Chorvatsko a oblasti na Jadranu: Istrie a města Pula a Rijeka
Rovinj, Chorvatsko

Poloostrov Istrie s městy jako Pula či Rijeka patří mezi nejvyhledávanější oblasti Chorvatska. Zejména turisty toužící po hotelovém bydlení.

Chorvatsko je tradiční prázdninovou destinací, do které míří tisíce turistů. Láká je především moře a čistá voda Jaderského moře. Cestovní ruch je pro Chorvatsko velmi důležitý a od jara do podzimu drží tamní ekonomiku na nohou.

Země má velmi dlouhé pobřeží, které je členité. Součástí jsou i stovky ostrovů. Chorvatská města jako Split, Zadar, Šibenik, Dubrovnik, Trogir, Rijeka, Pula patří mezi ta nejdůležitější a nejvyhledávanější na jadranském pobřeží. Hlavní město Záhřeb (Zagreb) je ve vnitrozemí.

Moře je nejhlavnějším lákadlem. Chorvatské pobřeží je skalnaté – na severu a na jihu se hned z moře tyčí velké pohoří. Ve vnitrozemí i na ostrovech je celkem osm národních parků: Brijuni, Kornati, Krka, Mljet, Paklenica, Plitvická jezera, Risnjak, Severní Velebit.

Turisticky lze Chorvatsko rozdělit na čtyři oblasti: Istrie – severní Chorvatsko, Od Rijeky po Zadar, Střední Dalmácie, Jižní ostrovy a Dubrovník

Istrie – severní Chorvatsko

Istrie je chorvatský poloostrov s mnoha zátokami a velkou členitostí. Poblíž poloostrova je také spousta menších ostrůvků. Z pohledu turistiky se může chlubit modrým moře, oblázkovými plážemi a hotely.

Hlavními centry jsou Umag, který leží na západní straně ostrova, blízko hranic se Slovinskem. Širší turistickou oblast tvoří Umažská riviéra od ústí řeky Dragonje zahrnující oblast přilehlých zátok.

Novigrad leží na zalesněném poloostrově. Nabízí krásnou pobřežní promenádu, bohaté historické památky ještě z doby Benátské republiky a romantické úzké uličky středověkoho rázu města.

Poreč je jedno z nejnavštěvovanějších míst na Istrii. Nachází se zde různé stavby Římanů. Vrsar leží v ústí Limského fjordu.

Rovinj je malé městečko původně postavené na malém ostrově, ale v 18. století bylo spojeno s pevninou. Pula je město s mnoha historickými památkami z doby římské nadvlády, například elipsovitá aréna z doby císaře Augusta.

Rabac je další velmi oblíbené a navštěvované místo na pobřeží Istrie. Město nabízí komplex pláží s malými zátokami a pěknou přírodou. Opatija je původně lázeňské město a je vyhledávané náročnými turisty. Láká především prostředím přírodních parků. Krásné oblázkové pláže jsou také k dosažení v blízkých okolních střediscích Ičiči, Lovran nebo Medveja.

Split na Jadranu je centrem střední Dalmácie
Split na Jadranu je centrem střední Dalmácie

Přihlásit přes Seznam

Doporučujeme

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama