Zdravý životní styl může prodloužit život o dvě desetiletí

20 let k dobru. Tolik jich můžete získat, když se budete držet osmi jednoduchých doporučení. Nezáleží na tom, jak jste teď staří, prospěch to přinese vždycky!

O zdravém životním stylu už bylo řečeno mnohé. Pořád to ale nemusí znamenat, že jsme slyšeli všechno. Kdy se s ním vyplatí začít, aby opravdu přinesl propagované účinky? Nikdy není pozdě, takže pomyslný vlak vám ještě neujel.

Správný čas? Klidně teď hned

„Čím dříve, tím samozřejmě lépe. I když ale uděláte změny ve svých padesáti nebo šedesáti letech, stále to pro vás bude velmi prospěšné,“ myslí si čínská specialistka na zdravovědu Xuan-Mai T Nguyen, která v současné době pomáhá americkému ministerstvu pečovat o válečné veterány (1). Tato expertka se svým odborným týmem analyzovala data téměř 700 tisíc vysloužilých vojáků, aby zjistila, jaké faktory životního stylu opravdu souvisejí s delší existencí. Těchto terapeutických aspektů je celkem osm a prý člověku přidají až 20 let. Pokud chcete jejich seznam, tady ho máte černý na bílém.

Tajemství jídla, odpočinku a přátelství

Jezte dobře, vyhněte se cigaretám a kvalitně spěte. Tím dle slov a závěrů jmenované odbornice půjdete dlouhověkosti naproti asi nejvíce. Také byste měli zůstat fyzicky aktivní, omezit alkohol a léky na bolest užívat opravdu jen ve výjimečných případech. K tomu se naučte zvládat stres, aby vás neválcoval a obklopte se pozitivními sociálními vazbami a přátelskými vztahy. Tímhle vším si riziko předčasného úmrtí snížíte minimálně o 50 procent, což rozhodně není zanedbatelné. Odměnou vám budou i štíhlé křivky, protože pohyb v kombinaci s vyváženým jídelníčkem je dietním zlepšovákem číslo jedna. Kdybyste náhodou nadbytečná kila potřebovali shodit o něco rychleji, vyrazte hned po probuzení na krátkou procházku. Je prokázáno (2), že ranní sluneční světlo má velký vliv na index tělesné hmotnosti.

Zdroje: (1) www.theguardian.com/society/2023/jul/24/eight-lifestyle-changes-extend-your-life-researchers-say, (2) www.news.feinberg.northwestern.edu/2014/04/03/zee_light_exposure/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:54
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat