Olga Malířová Špátová: Karel Gott byl gentleman až do úplného konce. Dodnes si pamatuje jeho poslední větu

od Soňa Jiroutová
2 minuty čtení
Olga Malirova
Zdroj: Profimedia

Bude tomu již pět let, co do hudebního nebe odešel Karel Gott. Jeho poslední chvíle s rodinou a na koncertech zachytil dokument Karel od režisérky Olgy Malířové Špátové. Filmařka v několika rozhovorech prozradila, jak natáčení probíhalo a co prožívala. Natáčení pro ni bylo těžké a cítila velkou zodpovědnost. Zároveň ji udivovalo zpěvákovo smíření se smrtí a jeho chování.

„Mé největší filmařské přání bylo natočit co nejautentičtější Karlův obraz. Rozesmát diváky. Posílit je. Inspirovat. Přinést jim naději,“ prozradila v rozhovoru pro Kinobox Olga.

Dotkli se i citlivých témat

Ta ve zmíněném rozhovoru také přiznala, že cítila velkou zodpovědnost, že právě ona má natočit dokument o životě Mistra. Ivana a Karel jí prý nechali velkou svobodu, za což je vděčná.

Velmi těžkým okamžikem pro ni bylo, když dokument ještě nebyl sestřihaný a hotový a Karel Gott zemřel. Hodně se prý sama sebe ptala, zda by se to takhle Karlovi líbilo. A Ivana prý také měla obavy, zda by některé scény jejímu zesnulému manželovi neublížily.

Nakonec se jí prý podařilo vysvětlit Ivaně Gottové, proč jsou některé scény nutné, a našly společnou shodu.

Velkou součástí dokumentu je i podpis Anticharty, za který byl zpěvák kritizován. Olga v rozhovoru pro Kinobox uvedla, že zatímco v dokumentu Fenomén Karel z roku 2008 nechtěl zpěvák o této záležitosti mluvit, v dokumentu Karel se rozhodl vzpomínat i na toto.

„Před natáčením této scény jsme si hodně o normalizaci povídali, o strachu, že ztratí svou milovanou profesi. Věděla jsem, že je mou lidskou i filmařskou povinností nevyhýbat se jeho slabostem, nechtěla jsem ho ve svém filmu ani obhajovat, ani odsuzovat,“ prozradila Olga.

O nemoci se dozvěděla během natáčení

Karel Gott během natáčení uvedl, že se filmařka stala součástí jeho rodiny. Pro ni samotnou bylo velmi těžké se přizpůsobit tomu, že se o zpěvákově nevyléčitelné nemoci dozvěděla měsíc po začátku natáčení.

„Ivanka mi řekla, že mu nezbývá příliš moc času. Pro mě to bylo zvláštní, jako zdvižený prst okamžitě začít pracovat ještě intenzivněji než předtím a ještě více se nebát. Přála jsem si, aby film byl co nejautentičtější. A o to více mě jeho nemoc k tomu motivovala,“ prozradila Olga pro Český rozhlas.

Gentleman smířený se smrtí

Co však filmařku nejvíce dojímalo a zároveň zaráželo, bylo zpěvákovo smíření se smrtí a jeho snaha být zde až do konce pro ty, kdo ho měli rádi.

„Dojímalo mě a i překvapilo, jak se Karel statečně postavil k odcházení a samotné konečnosti života. Sám stále dával druhým sílu. Zajímal se o druhé. Toužil jim dělat radost, i za cenu velké únavy a bolavého překonávání se,“ prozradila filmařka.

Ta se zpěvákem natáčela ještě čtrnáct dní před jeho smrtí a jak sama uvedla v Historkách z placu, tak poslední tři natáčení byla přesvědčená o tom, že se jedná o poslední natáčení.

Zároveň pak během rozhovoru pro iDNES dodala, že tyto poslední záběry do dokumentu nedala, protože na nich byl zpěvák již velmi zesláblý. I přesto, že mu nebylo dobře, byl prý gentleman do úplného konce.

„Chtěl se zvednout z křesla, aby mě pozdravil, aby mi podal ruku, projevoval vděk, usmíval se. Nejlépe to ilustroval okamžik, kdy jsme ho na konci druhého dne doprovázely nahoru do pokoje s Ivankou, která se o něj sama s holkami do poslední chvíle starala. A jak jsme ho takhle doprovázely a podpíraly ho, jako vždycky jsem mu děkovala, držela jsem ho za ruku. Karel už zacházel do pokoje, kam si šel lehnout, ale ještě jsem zdálky zaslechla, jak volá: Olinko, moc vám děkuju za to, jak se pro mě obětujete,“ prozradila Olga poslední větu, kterou od zpěváka slyšela.

Zdroje: Kinobox, Aktuálně, iDNES, Český rozhlas

Autor: Soňa Jiroutová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články