Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kalousek se pustil do Fialy a Rakušana kvůli migračnímu paktu, teď se omlouvá

  16:37aktualizováno  18. dubna 10:58
Nesmířím se s tím, že nám naši přední politici lžou, pustil se bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek do premiéra Petra Fialy a ministra vnitra STAN Víta Rakušana. „Našel jsem si čas a nastudoval jsem si migrační pakt. Není pochyb, žádná mandatorní výjimka pro ČR tam není,“ uvedl ve středu Kalousek na sociální síti X. O den později se ale musel omluvit.

Miroslav Kalousek je bývalý český politik, spoluzakladatel a bývalý předseda TOP 09 a předtím KDU-ČSL. | foto:  Petr Topič, MAFRA

„Nechci to lacině kritizovat, možná nešlo dojednat nic lepšího. Možná je tenhle kompromis lepší než nic. Nesmířím se ale s tím, že nám o tom naši přední politici lžou. To nesmíte dělat, pánové Rakušane a Fialo. Pak vám totiž lidé nebudou věřit ani tehdy, když budete mít tisíckrát pravdu,“ vytýkal Kalousek premiérovi i vicepremiérovi zakladatel jedné z pěti vládních stran.

„Země jako Česká republika, která již ukázaly solidaritu tím, že hostí velké množství Ukrajinců, bude moci být osvobozeny od jakýchkoli povinných solidárních příspěvků,“ uvedla ale ve čtvrtek jednoznačně eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johansson.

Migrační pakt tak zakladatel TOP 09 Kalousek buď špatně četl nebo přeložil z angličtiny.

„Upřesňující stanovisko autority v EK: Žádnou výjimku ČR nemá. Leč předpokládá se, že pokud o ní požádá, může jí být vyhověno. Tvrzení, že ČR má výjimku je tedy jen nepřesná a zjednodušená interpretace, nikoliv lež. Za tento termín se omlouvám, byla to zjednodušená a nepřesná interpretace,“ napsal ve čtvrtek Kalousek na sociální síti X.

Kalousek chtěl kandidovat do europarlamentu

Nyní už ve vysoké politice Kalousek není, spíše ji jen komentuje. Měl ale také zájem kandidovat za TOP 09 ve volbách do Evropského parlamentu, ale strana ho do nich nevyslala, i proto, že se politici koalice SPOLU snaží zabránit tomu, aby jim jejich dohodu o pořadí kandidátů do voleb nezhatil „skokan“ ze zadních míst kandidátky, jímž by Kalousek bezpochyby mohl být.

S ostrou kritikou vládních špiček kvůli migračnímu paktu přišel ve středu Kalousek pár dnů poté, kdy ho schválil Evropský parlament a den před mimořádnou schůzí Sněmovny nazvanou „Migrační pakt a jeho dopad na ČR“, kterou vyvolalo opoziční hnutí ANO. Také hnutí Andreje Babiše vládě dlouhodobě vyčítá, že žádnou výjimku z migračního paktu Česká republika nemá.

Rakušana kritizoval už v debatě volební lídr Pirátů

Kalousek není první z koaličních politiků, kdo se kvůli migračnímu paktu pustil do Rakušana. Europoslanec a lídr kandidátky Pirátů Marcel Kolaja už minulý týden Rakušana nepřímo nařkl, že lhal, když v minulosti opakovaně sliboval, že se Česka povinná solidarita s ostatními týkat nebude, protože samo přijalo dostatek uprchlíků z Ukrajiny.

„To je samozřejmě hloupost. Ptali jsme se na to eurokomisařky Ylvy Johansson a ta nám řekla, že se tam ukrajinští uprchlíci rozhodně nezapočítávají. Kritika pana ministra je namístě,“ řekl Kolaja v první předvolební debatě na CNN Prima News.

Odvolával se na eurokomisařku, která ale nyní dala za pravdu Rakušanovi a popřela tvrzení europoslance za Piráty a lídra jejich kandidátky.

Vláda čelila v minulých měsících ostré kritice ze strany opozičních hnutí ANO i SPD, že ministr vnitra Rakušan předběžně kývl na nová migrační a azylová pravidla EU počítající s principem takzvané povinné solidarity. Na migračních a azylových pravidlech Evropské unie se pak státy Unie po letech vyjednávání předběžně shodly o něco později, v prosinci.

Na začátku února se vláda shodla, že Česká republika nepodpoří výslednou podobu migračního paktu, ale že se zdrží hlasování. Podle ministra Rakušana snižuje možnost efektivně bránit nelegální migraci na vnější hranici EU

„Vláda dnes na můj návrh schválila, že stávající podobu migračního paktu nepodpoříme. Neobsahuje sice povinné relokační kvóty, proti nimž Česko dlouhodobě vystupuje, takže nemáme důvod ho vetovat. Po jednání s Evropským parlamentem ale doznal změn, které podle našeho názoru snižují možnost efektivně bránit nelegální migraci na vnější hranici. Opravdu účinná ochrana vnější hranice Unie je přitom podle mě v otázce nelegální migrace klíčová,“ uvedl tehdy Rakušan.

Migrační pakt dává zemím tři možnosti

Podstatou reformy migrační politiky Evropské unie je solidarita postavená na rozhodnutí členských států, jak chtějí k řešení problému migrace přispět.

Mají tři možnosti – přijmout uprchlíky na svém území, což ale není povinné. Další variantou je finanční pomoc státům zasaženým nelegální migrací. A konečně třetí možností je pomoc s ostrahou vnější hranice EU a s hraniční procedurou. Právě tuto možnost podle Rakušana Česko preferuje.

Vláda ale už dříve také argumentovala, že dokud jsou v Česku uprchlíci z Ukrajiny před Putinovou válkou pod dočasnou ochranou, Česká republika nic platit nemusí, když nebude migranty z jiných částí světa přijímat.

Podle českého ministerstva vnitra migrační pakt obsahuje úpravu navrženou českou stranou, která stanovuje, že mezi státy postižené významným migračním tlakem budou patřit i ty s vysokým počtem osob s udělenou dočasnou ochranou, tedy i uprchlíků před válkou z Ukrajiny.

Minulý týden pakt získal podporu většiny poslanců Evropského parlamentu. Nařízení o řízení azylu a migrace odmítlo patnáct českých europoslanců.

Pro hlasoval Luděk Niedermayer, který je TOP 09 trojkou na kandidátce SPOLU do Evropského parlamentu, a Radka Maxová, která byla zvolena před pěti lety za ANO, ale pak se s opozičním hnutím rozešla a přešla k sociálním demokratům. Letos už kandidovat nebude. Zdržely se Dita Charanzová a Martina Dlabajová, které byly také zvoleny za ANO, také tyto dvě europoslankyně už letos nekandidují.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...