Hlavní obsah
Finance

Peníze na mateřské snadno a rychle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Jak si přivydělávat během mateřské/rodičovské? Podívejte se na moje tipy.

Článek

Nejsem samoživitelka a ani si nedokážu představit, jak náročný to musí být. A to nejen po té emoční stránce, ale také po té finanční. My jsme na rodinné finance dva a stejně vycházíme každý měsíc tipťop, i když můj muž má poměrně vysoký plat.

Nejsme lidi, co by si dopřávali dovolené, drahé oblečení, dovoz jídla z restaurace každý týden. Naopak.

Na dovolenou jezdíme 1× ročně pod stan na pozemek našich příbuzných, oblečení máme z velké části ze sekáčů a jídlo z restaurace… ano, to si občas dáváme, zhruba 2× měsíčně přímo v restauraci. Platíme sice hypotéku za barák, ale oproti předchozímu nájmu v Praze to je zhruba polovina.

Tak kde je chyba?

Rodičovskou jsem si dala na 2,5 roku, abych měla každý měsíc 12 000 Kč. Jako pracující jsem byla zvyklá si každý měsíc odkládat peníze, i kdyby mi zbyla třeba jen pětistovka. S rodičákem to ale nejde, nezbývá mi nic. Jsme závislí na příjmu muže.

Jak si mámy na mateřské/rodičovské přivydělávají?

Jak to jen jde.

Mám spoustu kamarádek, co začaly něco vyrábět. Vytvořily si jednoduchý web s e-shopem a po večerech, když miminko spinká (hned po tom, co uvaří, uklidí, vyperou a 3× nakojí) vyrábí náušnice, macrame doplňky do bytu, minerálové náramky, svíčky. Jestli jim to vydělá víc, než kolik dají do materiálu, to nevím.

Většina maminek prodává na Vintedu. Oblečení po dítěti, oblečení po sobě, hračky, botičky, zkrátka cokoliv, co už nepotřebují. Když se daří, tak mně osobně vydělá Vinted alespoň pár stovek měsíčně. A jak maminky vědí, každá kačka se počítá.

Osobně mě baví prodej knih přes Knihobot, jelikož postup je opravdu snadný, zabere málo času a vy se tak můžete zbavit knížek, které už nikdy nebudete číst a akorát se na ně doma práší. Někomu jinému udělají ještě radost. Knihobot si za prodej bere celkem velké provize, ale osobně mi to nevadí právě proto, že moje práce s tím je minimální. Od porodu jsem touto cestou prodala 82 knih (spíše starší, žádné novinky či bestsellery) a vydělala jsem si 2 402 Kč. Možná vám to přijde málo za tolik knih, ale když má máma možnost dostat 350 Kč měsíčně navíc, je to paráda, za to už jsou skoro 3 balíky obyčejných denních plen velikosti 5.

A o tom to je, lovíme každou korunu, abychom si na mateřské aspoň něco málo přivydělaly.

Asi většina z nás se alespoň jednou zkusila podívat na internetu po nějaké brigádě, která by šla ideálně dělat po večerech, třeba přes počítač. Těch ale moc není a co si budeme, na nějaké „myšlení“ už večer po tmě nemáme energii. Proto se nabízí kliknout na inzeráty typu: „Přivýdělek pro maminky na mateřské. Nemusíte nic prodávat. Peníze snadno a rychle.“ Pod těmito inzeráty se ale velmi často (troufám si říct téměř vždy) skrývají podvody či MLM nabídky.

Co je MLM? Multi Level Marketing. Laicky řečeno - zaregistruješ se a snažíš se pod sebe dostat co nejvíc lidí, protože za každého máš profit. Ten, co je nad tebou má zase profit z tebe i ze všech, které máš pod sebou ty. Jinými slovy, pokud do tohoto typu přivýdělku jdeš, obepíšeš nejdřív všechny svoje kamarádky a snažíš se jim to vecpat. Jakmile ti kamarádky dojdou, začneš to sdílet ve všech možných facebookových skupinách. Pak už nemáš kam to dát, takže tvoje vydělávání skončí dřív, než vůbec začalo. Kolik sis vydělala? Zaokrouhleně nula + spoustu promarněného času a pár naštvaných kamarádek.

Podvodné inzeráty na přivýdělek z domu můžou být třeba „plnění obálek“. Firma vám naslibuje, že vám zdarma doručí domů obálky a reklamní předměty či letáčky. Vy to budete jen kompletovat a až to budete mít hotové, firma si pro to opět pošle kurýra a peníze obdržíte za každou kompletní obálku. To zní sice hezky, ale co už vám nikdo neřekne, že za registraci či materiál musíte dát jako vklad alespoň 1000 Kč.

Takže bacha na podvody, nenechte se napálit.

Máte další tipy, jak si na mateřské/rodičovské přivydělávat?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz