Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zákaz HHC není řešení. My řešení máme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: cbdcko, ilustrační foto

Průlomový návrh zákona o psychomodulačních látkách. Omezí nelegální obchod a zneužívání psychomodulačních látek. Naopak zajistí, že látky jako kratom a některé konopné produkty budou užívány pouze dospělými bezpečně a zodpovědně. Lepší než zákaz.

Článek

Zákaz otevírá cestu silnějším a nebezpečnějším látkám

V únoru tohoto roku ministři ODS, STAN, KDU-ČSL a TOP 09 podpořili i přes varování expertů dočasný zákaz HHC. Mrzí mě, že další vládní strany přistoupily k tomuto polovičatému, pokud ho tak vůbec mohu nazvat, řešení. Obecný plošný zákaz všech produktů s HHC ničemu nepomůže. Naopak může urychlit nástup jiných, možná nebezpečnějších látek na trh. To bohužel dobře známe i z okolních zemí.

Jak říká členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí a naše pirátská expertka na návykové chování Jana Michailidu, zakázat plošně HHC i přesto, že běžně tolerujeme nebezpečnější látky, například alkohol, je úplně nesmyslné. Je nutné omezit přístup k těmto látkám dětem, a to ze zdravotního i bezpečnostního hlediska. Není ale žádný důvod, proč by si některé produkty s HHC (tedy s menším společenským rizikem, než třeba právě alkohol), nemohli za přísně nastavených podmínek na regulovaném trhu pořídit dospělí. Ještě bizarnější je, že by lidem, kteří mají doma větší než malé množství zásoby HHC, hrozilo až několikaleté vězení. Hodnocení toho, co je ještě menší než malé množství, by přitom nebylo stejné jako u konopí nebo THC, které mají podobný účinek, ale mnohem přísnější. A tomu by odpovídaly i možné výše trestu. To je zkrátka úplně špatně.

Co navrhujeme?

Namísto zákazu jsme navrhovali opatření obecné povahy, které by cukrovinky s HHC dostalo z trhu efektivněji než zákaz. Zároveň by se týkalo pouze produktů, které napodobují potraviny určené pro běžnou konzumaci, což je v souladu s doporučeními odborníků. Právě takové produkty jsou nejvíc lákavé pro děti. Tohle dočasné řešení ale nebylo podpořeno, zejména ze strany ministra zemědělství za KDU-ČSL. A jeho součinnost pro takové opatření bohužel byla nutná.

Mezitím v Poslanecké sněmovně pracujeme už rok a půl na systémovém řešení. Jde o zákon o psychomodulačních látkách, který bude řešit nejenom současné známé látky, jako je kratom, HHC, THCP apod., ale také látky, které v budoucnu teprve vzniknou.

Tento návrh zákona vytváří novou kategorii látek, které jsou dnes v právním vakuu. Po schválení návrhu bude možné je lépe kontrolovat, regulovat a znát dopady jejich užívání. Je to obří posun směrem k racionálnímu a odpovědnému přístupu k psychoaktivním látkám. Součástí zákona bude regulace, podle které by si mohli tyto látky koupit pouze lidé starší 18 let. Prodávat by je mohli za jasně daných podmínek jen prodejci s licencí. Před nebezpečným užíváním je totiž třeba chránit především děti a mladistvé.

Příprava zákona trvá již několik měsíců, díky těmto jednáním ale věřím, že bude nastaven opravdu dobře a bude na něm ve finále konsenzus napříč Sněmovnou. Nedávno jsme představili pozměňovací návrh, který ještě lépe a přesněji ošetřuje podmínky pro legální nakládání s psychomodulačními látkami i proces udělování povolení pro prodej a další činnosti.

V pozměňovacím návrhu se také zavádí povinnost uvádět účinky, možná rizika i doporučené dávkování na balení produktů. Na produkty nebude povolena reklama ve veřejných médiích, na internetu, ani součástí sponzoringu na veřejných akcích nebo osobností. To je další krok k tomu, abychom ochránili zejména děti a mladistvé před tím, že by je reklamy ve veřejném prostoru lákaly k užívání. Reklama bude možná jen a pouze ve specializovaných kamenných prodejnách, kde se tyto produkty budou moci prodávat.

Bezpečné užívání psychomodulačních látek

Návrh zákona také zakazuje prodej psychomodulačních látek prostřednictvím prodejních automatů. To znamená, že zmizí prodejní automaty, které jsou dnes velmi rozšířené například v nákupních centrech a tím pádem lákají širokou veřejnost k nákupu.

Nemá cenu zastírat, že dnes a denně vzniká velké množství nových psychoaktivních látek, které se mohou dříve či později dostat na trh. Podobně, jako je to dnes s HHC a dalšími deriváty. Současná situace je jasným důkazem toho, že válka proti drogám a zákazy prostě nefungují a nikdy nefungovaly. Nechceme zavírat lidi do vězení za pěstování pár kytek, a na druhou stranu odmítáme přihlížet neudržitelné situaci, kdy si děti nakupují psychomodulační látky v automatech před školou nebo v obchoďácích.

Za Piráty prosazujeme rozumnou regulaci. A máme řešení, jak na to.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz