných chyb, jako je chození s hlavou upřenou k zemi. Narovnejte se a dívejte se před sebe. Jestliže jdete do kopce, rovněž se udržujte vzpřímeně a dopřejte plicím co nejvíce místa, aby mohly dobře pracovat. Rozhodně se při chůzi do kopce nenahýbejte.

Pokud chcete, aby vaše Nordic Walking technika byla opravdu perfektní, dávejte pozor také na délku kroků a držení holí. Nedělejte moc dlouhé ani krátké kroky a pohyb holí neveďte příliš daleko od těla. Myslete také na to, že práce s holemi by neměla být rozevlátá a nekontrolovaná.

Doporučené produkty

Nordic Walking hole FERRINO Step in SS23
Nordic Walking hole FERRINO Step-in SS23
Nordic Walking hole LEKI Speed Pacer Vario
Nordic Walking hole LEKI Speed Pacer Vario
Nordic Walking hole inSPORTline Hiker 13
Nordic Walking hole inSPORTline Hiker

Nordic Walking je ideální aktivitou pro ty, kteří chtějí zlepšit své zdraví, najít si během léta alternativu lyžování či běžkování a také zhubnout. Pro hubnutí díky Nordic Walking je však třeba chodit pravidelně, tedy 60 minut 4× týdně.

Zdroje:

[1] Bath Nordic Walking. (2020, July 31). Four common walking mistakes and how to fix them. https://nordicwalkingbath.co.uk/four-common-walking-mistakes-and-how-to-fix-them/ 

[2] Davidson, K. (2021, October 21). Nordic walking: Benefits, affects on arthritis pain, and how-to. Healthline. https://www.healthline.com/health/fitness/nordic-walking

[3] INWA. (n.d.). https://www.inwa-nordicwalking.com/about-us/what-is-nordic-walking/  [4] (2023, October 29). Nordic walking. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Nordic_walking

[4] (2023, October 29). Nordic walking. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Nordic_walking

5/5 - (2 hodnocení)
Sdílejte článek s ostatními

Komentáře

Další články
Pitný režim po cvičení

⭐Nejlepší keto dieta podle Poznej své zdraví⭐ Keto dieta KetoMix nás zaujala nejen množstvím pozitivních recenzí, ale také…

Toužíte po plnějším a pevnějším poprsí, ale nechce se vám „pod kudlu“? Na následujících řádcích si posvítíme na…

Možná tento scénář znáte: Blíží se důležitá událost a vy naráz zjistíte, že nemůžete dopnout vaše oblíbené kalhoty,…

Plné rty jsou symbolem smyslnosti, plodnosti a bývají považovány za nejerotičtější část obličeje. Není tedy divu, že mnoho…

Ve světě, kde moderní medicína hledá stále sofistikovanější způsoby, jak léčit a zlepšovat naše zdraví, získává infračervená terapie…

Nerostou vám vousy tak, jak byste si přáli? Ať už vás trápí malá holá místa, nebo to, že…

Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma
Získejte ZDARMA
e-book v hodnotě 199 Kč, SLEVY u našich partnerů na oříšky a doplňky výživy a navíc se zepojte do našich soutěží!
Chceš ukládat? Vytvoř si u nás účet
Získej možnost ukládat si oblíbené články, recepty, srovnávače, autory a spousty dalšího do svého profilu. Díky tomu budete mít možnost vždy se vrátit k tomu, co vás zaujalo a vytvořit si tak vlastní databázi toho nejzajímavějšího pro vás. Tak neváhejte, vše je zdarma.
Registrovat se zdarma