Hlavní obsah
Aktuální dění

Ukrajinci ve vyšší třídě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Rusko-ukrajinská válka žel nadále trvá. Možná si ani neuvědomujeme, co vše se v souvislosti s ní odehrává. Zdaleka nejde jen o demonstrace na podporu bránící se země. Ani o zákulisní jednání politiků.

Řeč bude o umělé inteligenci. Začíná se řadit mezi silné zbraně. Příslušní experti vyhodnocují tisíce a tisíce dat, která by se mohla hodit pro úspěšnější vedení bojové činnosti.

Článek

Kdyby někdo navrhl, abychom se zabývali působením ukrajinských žáků a žákyň ve vyšších třídách ZŠ, jistě by šlo o podnětný počin. Také by dost záleželo na úhlu pohledu. Hledali by autoři a autorky především chyby a nedostatky? Dokonce za každou cenu? Nebo by se zaměřili spíše na kladné projevy? Možná dobré téma pro příště.

Druhým vážným směrem uvažování se mi jeví - dostávají se Ukrajinci ve finančním smyslu do vyšší třídy? Mám na mysli skutečnost, jestli už po řadě měsíců působení v českých a moravských teritoriích své zaměstnavatele přesvědčili, že si zaslouží více peněz, než kolik jich dosud za svou práci dostávali. Jak víme, leckdy bývají podhodnoceni a využívá se, že na ně uhodily mimořádné podmínky a oni se ocitli v nevýhodném postavení. Část našich občanů ho docela dobře zná, pokud vyjedou do západního zahraničí. Nemluvě, že jsou nuceni čelit ponižujícím otázkám typu - „máte u vás v Čechách sprchy?“, „jsou u vás v Čechách asfaltové silnice?“ apod. Pověděli mi o nich jedinci, kterým byly svého času položeny.

Opustím školní prostředí a pracovní podmínky a podívám se na jiný typ vyšší třídy. Dokonce ani nepůjde o využití lepšího cestování, jak by se někdo mohl domnívat. Část občanů z velké země jezdí občas domů, cesta je velmi dlouhá, a tak kdo by rád nesáhl po pohodlnějším způsobu. Opět zajímavé spojení, ovšem jsme spíše více než mírně vedle. Řeč bude o umělé inteligenci. Člověk by si na pověstný první pohled mohl říct - země je ve válečném stavu, lidé byli a jsou přinuceni se starat o docela jiné věci. Hlavně o holé přežití, čeho se najíst a napít, kde složit hlavu, zda zítra nepřiletí rakety a nezničí nám, co ještě zůstalo jakžtakž pohromadě atd. Obrazů a konkrétních příkladů by se našlo vícero. Bída, utrpení, bezmoc, strach, obavy, bezradnost, lidské a materiální ztráty, morálka, pláč, zármutek, zničení celoživotního díla…

Zdání ovšem může hodně klamat. Jak je daný fenomén využíván u nás? Někteří žáci a žákyně přemýšlejí, jak by si jejím prostřednictvím ušetřili práci a hlavně čas, který dokážou využít „efektivněji“, znamená totiž více prostoru pro jejich elektronické aktivity. Část tzv. tvořivých občanů se snaží pomocí AI promyslet, jak by mohli zbohatnout. Nejlépe na úkor druhých. V posledních dnech se jako mediálně velmi známý stal příběh moravského seniora, který ve věku 72 roků přišel o více než milion korun českých. Bude viník odhalen a potrestán? Najdeme ještě další případy, kdy se AI příliš kladně nepředvedla. Jenže jí bychom pouze křivdili. Podobně jako střely, bomby a rakety nemohou za zmařené lidské životy a rozbourané domy a závody. Za vším je nutné hledat člověka. Zhusta politika. Spíše politiky a jejich zájmy, plány a cíle.

Rusko-ukrajinská válka žel nadále trvá. Možná si ani neuvědomujeme, co vše se v souvislosti s ní odehrává. Zdaleka nejde jen o demonstrace na podporu bránící se země. Ani o zákulisní jednání politiků. Následující podklady jsou čerpány z důvěryhodných a spolehlivých zdrojů. Snad se podaří vybřednout z možného omylu. AI se v uvedené válce začíná řadit mezi silné zbraně. Příslušní experti vyhodnocují tisíce a tisíce dat, která by se mohla hodit pro úspěšnější vedení bojové činnosti. Hodně se děje ve virtuálním prostoru, kráčí především o sociální sítě a o aktivitu a obsahy hodnocení a komentářů občanů a hlavně vojáků, kteří na Ukrajinu útočí. Za pomoci podrobné analýzy vznikají návrhy a doprovázejí je doporučení, kam, na koho a proč se zaměřit. Samozřejmě nelze uvádět podrobnosti. Mohly by omezit bezpečí sběračů podkladů, zpracovatelů, analytiků, plánovačů bojových kroků a v neposlední řadě koncových vykonavatelů. Již tak všichni žijí ve velkém riziku a nevědí, co přinesou příští minuty a hodiny. Vidíme, že soutěž ve využívání AI má rovněž svoje nezpochybnitelné kladné momenty. I když strana aktuálního agresora bude užívané procedury vidět přesně opačně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz