Část zaměstnanců strojírenské firmy Kovosvit nedostala březnovou mzdu

Část zaměstnanců strojírenské firmy Kovosvit ze Sezimova Ústí na Táborsku nedostala březnové mzdy. Jde přibližně o polovinu ze 450 zaměstnanců, řekl mluvčí odborové organizace OS Kovo Jan Exner. Firma nemá dostatek zakázek, a proto někteří zaměstnanci zůstávají doma. Situaci už řeší i vedení města a jedná o pomoci zaměstnancům.

Generální ředitel firmy Jan Kočvara, který se do funkce dostal loni koncem listopadu, na svou pozici podle informací ČT před pár dny rezignoval.

Firmu koupil v létě 2020 ruský investiční fond. Společnost má ekonomické problémy delší dobu. Jedna ze dvou hlavních společností Kovosvitu, firma Kovosvit MAS Machine Tools, skončila v roce 2022 ve ztrátě po zdanění 167,2 milionu.

O rok dříve měla společnost ztrátu 134 milionů. Druhá z hlavních firem, Kovosvit MAS Foundry, předloni vykázala zisk 1,1 milionu korun. Výsledky hospodaření z loňského roku koncern ještě nezveřejnil.

Odklad nájemného či půjčka

Situaci v Kovosvitu řešilo vedení Sezimova Ústí v pondělí na zasedání rady, kdy její členové přijali dvě usnesení. Zaměstnancům, kteří jsou nájemníky městských bytů, umožní do konce června odklad nájemného i s tím, že nemusí platit za žádost o splátkový kalendář.

„Druhé opatření je nabídka bezúročné půjčky deset tisíc korun na osobu, tedy zaměstnance, ale to musí ještě projednat zastupitelstvo,“ řekl starosta města Martin Doležal (Zelená pro město). Podle něj stejná opatření přijali před osmi lety, kdy se Kovosvit dostal do problémů, ale nikdo tenkrát nabídky nevyužil.

Minulý týden také radní jednali o nabídce Kovosvitu na odkup budovy závodní kuchyně s pozemky za desítky milionů korun. Obě strany se ale zatím nedohodly na podmínkách obchodu, sdělil starosta.

Firma patřila do léta 2020 podnikateli Michalu Strnadovi, který ji pak za stovky milionů korun prodal ruskému investičnímu fondu Trust Union Fund. Nový vlastník převzal firmu v roce 2020 i se závazky a úvěry, které byly několik stovek milionů. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu přišla firma o všechny dodávky do Ruska, které tvořily asi desetinu všech zakázek.