Hlavní obsah
Cestování

Vodopády světa - Vodopád Barnafoss

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iStock

Voda a čas. To jsou dvě veličiny, kterými působí vodopády na naši Zemi.

Článek

Slečna Tea hledí na vodopád Barnafoss což v islandštině znamená dětský vodopád a poslouchá Jakuba který jí vypráví jednu ságu o dvou chlapcích kteří žili na nedaleké farmě Hraunsás. Jednoho dne šli rodiče chlapců se svými oráči do kostela a chlapce nechali doma. Klukům začala být dlouhá chvíle a začali se nudit, proto se rozhodli vydat se rodičům naproti. Cesta vedla přes přírodní kamenný most nad vodopádem a když chlapci po něm přecházeli zatočila se jim hlava a spadli do peřejí. Zoufalá matka pak na most uvalila kletbu aby ho už nikdo nepřešel aniž aby se neutopil. Most zanedlouho zničilo zemětřesení. Tak podle legendy dostal název Barnafoss, tedy dětský vodopád.

Foto: iStock

Barnafoss

Barnafoss je také známý jako Bjarnafoss což byl jeho předchozí název. Barnafoss se řítí u velké lávové pláně Hallmundarhraun na řece Hvítá a vytváří zde ohromující scenérie. Ještě je zde jiný stále stojící osamělý přírodní most přes turbulentní peřeje sevřené lávovým polem. Ovšem i ten se v průběhu krátké doby zřítí, protože tyto přírodní oblouky obecně trvají jen krátkou dobu. Nemusíte se bát, že ho tady již neuvidíte, protože krátká doba na geologickém měřítku je pro nás lidi ještě stále dost dlouhá. Ale pospěšte si, protože mocné erozivní síly z rychle se pohybující řeky stále pracují a podrývají stojící most, a nikdo neví jak dlouho ještě vydrží.

Foto: iStock

Barnafoss

Jak se sem dostat

Barnafoss je vzdálen asi 100 kilometrů (62 mil) od Reykjavíku. Cesta je asfaltová a zvládne ji každé obyčejné auto. Dojedete na Hraunafossar Parking a odtud je to pěšky k vodopádu už jen několik stovek metrů.

Foto: iStock

Barnafoss

Cesta na mapě AllTrails

https://www.alltrails.com/explore/map/barnafoss-hranufossar-02f0390

Tvůrce map je Jakub Štěpánek, filmový přípravář

Název: Barnafoss (původní název Bjarnafoss)

Kde se nachází: region Vesturland, Island

Souřadnice: 64°42'06.8"N 20°58'20.6"W

GPS: 64.701889, -20.972389

Výška: 11 m

Šířka: nebyla dosud přesně změřena

Na řece: Hvítá

Zdroj informací: vlastní autorská tvorba https://www.bluepoint.tv/waterfalls/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz